Tällä hetkellä on paljon sekavia pilviä kahden joukkueen yllä. Toinen joukkueista löytyy saarilta, tarkemmin sanottuna Lontoosta. Toinen paistattelee taas Katalonian lämmössä Espanjassa. Kyseessä ovat siis Arsenal ja Barcelona.

Molemmissa joukkueissa on paljon samaa. 2000-luvulla he ovat tietyllä tapaa olleet maansa eniten pelaavia joukkueita ja arvomaailmoissa on selkeitä yhtäläisyyksiä.

Arsène Wengerin Arsenal pelasi parhaimmillaan sellaista “sexyfootballia”, mistä jopa Antti Muurinen olisi kateellinen. Barcelonassa olemme nähneet Frank Rijkaardin viihdyttävän joukkueen, Pep Guardiolan Barcelonan, joka saattaa pelillisesti olla 2000-luvun merkittävin joukkue sekä MSN-hyökkäyskolmikon.

Molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä lievässä kriisissä. Erona on, että toisella on Lionel Messi, joka on paikannut aukkoja jo pitkään. Molemmissa seuroissa on tehty useita tyhmiä ratkaisuja kentän ulkopuolella.

Vaihtokauppa?

Wengerin jälkeen päätti seura lähteä toiseen suuntaan Unai Emeryn muodossa. Osa asioista oli hyviä ja osa huonoja. Yhdeksi suurimmaksi ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että joukkue käytti ison osan saatavilla olevista rahoistaan kahteen hyökkääjään, joista toinen pelasi tämän johdosta enimmäkseen laitahyökkääjänä. Kyseessä olivat tietenkin Pierre-Emerick Aubameyang sekä Alexandre Lacazette.

Puolustusta ei kuitenkaan koskaan laitettu kuntoon, ja Arsenalissa on tällä kaudella vaihtunut valmentajat tiuhaan. Mikel Arteta on kolmas valmentaja tällä kaudella ja Arsenal näyttää sitoutuneen häneen.

Barcelonassa on tilanne monella tapaa samankaltainen. Quique Setién on nyt puikoissa ja hän tuli sisään kesken kauden. Hänen piti palauttaa “Barcelonan DNA” ja saada joukkue pelaamaan kuin Guardiolan Barcelona konsanaan. Näin ei ole tietenkään käynyt, mutta siitä ei voi pelkästään syyttää Setiénia. Joukkue on yksinkertaisesti väärin rakennettu ja Neymaria ei olla edelleenkään paikattu.

Luis Enriquen alaisuudessa Neymar, Luis Suárez ja Messi muodostivat maailman selkeästi parhaan hyökkäyskolmikon ja se paikkasi monia aukkoja. Heidän dynamiikkansa oli uskomatonta katseltavaa ja roolitus oli selkeä.

Tämän jälkeen on seura käyttänyt 145 miljoonaa euroa Philippe Coutinhoon, 125 miljoonaa Ousmane Dembéléen ja 120 miljoonaa Antoine Griezmanniin. Yhteishinta näistä kolmesta herrasta on siis 390 miljoonaa euroa, eikä mikään ongelmista ole ratkennut. Dembélé on tosin ollut epäonninen loukkaantumisten suhteen.

Ehdotan kuitenkin vielä yhtä outoa ratkaisua, joka saattaa itse asiassa ratkaista todella paljon.

Suora vaihto

Barcelonalta puuttuu selkeästi pelaaja, joka osaisi juosta linjan taakse. Arturo Vidal on ollut lääke tähän pallottomilla nousuillaan, mutta joukkue tarvitsee selkeästi jotain lisää. Antoine Griezmann on toinen kärki tai kymppipaikan spesialisti ja siinä roolissa hän loistaa. Ranskan MM-kulta rakentui tämän roolituksen varaan ja Griezmann oli yksi maailman parhaista pelaajista Atlético Madridissa. Hän oli Ballon d’Or -äänestyksessä kaksi kertaa jopa kolmen parhaan joukossa. Ongelmana Barcelonassa on hänen roolinsa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

UtdArena

@UtdArena
Antoine Griezmann for Barcelona in 19/20:

👥 – 38 appearances
👤 – 35 starts
⚽ – 14 goals
🎯 – 4 assists
🥅 – 166 minutes per goal involvemen

Compared to 18/19:

🔻 less xG
🔻 less xA
🔻 less shots
🔻 less efficiency
🔻 less final third passes
🔻 less progressive passes

Samalla Arsenalissa on uudelleenrakennus käynnissä ja tulevaisuutta on syytä miettiä tarkkaan. Aubameyang on tehnyt tällä kaudella 19 maalia Valioliigassa, joista ainoastaan yksi on tullut pilkulta. Hän johtaa sarjan maalipörssiä ja on ollut heittämällä Arsenalin tärkein pelaaja. Ehdotan jotain seuraavaksi, mikä kenties ei tule miellyttämään kaikkia.

Entä, jos Arsenal ja Barcelona tekisivät toisen hämärän diilin ja vaihtaisivat Arthurin ja Miralem Pjanićin tapaan Aubameyangin ja Griezmannin keskenään?

Mitä Barcelona hyötyy?

Barcelona vapautti itselleen tulevaan siirtoikkunaan noin 50-60 miljoonaa euroa vähintäänkin hämärällä tavalla. Aubameyangin ja Griezmannin vastaava kauppa vapauttaisi varmasti vielä enemmän, mikä taas mahdollistaisi esimerkiksi Lautaro Martínezin oston Interistä. Samalla muuttaisi se Barcelonan dynamiikkaa selkeästi paremmaksi.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

StatsBomb

@StatsBomb
Lautaro Martinez, Inter 2019-20.

Back when he first moved, we were in agreement with @eaamalyon that he was one of the most exciting young prospects in South America, and Inter got a great deal on his price.

Fast forward a bit and this is what Inter fans watch every week.

Aubameyang olisi oiva ase Barcelonan 4-3-3-muotoon vasemmalta laidalta. Aubameyang elää juoksuista linjan taakse ja Lionel Messi saisi enemmän tilaa missä pelata ja Aubameyang saisi maailman parasta tarjoilua. Barcelonan ongelma on kuten sanottu ollut se, että jokainen haluaa pallon jalkaan, mutta kukaan ei ole halukas juoksemaan. Aubameyang tekisi varmasti 20 maalia kaudessa ja hän pääsisi vielä kertaalleen kilpailemaan kaikista kauneimmista pysteistä. Samalla ottaisi se roimasti paineita pois Ansu Fatilta ja Aubameyang pystyisi luonnollisesti myös pelaamaan eri tyylisenä vaihtoehtona kärjessä.

Jordi Alba on dominoinut vasenta laitakaistaa pitkään ja tämä ei muuttaisi mitään. Ainoastaan positiiviseen suuntaan. Barcelonalla olisi yhtäkkiä kaksi hyökkääjää boksissa ja joukkueen vaarallisuus moninkertaistuisi varsinkin suunnanmuutoksissa. Lionel Messi ei ole nuorentumassa ja tämä tekisi Barcelonasta kertaheitolla erittäin kilpailukykyisen.

Ongelmana ovat luonnollisesti se, että Barcelona tekisi rutkasti tappiota Griezmannista ja Aubameyangilla ei ole 31-vuotiaana enää hirveästi jälleenmyyntiarvoa jäljellä. 2-3 kautta seurassa ja hämärä myynti Kiinaan tai muuhun vastaavaan olisi kuitenkin mahdollista. Diilissä olisi mielestäni järkeä Barcelonan kannalta.

Miten Arsenal hyötyisi?

Arsenalilla on kuten mainittu uudelleenrakennus käynnissä ja Antoine Griezmann on kaksi vuotta Aubameyangia nuorempi. Häneltä saisi varmasti muutaman hyvän kauden irti ja markkina-arvo on Aubameyangia korkeampi. Uskon myös, että Artetan alaisuudessa Griezmann kokisi uuden kevään.

Arteta on suosinut enimmäkseen 4-2-3-1-muotoa, mikä olisi herkkua Griezmannille. Vaikka tämä kausi on ollut Barcelonassa täysi pannukakku, uskon kuitenkin, että Griezmann olisi hyvin kykeneväinen tekemään 15 maalia kaudessa Valioliigassa muutaman kauden yli.

Arsenalilla on riveissään kaksi todella lupaavaa laitahyökkääjää Gabriel Martinellin sekä Bukayo Sakan muodossa. Tämä tarkoittaisi molemmille entistä enemmän peliaikaa ja mahdollisuuden korkoa korolle ilmiölle tulevaisuutta ajatellen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Scott Willis

@scottjwillis
Gabriel Martinelli, 2019-20, Arsenal, Attacking Midfielder (Pressures) Template

The Pressures and xG tho

Griezmann on todella työteliäs pelaaja ja erinomainen prässäämään, mikä auttaisi kertaheitolla Arsenalia puolustussuuntaan. Enemmän vaarallisia pallonriistoja ja tiiviimpi muoto toisin sanoen. Arsenalin nykyinen kärkikaksikko sopisi myös mielestäni hyvin Griezmannin rinnalle. Alexandre Lacazette on yllättävän vahva ja hyvä pelaamaan selkä maalia päin. Ei ole vaikea nähdä, että yhteispeli Griezmannin kanssa voisi olla elävää. Toinen vaihtoehto ja Arsenalin tuleva ykköspyssy Eddie Nketiah tarjoaa hieman erilaisen vaihtoehdon.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

James Benge

@jamesbenge
Eddie Nketiah's shot map from the PL, Championship and domestic cups (before today's game). It's taken 19 years but I think Arsene Wenger has unearthed Arsenal's "fox in the box."

Nketiah liikkuu paljon enemmän kanaviin ja boksissa hän on klassinen “fox in the box”. Griezmann pystyisi joka tapauksessa tulkitsemaan tilaa hyvin ja tekemään omia pallottomia juoksujaan, kun hyökkääjä sitoo pelaajia itseensä. Samalla on Arsenalilla todella maalivaarallinen laitahyökkääjä Nicolas Pépéssä ja nuori duo Martinelli ja Saka kehittyisivät valtavasti lisääntyneen vastuun myötä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

StatsBomb

@StatsBomb
Bukayo Saka, Arsenal 2019-20.

He's 18! 18 year olds aren't even supposed to play in this league.

Viimeinen sana

On hyvin epätodennäköistä, että tämä vaihtokauppa toteutuisi vaikka siinä on mielestäni paljon järkeä. Arsenal saisi tietyllä tapaa uudet kasvot vetämään projektia ja kykenisi hieman temppuilemaan kirjanpidon kanssa, mikä saattaisi tarkoittaa yhtä-kahta laadukasta hankintaa lisää ensi kaudeksi.

Joukkue ei joudu myöskään murehtimaan europeleistä, vaan pystyisi satsaamaan kaikki eväänsä Valioliigaan. Joukkue olisi todennäköisesti enemmän kilpailukykyinen hetkessä. Tähän, kun lisää William Saliban tulon ensi kaudeksi puolustuslinjaan, niin voi Arsenal kilpailla kaikki asiat huomioon ottaen jopa paikasta Mestarien liigaan muutamalla oikealla ratkaisulla.

Barcelona olisi taas huomattavasti enemmän kilpailukykyinen Aubameyangin myötä ja pystyisi jälleen kikkailemaan kirjanpidon kanssa. Jos Barcelona saisi sisään Lautaro Martínezin ja Aubameyangin, olisi se lopulta pieni hinta maksettavaksi Antoine Griezmannin menetyksestä. Griezmannin siirto oli tavallaan tuhoon tuomittu alusta alkaen ja joukkue pystyisi Messin kera kilpailemaan kaikkein kirkkaimmista pysteistä parin kauden ajan, ja samalla ostamaan itselleen lisää peliaikaa luoda järkevä suunnitelma tulevaisuutta ajatellen.

Monet ovat varmasti johtopäätöksestä eri mieltä, mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia. Näkisin kuitenkin itse, että molemmat seurat hyötyisivät “suorasta vaihtokaupasta” paljon sekä lyhyellä, että pitkällä tähtäimellä.