Nykyään Turkissa Istanbul Basaksehiriä edustava hyökkääjä Demba Ba on ottanut näkyvästi kantaa Kiinan uiguurivähemmistön puolesta. Ba’n mukaan jalkapalloilijoiden tulisi puhua äänekkäästi Kiinan tilanteesta.

Kiinan uskotaan siirtäneen yli miljoona uiguurivähemmistön edustajaa vankileireille ympäri maata. Kiinan hallitus on erottanut uiguurilapsia vanhemmistaan ja lehtitietojen mukaan pakottanut naisia tekemään sterilisaation. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa uiguureja on siirretty junilla vankileireille.

Kiinan hallitus kiisti aiemmin vankileirien olemassaolon, mutta on myöhemmin kertonut leirien olevan tietynlaisia uudelleenkoulutusleirejä, joista Kiinassa puhutaan ammatillisen koulutuksen keskuksina. Leirejä on verrattu muun muassa keskitysleireihin, joissa uiguureja pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Barry Malone

@malonebarry
BBC’s Andrew Marr confronts China’s ambassador to the UK, Liu Xiaoming, with horrifying drone footage of shackled, blindfolded and shaved prisoners believed to be Uighur Muslims. Powerful to watch him struggle with his response as footage plays beside him.

Valioliigatähti Mesut Özil otti viime vuonna voimakkaasti kantaa uiguurien asemaan. Kannanotto osui ja upposi, sillä Kiinan valtion omistama valtakunnallinen televisioyhtiö CCTV jätti sen jälkeen näyttämättä Arsenalin ja Manchester Cityn välisen huippukamppailun.

Özilin edustama Arsenal irtaantui nopeasti tähtipelaajansa kommenteista. Arsenalilla on mainostoimisto sekä ravintoloita Kiinassa. Valioliigalle Kiina on erittäin tärkeä. Pelkästään Kiinaan tehty kolmen vuoden tv-sopimus tuo Valioliigalle arviolta noin 564 miljoonaa puntaa, eli noin 626 miljoonaa euroa.

”Ihmiset sulkevat silmänsä”

Valioliigassa Newcastlea, West Hamia sekä Chelseaa edustanut Demba Ba liittyi nyt Özilin kanssa äänekkäisiin kannanottajiin. Ba’n mukaan Black Lives Matter -liike on hyvä esimerkki siitä, kuinka asioihin voidaan vaikuttaa, mutta se vaatii ihmisiä mukaan myös liikkeen varsinaisen kohderyhmän ulkopuolelta.

– Black Lives Matter -liike on vahvempi, kun siihen liittyvät mukaan muutkin kuin mustat. Milloin näemme muun maailman seisovan muslimien rinnalla? Ba kysyi BBC:n haastattelussa.

Ba tiedostaa hyvin sen, kuinka suuri vaikutus urheilijoilla on asenteiden muuttamiseen.

– Täytyy yrittää organisoida jotain, jossa jalkapalloilijat voisivat liittyä yhteen ja puhua tästä aiheesta, koska monet eivät tahdo sitä. Tiedän, että on olemassa jalkapalloilijoita, jotka haluavat oikeutta, oli kyse sitten muslimeista, buddhalaisista tai kristityistä.

– Urheiluihmisinä meillä on sellaista valtaa, josta emme edes tiedä. Jos liitymme yhteen ja puhumme, asiat muuttuvat. Jos otamme asioihin kantaa, ihmiset liittyvät mukaan, Ba muistutti.

BLM-liike oli vahvasti esillä, kun Valioliiga käynnistyi uudelleen koronatauon jälkeen. Pelaajat polvistuivat otteluiden alussa ja BLM näkyi vahvasti kaikkialla. Uiguurien osalta ongelma onkin Ba’n mukaan siinä, että Valioliigalla on liikaa menetettävää.

Ba ei esimerkiksi kiertele sanoissaan, kun hän puhuu Arsenalin reagoinnista Özilin vahvaan kannanottoon.

– Jos BLM-liikkeeseen liittyisi taloudellinen riski, sitä ei olisi tapahtunut. Arsenal puhui Black Lives Matterista, mutta kun kyse oli uiguureista, Arsenal ei halunnut puhua siitä, koska siihen liittyi painetta ja taloudellisia vaikutuksia. Kun kyseessä on taloudelliset hyödyt, jotkut ihmiset sulkevat silmänsä. Rahalla on enemmän arvoa kuin oikeilla arvoilla.

– Seurat laittavat paljon painetta pelaajille, jotta he eivät ottaisi kantaa, mutta miten voit olla ottamatta, kun näet epäoikeudenmukaisuutta omin silmin?