Valioliigan tuomareille on annettu uudenlainen ohjeistus siitä, miten jalkapallon kyseenalaisimpiin lakeihin lukeutuvaa paitsiosääntöä tulisi jatkossa tulkita.

Manchester City voitti viime viikolla Aston Villan 2-0-lukemin. Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma herätti kuitenkin raivokasta keskustelua pelin jälkeen. Etenkin vastustajaleirin mielestä maalia ei olisi pitänyt hyväksyä paitsion vuoksi.

LUE MYÖS: Manageri poltti päreensä Manchester Cityn kyseenalaisesta maalista: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

Maali sai syntynsä, kun Manchester Cityn keskikenttäpelaaja Rodri riisti pallon Villa-toppari Tyrone Mingsiltä juostuaan takaisin alas paitsioasemasta.

Football on TNT Sports

@footballontnt
Was Rodri interfering with play from an offside position in the build-up to Bernardo Silva's breakthrough goal for Man City?

Peter Walton thinks so... 🧐

Jos ylläoleva kuvasarja ei näy, voit katsoa sen tästä.

Linjatuomarin lippu pysyi kuitenkin alhaalla, sillä Mings oli katkaissut Cityn syöttöyrityksen ja ottanut pallon rinnallaan haltuun, ennen kuin Rodri vei pelivälineen itselleen ja syötti Bernardo Silvan viimeistelemän maalin.

Sääntökirjan mukaan VAR:n ja erotuomari Jon Mossin päätös hyväksyä maali oli täysin oikea, mutta joidenkin ottelua seuranneiden fanien ja katsojien mielestä Rodri lähti riistämään palloa epäreilusta asemasta.

LUE MYÖS: Valioliigamanagerille toimitsijakieltoa loukkaavasta kielenkäytöstä: ”En oikeastaan kadu sitä”

Nyt englantilaisen jalkapallon tuomareista vastaava elin PGMOL (Professional Game Match Officials Board Limited) on ohjeistanut kaikkia Valioliigan oikeudenjakajia viheltämään vastaavista tilanteista jatkossa paitsion.

Uudella ohjeistuksella vastaavia maaleja ei siis enää jatkossa pitäisi hyväksyä.

– Jos paitsioasemassa oleva pelaaja vaikuttaa välittömästi vastustajaan, joka on tarkoituksellisesti pelannut palloa, tulisi erotuomarin asettaa pallollisen pelaajan haastaminen etusijalle niin, että tilanteesta tuomitaan paitsio, koska silloin ”pelaaja häiritsee vastustajaa vaikuttamalla vastustajan kykyyn pelata palloa”.

Lähteet: The Guardian, Sky