Isobritannialainen aivovammajärjestö Headway on soimannut jalkapallopäättäjiä saamattomuudesta ja lepsuilusta liittyen toivottujen sääntömuutosten tekemiseen. Pelaajien päävammoista on keskusteltu viime vuosina yhä enemmän, sillä yhteen kolahtaneet päät ovat saaneet monet pelaajat pelaamaan tokkuraisina ja jopa menettämään lähimuistiaan. Jalkapallon puskemisella on puolestaan todettu olevan yhteys kasvaneeseen muistisairausriskiin peliuran jälkeen.

Jalkapallosäännöistä päättävä IFAB pitää vuotuisen yleiskokouksensa 3. maaliskuuta. IFAB:n edustaja on kuitenkin jo todennut, että ”muutoksia protokolliin ei ole tässä vaiheessa näköpiirissä”.

Headway ja Englannin pelaajayhdistys PFA ovat jo pitkään toivoneet, että jalkapallosääntöihin lisättäisiin mahdollisuus ”tilapäiseen vaihtoon” siksi aikaa, kun mahdollista aivotärähdystä selvitetään. IFAB kuitenkin uskoo, että lisääntynyt pysyvien vaihtojen määrä on sopivampi ratkaisu ongelmaan.

Päävammat nousivat puheenaiheeksi jälleen viime sunnuntaina, kun Leedsin puolustaja Robin Koch löi päänsä yhteen Manchester Unitedin Scott McTominayn kanssa. Koch jätti kentän pää verta vuotavana 12. peliminuutilla, mutta palasi hetkeä myöhemmin takaisin side otsallaan. Vähän aikaa myöhemmin hän kuitenkin joutui istumaan kentän pintaan uudestaan, ja viimein 31. minuutilla Koch otettiin vaihtoon.

– Olemme äärimmäisen pettyneitä siihen IFAB:in jatkuvaan haluttomuuteen muokata aivotärähdysprotokolliaan ja suojella pelaajia paremmin aivotärähdyksiltä, Headwayn varatoiminnanjohtaja Luke Griggs sanoi.

– Mitä vielä pitää tapahtua, ennen kuin jalkapallo hyväksyy, että nykyinen käytäntö ei toimi?

Briggsin mielestä on nähty aivan liikaa korkean profiilin esimerkkejä siitä, kuinka kovan iskun päähänsä saanut pelaaja palaa kentälle lyhyen tarkastuksen jälkeen.

– Nykyinen järjestelmä ei estä aivotärähdyksen saaneita pelaajia palaamasta pelaamaan. Sen sijaan näemme heidän palaavan kentälle, koska lääkäreillä on kaikessa kiireessä vain pari lyhyttä minuuttia, ja he tekevät arvionsa paineessa ja täyden stadionin tunnelmassa.

– Väliaikaiset vaihdot mahdollistaisivat sen, että pelaajat voitaisiin arvioida vaikka pukukopin hiljaisuudessa ilman, että joukkue kärsisi siitä. Jos pelaaja ei läpäise arviota, vaihdosta tulisi pysyvä. Jos he läpäisevät testin, voivat he palata kentälle, vaikkakin yhä tarkasti valvottuna. Aivan kuten nykyisessäkin mallissa.

– IFAB:illa on tilaisuus muuttaa käytäntöä, jolla se käsittelee aivotärähdyksiä. Jos se ei tee sitä, on pakko kyseenalaistaa sen sitoutuminen aivotärähdysperiaatteeseen: ”Jos olet epävarma, pysy poissa!”.

Entinen West Bromwichin hyökkääjä Hal Robson-Kanu sai itsekin aivotärähdyksen pelaajauransa aikana. Hän kertoi The Football Show’lle oman näkemyksensä siitä, miten pelaajia pitäisi suojella.

– Minä pyörryin pukukopissa pelin jälkeen. Menin kuvauksiin seuraavalla viikolla ja olin sivussa melkein kahdeksan viikkoa aivotärähdyksen vakavuuden vuoksi, Robson-Kanu kertoi.

– Syytänkö Valioliigaa? Syytänkö seuraa? Vai fysiota? Kaikki yrittivät parhaansa, mutta tällaisia tilanteita varten tarvitaan vain oikeita protokollia. Kaikkien pitää olla samalla sivulla. Sillä hetkellä, kun minä sain aivotärähdyksen, niin ei ollut.

Entinen Englannin maajoukkuepuolustaja Stephen Warnock muistutti, että sääntömuutos veisi paineet ja vastuun päätöksestä pois pelaajilta.

[readmore from=päävammat]

– Se olisi mielestäni iso juttu, sillä kaikki pelaajat haluavat pysyä kentällä. Kuka haluaisi jättää pelin kesken, kun yleisö hyppii täydellä Elland Roadilla ja vastassa on Manchester United?

– Pelaaja ei tule ikinä sanomaan, etä hän haluaa jättää kentän. Koska niin ei käy, on fysioterapeuttien ja lääkärien tehtävä todeta: ”Olen pahoillani, mutta sinä poistut kentältä”.

– Sen näki helposti, ettei Robin Koch ollut kunnossa. Hän pystyi hädin tuskin kävelemään pois kentältä. Mietin vain: ”Miten ajauduimme tällaiseen tilanteeseen?”. Päätös on otettava pois pelaajien käsistä. Luulen, että voimme kaikki olla siitä samaa mieltä, sillä kyseessä on pelaajien turvallisuus, Warnock lisäsi.

Lähde: Sky Sports