Manchester United julkaisi torstaina iltapäivällä pitkään spekuloidun uutisen, jossa vahvistettiin Ajaxin päävalmentajan Erik ten Hagin sopimus vuoteen 2025 saakka. Ajaxin kaikkien huulille nostanutta ten Hagia on huhuttu Unitediin vähintään kuukausien ajan.

52-vuotias hollantilainen saapuu Old Traffordille kauden päätyttyä eli jo parin kuukauden päästä. Ralf Rangnick luopuu suunnitelman mukaisesti päävalmentajuudesta, ja aloittaa yhdessä ten Hagin kanssa uuden joukkueen kasaamisen.

Tulevilla hankinnoilla voidaan tässä vaiheessa vain spekuloida, samoin kuin potentiaalisilla lähtijöillä. Rangnickin saapumisen yhteydessä piirretty suunnitelma näyttää kuitenkin etenevän johdonmukaisesti. Saksalaisprofessori Rangnickin mukaan he eivät voi hankkia pelaajia tai edes välttämättä kartoittaa pelaajia, jos seuralla ei ole tiedossa seuraavan päävalmentajan näkemystä pelistä.

Nyt on, ja hyvin selkeästi.

Ten Hagin jalkapalloajattelu alkoi muovautumaan 1990-luvun puolivälissä Twentessä, mutta vuodet Bayern Münchenin organisaatiossa muokkasivat sitä erityisen paljon. Tuolloin hän valmensi Bayernin kakkosjoukkuetta ja teki läheistä yhteistyötä Pep Guardiolan kanssa. Ten Hag jakaa paljon samoja ajatuksia mestarivalmentajan kanssa. Samalla hänen rakentamiaan puolustuksia verrataan Jürgen Kloppin joukkueisiin.

Ten Hag peluuttaa lähtökohtaisesti 4-3-3- tai 4-2-3-1-muodostelmia. Jos mietitään puolustamisen perusperiaatteita, tärkein yksittäinen osa-alue on eteenpäin puolustaminen. Ten Hag haluaa puolustaa proaktiivisesti ja pyrkien voimakkaasti eteenpäin. Kompakti keskiblokki pakottaa vastustajaa poispäin maalista ja takaisin kohti omaa maalia ja rakentelun uudelleen aloittamista.

Linjoista nousee esiin yksittäisiä pelaajia antaen jatkuvaa painetta vastustajalle silläkin uhalla, että linjoista noustaan liiaksi pois. Tiloja päästään hyödyntämään esimerkiksi jos 4-3-3-muodossa kasipaikan pelaajat lähtevät prässiin eikä takana oleva linja ehdi nostaa mukaan.

Nämä puolitilat ovat olleet ten Hagin Ajaxin ja joidenkin analyysien mukaan myös Utrechtin haaste, mutta toisaalta tällaisia tilanteita tulee näillä riskitasoilla. Valioliigassa tiloja kyetään todennäköisesti vain hyödyntämään paremmin kuin Hollannissa.

Lähtökohtaisesti ten Hagin systeemi on kerännyt laajalti ihailua ja rakkauden osoituksia faneilta. Ajax valloitti kaikkien sydämet Mestarien liigassa kaudella 2018-19. Eteenpäin pyrkivä peli virtasi aivan mielettömällä tavalla ja antoi uutta merkitystä ja konkretiaa positionaaliselle pelille.

Ajax oli ihastuttava pallon kanssa ja ilman sitä voittaen otteluita ja ottelupareja. Oli hyvin vaikea nähdä parempaa yhdistelmää juuri tuolloin. Ten Hagin hyökkäysten päämäärä oli tuolloin ja nyt sama: pyrkiä hakemaan jatkuvasti rotaatioiden avulla tiloja ja syöttökulmia, luomaan keskikaistoille ylivoimia ja edetä linjojen väleihin tai selustaan.

Tämä on myös se cocktail, josta Manchester United nyt haluaa maksaa. Ten Hagin halutaan tuovan Old Traffordille Ajax-vuosien kaltainen samppanja-jalkapallo, ja vielä tämän kauden puolustuksella.

[readmore from=manchester-united]

Ajax on tällä hetkellä Eredivisien piikkipaikalla. 29 ottelussa 23 voittoa, 85 tehtyä maalia ja 15 päästettyä maalia. Se voitti Mestarien liigan alkulohkonsa 6-0-0-rekordilla ja maalierolla 20-5, joskin matka pysähtyi Benfica-ottelupariin yhteismaalein 3-2.

Parhaimmillaan ten Hagin jalkapallo on voittavaa ja viihdyttävää. Mikäli ten Hag onnistuu työssään, on mahdollista, että vastustajat hakkaavat päätään seinään, kuten Kloppin ja Guardiolan kanssa konsanaan.

Ten Hagia puoltavia tekijöitä on varmasti monia, mutta selkeimmät lienevät eliittitason taktisen kyvykkyyden lisäksi selkeä filosofia, taidot ja näytöt pelaajakehityksessä sekä jo aiemmin uudelleenrakennettu menestyksekäs joukkue. Yllätyn suuresti, jos United epäonnistuu siirtomarkkinoilla, eikä saisi kasattua ten Hagille sopivaa joukkuetta. United voi olla haastaja yllättävänkin pian, vaikka työtä on paljon.