Huhut Raheem Sterlingin lähdöstä Manchester Citystä alkoivat voimistua reilu kuukausi sitten. Yllättävämpää oli, että Englannin maajoukkuehyökkääjää vietiin vahviten kilpailevan valioliigaseuran Chelsean paitaan.

Neuvottelut saatiin lauantai-iltana viimeisteltyä, kun seurat pääsivät sopuun 45 miljoonan punnan siirtokorvauksesta, joka voi kasvaa lisillä 55 miljoonaan puntaan. Sterlingin sopimus on neljän vuoden mittainen optiolla lisävuodesta. LUE LISÄÄ!

Sterling on Chelsean Todd Boehlyn johtaman uuden omistajaportaan ensimmäinen hankinta. Lontoolaisseura ei ole vielä itse vahvistanut siirtoa, joka on vielä lääkärintarkastusta vailla.

Mitä monikäyttöinen laituritähti voi tuoda Stamford Bridgelle?

Joko Chelsea osui kultasuoneen?

Chelsealla ei ole ollut viime vuosina onnea hyökkääjähankinnoissa. 66 miljoonaa euroa kesällä 2017 maksanut Álvaro Morata viimeisteli 47 valioliigaotteluun vain 16 maalia. RB Leipzigista vuonna 2020 hankittu Timo Werner on puolestaan tehnyt kahden vuoden aikana vain 10 maalia sarjapeleissä.

Viimeisin huti Romelu Lukaku ostettiin vuosi sitten Internazionalesta takaisin Stamford Bridgelle tyyriiseen 113 miljoonan euron hintaan. Nyt tänä kesänä kauden aikana vain kahdeksan valioliigamaalia naulannut Belgian maajoukkuehyökkääjä lainattiin takaisin Interiin.

Lukuunottamatta kahtena kautena 2010-luvun puolivälissä 20 maalia iskenyttä Diego Costaa, kärkipelaajan hankinnat eivät ole Chelsealta juuri osuneet.

Sterling osui viime kaudella Cityn paidassa 13 kertaa Valioliigassa, vaikka hän avasi 30 pelaamastaan ottelusta vain 23. 170-senttinen pikakiituri on suoraviivaiseen kohdehyökkääjä Lukakuun verrattuna täysin eri profiilin pelaaja.

Monta tapaa hyödyntää

Verrattuna edeltäjiinsä Sterling on huomattavasti monikäyttöisempi pelimies. Englannin maajoukkuemies voidaan tarpeen tullen istuttaa hyökkäyksen jokaiselle pelipaikalle.

Sterlingin pitäisi sopia Chelsean palettiin, sillä Thomas Tuchel suosi viime kaudella muodostelmia ilman varsinaista kärkipelaajaa.

Tuchelin käyttämässä 3-4-2-1-muodostelmassa Sterlingiä voidaan peluuttaa monessa eri roolissa.

Vasemman laitahyökkääjän paikalla hänen nopeutensa ja ajoituksensa juoksuissa vastustajan puolustuslinjan taakse pääsisivät oikeuksiinsa. Samalla Mason Mount ja Kai Havertz voisivat täydentäisivät kolmiota luovuudellaan.

Sterling istuisi myös muodostelmassa piilokärjen rooliin. Häneltä löytyy pienestä koostaan huolimatta kaksinkamppailuvoimaa, jota täydentävät vahvat pallonsuojaustaidot.

Luonnollisesti Sterling pelasi vahvinta pelipaikkaansa Cityssä vasemmalla laidalla modernin laitahyökkääjän roolissa ja iski roolissa kaudella 2019-20 20 valioliigamaalia.

Guardiolan rotaatiomiehestä takaisin ratkaisurooliin

Sterling kärsi viimeisellä Man City -kaudellaan seuran ylitarjonnasta hyökkäyksen laidoille. Vuosi sitten Aston Villasta hankittu Jack Grealish, Riyad Mahrez, Phil Foden, Bernardo Silva ja Gabriel Jesus pelasivat jokainen samoista rooleista.

Sterling joutui jakamaan peliaikaansa etenkin City-kasvatti Fodenin kanssa, joka pelasi 2133 minuutin määrällään kuusi minuuttia häntä enemmän.

Guardiolalla oli Cityssä tapana varioida hyökkääjävaihtoehtojaan rotaatiossa, joten säännölliset avauksen nimetkin joutuivat kuluttamaan penkkiä kierrätyksessä. Espanjalaismanageri kommentoi lokakuussa lehdistölle, ettei hän ei voi taata jokaiselle pelaajalle peliaikaa jokaisessa ottelussa.

Chelseassa Sterlingille ei ole samalla tavalla yltiöpäisesti kilpailijoita. Hänen voidaan odottaa avaavan pääosin Mountin ja Havertzin rinnalla Christian Pulisicin ja Wernerin tukiessa kolmikkoa rotaatiopelaajina.

Sterlingillä oli vain vuosi sopimustaan jäljellä, joten Cityllä oli viimeinen tilaisuus saada tähdestä kunnollinen siirtokorvaus. Siirto tekee molemmat osapuolet tyytyväiseksi.

City saa tilaa ylikansoitettuun hyökkäykseensä ja Chelsea tarvitsemansa kärkivahvistuksen.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni