Vuosi sitten kesäkuussa jalkapallomaailma pysähtyi järkytyksestä, kun Christian Eriksen sai sydänkohtauksen kesken Tanskan EM-kisojen avausottelun Suomea vastaan. Tanskan keskikentän ankkuri oli tuolloin suuressa vaarassa menettää uransa lisäksi henkensä.

Nyt reilu vuosi myöhemmin Eriksen, 30, solmi kolmen vuoden mittaisen sopimuksen Manchester Unitedin kanssa. Kolmen vuoden sopimuksen solmineen tanskalaisen odotetaan olevan tärkeä palanen uuden manageri Erik ten Hagin suunnitelmia.

Hollantilaisluotsi ten Hag auttoi Erikseniä kuntoutumaan takaisin kilpailukuntoon antamalla hänen viime syksynä harjoitella Ajaxin kanssa. Kevätkaudella tanskalaistähti osoitti Valioliigan nousijaseura Brentfordissa olevansa edelleen maailman absoluuttiselle huipulle kuuluva pelaaja.

Mikä Eriksenin rooli tulee olemaan ten Hagin paletissa?

Brentford-jakso näytti tason edelleen riittävän

Eriksenin paluu huippukuntoon viime keväänä Brentfordissa oli valioliigakauden suurin hyvän mielen tarina. Debyytti putoamista vastaan taistelleen nousijaseuran riveissä tapahtui helmikuun lopulla kotiottelussa Newcastlea vastaan.

Eriksen sai 52. minuutilla kentälle astuessaan sankarinvastaanoton uusilta kannattajiltaan, jotka osoittivat suosiotaan hänen onnistuneelle taistelulleen jatkaa ammattilaisuraansa EM-kisojen onnettomuuden jälkeen.

Eriksen osoitti todella arvonsa Brentfordille kauden edetessä ratkaisukuukausille. Thomas Frankin miehistö oli ennen tanskalaisen tuloa vain kolme pistettä putoamisviivan päällä.

Eriksenin pelaaman 11 ottelun aikana Brentford keräsi keskimäärin kaksi pistettä per peli ja The Bees päätti kautensa lopulta alemmassa keskikastissa 13. sijaan.

Valioliigavireen myötä avautui myös paluu Tanskan maajoukkueeseen, jota entinen Tottenham-tähti on johtamassa loppuvuodesta Qatarin MM-turnauksessa.

Ten Hagin keskikentän renesanssi

Eriksen tuo kokemusta ja johtajuutta Erik ten Hagin uudistamalle Unitedin keskikentälle. Eurooppa-liigaa ensi kaudella pelaava Red Devils tarvitsee syvyyttä pelipaikalle Nemanja Maticin, Paul Pogban ja Jesse Lingardin lähdettyä seurasta.

Ten Hag on muuttamassa suuntaa viime vuosien vastaiskupelistä pallonhallintaan nojaavaan hyökkäysorientoituneempaan pelitapaan. Siihen hän tarvitsee teknisesti taitavia pallollisessa roolissa vahvoja pelaaja, jotka pystyvät luomaan ja vastaanottamaan syöttöjä pienessä tilassa.

Ten Hagin United haluaa hallita otteluita ja pitää pallokontrollin itsellään.

Eriksenin lisäksi tähän uuteen filosofiaan istuvat valmiiksi Bruno Fernandes ja Evertonin lainaltaan palannut Donny van de Beek, jota ten Hag valmensi myös Ajaxissa. Kokenut tanskalainen voi tarjota myös kilpailua Fernandesille, ja samalla puristaa portugalilaistähteä puskemaan itsestään jatkuvasti parhaan suoritustason irti.

Ten hagin keskikentän ykköspalasen Frenkie de Jongin siirto Barcelonasta on vielä henkilökohtaisia ehtoja vailla. Hollannin maajoukkuepelaajan uskotaan mediatietojen mukaan haluavan jäädä Kataloniaan.

Eriksen tarjoaa ten Hagille runsaasti vaihtoehtoja hyödyntää keskikenttäpelaaja taitoja. Tottenhamin vuosinaan nähdyn kymppipaikan lisäksi mahdollinen pelipaikka voi löytyä myös syvemmällä keskikentän keskustassa kokonaisvaltaisemmassa roolissa.

Brentfordissa Eriksen pelasi kolmen keskikenttäpelaajan linjassa 4-3-3-systeemissä toisinaan jopa kolmikon pohjalla. Hän toimi pallon saatuaan hyökkäysten rytmittäjänä rakentaen tilanteita omalta alueelta.

Internazionalessa Serie A:ssa pelatessaan Eriksen oli samankeltaisessa kolmioroolissa, sillä Antonio Conte ei löytänyt hänelle tilaa korkeammalta keskikentältä.

Vahvana maalipaikkojen luojana tunnettu Eriksen voi tuoda pelinäkemyksellään Unitedin keskikentälle pitkään kaivattua luovuutta, joka on puuttunut joukkueen arsenaalista.

Fredin ja Scott McTominayn kaltaisten rikkovan roolin pallonpysäyttäjien rinnalle on ollut huutavaa pulaa tämän profiilin pelaajista. Tilanteiden luonti on aiemmin tapahtunut pääasiassa Marcus Rashfordin ja Jadon Sanchon kautta laidoilta.

Vaikka Eriksen ei välttämättä kolmekymppisenä olekaan avauksen pelaaja Unitedille, hänen arvonsa rotaatiossa on todella korkealla. Ten Hagin intensiivinen harjoittelua ja korkean prässin pelitapa on kuluttavaa ja syvyyttä europelit sisältävällä kaudella tarvitaan.

Menestys ja historia voittamisesta

Viimeisenä Eriksenistä voittamisen historia. Tanskalainen johdatti Interin kaudella 2020-21 Serie A:n mestariksi, Tottenhamin keväällä 2019 Mestarien liigan finaaliin, ja viimeisimpänä auttoi Brentfordia säilyttämään sarjapaikkansa.

Tottenhamissa Eriksen kunnostautui jopa maalintekijänä saavutettuaan kahdella kaudella keskikenttäpelaajalle korkeat kaksinumeroiset maalinumerot.

Vastaavaa johtajuutta ja kokemuksia menestyksestä kaivataan erityisesti Maticin ja Juan Matan lähtöjen jälkeen, jotka molemmat olivat viimeisinä vuosinaankin vähäisestä peliajasta huolimatta karismaattisia johtajia pukukopissa.

Löytyi rooli sitten Tottenhamissa nähdyltä kymppipaikalta tai viime vuosilta tutummin alempana keskikenttäpelaajana, Eriksen on syvyyspelaajana suuri apu Unitedille.

Siirto oli sopimuksen päätyttyä ilmainen, joten tilaisuutta katsoa tanskalaiskortti ei voinut jättää käyttämättä. Riskejä liikkeessä ei ole.

Keskikentän ratkaiseva hankinta jää vielä odottamaan de Jongin tilanteen selviämistä Barcelonassa, mutta Eriksen on ensimmäinen palanen kohti ten Hagin suunnittelemaa renesanssia.

Tanskalaisen sanat siirtonsa vahvistuttua kertovat, että kunnianhimoa saavuttaa lisää menestystä urallaan edelleen löytyy. Englannin kirkkaimmalle huipulle takaisin tähtäävä United tulee tarjoamaan ainakin mahdollisuuden siihen.

– Minulla on edelleen suuria tavoitteita ja tämä on täydellinen paikka jatkaa matkaani.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni