Tässä artikkelissa käsitellään Manchester Unitedin valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta.  Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Erik ten Hag, 52, nousi Ajaxissa Euroopan tavoiteltuimpien huippuvalmentajien joukkoon. Hollantilainen saapuu Old Traffordille kolminkertaisena Hollannin mestarina.

Paikka on ollut viime vuosina tuulinen ja ten Hag onkin Manchesterin Punaisten paholaisten kuudes manageri Sir Alex Fergusonin kevään 2013 eläköitymisen jälkeen.

Ten Hag saavutti Ajaxissa menestystä myös eurokentillä johdatettuaan keväällä 2019 amsterdamilaisseuran Mestarien liigassa välieriin saakka. Finaalipaikka oli sekuntien päässä, kunnes Lucas Moura tuhosi ne haaveet lisäajan maalillaan.

Ten Hag työskenteli valmennusuransa alkupuolella Bayern Münchenissä reservivalmentajana ja pääsi seuraamaan läheltä Manchester Cityn nykyisen managerin Pep Guardiolan työtä. Espanjalaisvalmentajan metodit olivat varhaisia vaikutteita ten Hagin Ajaxin myöhempään peli-identiteettiin.

Ten Hag tunnetaan pelaajia kuuntelevana valmentajana, joka keskittyy laajalti yksityiskohtiin yksilöiden suoriutumisessa. Tarkkasilmäinen perfektionisti vaatii pelaajiltaan korkeaa vaatimustasoa, eikä hän epäröi huomauttaa sen alittavalle pelaajalleen siitä.

– Tärkeintä on yksilöiden huomiointi. Hän istuu yhdessä pelaajien kanssa, käy kahdenvälisiä keskusteluja heidän kanssaan ja hänellä on suunnitelma jokaiselle pelaajalle. Jos hänen täytyy suuttua puoliajalla saadaakseen joukkueensa pelaamaan, hän tekee sen. Vaikka hän olisi vihainen, hän ei siitä huolimatta menetä järjentajuaan tai keskittymiskykyään, Utrechtissa ten Hagin alaisuudessa pelannut Timo Letschert kuvaili valmentajan metodeja mediassa.

Pelitapa

Ten Hag käytti Ajaxissa pääosin 4-3-3-muodostelmaa. Hollantilaisen hyökkäysvoittoisessa filosofiassa pyritään prässäämään aggressiivisesti ja voittamaan palloja nopeasti takaisin.

Peli on korkeatempoista lyhyiden syöttöjen ja korkean painostavan prässäyspelin ollessa keskiössä. Viihdyttävässä jalkapallossa näkyvät Guardiolalta imetyt vaikutteet.

Kolmen keskikenttämiehen pohjapelaajalla on kutospaikalla avainrooli toimia suojaavana tukipilarina puolustajanelikolle. Toppareilta vaaditaan pallovarmuutta, sillä peliä avataan paljon alhaalta käsin.

Keskikentän keskustan muilta pelaajilta vaaditaan teknisiä taitoja kuljettaa palloja eteenpäin sekä samalla vartioida omaa sektoriaan, jotta vastustajalle ei jäisi tilaa murtautua.

Ten hagin Ajax nojasi vahvaan pallonhallintaan ja kurinalaisuuteen. Joukkueen pallohallinta pyöri viime kaudella keskimäärin 67 prosentissa. Kurinalaisuudesta puhuu se fakta, että amsterdamilaisseuran pelaajat ottivat viime kaudella vain kaksi punaista korttia.

Hyökkäyksessä laiturit operoivat laajalle säteellä ja tulevat keskelle kenttää tekemään tilaa laitapuolustajien nousuille. Kärjessä ten Hag on suosinut fyysisesti vahvaa ja teknisesti taitavaa kohdehyökkääjää, kuten Sebastien Haller viime kaudella Ajaxissa.

Järjestelmällinen syöttöpeli on nopeaa ja tehokasta luoden runsaasti maalintekotilanteita.

Ten Hagin filosofiassa kentällä edetään kärsivällisesti ja määrätietoisesti viemällä palloa jatkuvalla syötöllä ylöspäin. Keskustan kautta pyritään iskemään vastustajan linjojen väleihin.

Ten Hagin systeemin ymmärtäminen ja sisäistäminen tulee vaatimaan nykyjoukkueelta ahkeraa opiskelua. Jokaisen jäsenen on omaksuttava sen mukanaan tuomat vaatimukset.

Ihanneavaus

Avauskokoonpanossa David de Gea pysyy ykköstorjujan roolissa. Hendersonin lähdettyä ainoana kirittäjänä toimii 36-vuotias Tom Heaton. Veteraanivahti pelasi viime kaudella kaikki kilpailut mukaanluettuna vain yhdessä ottelussa.

Toppariosastolla avauskaksikon muodostaa kaksi kolmikosta Lisandro Martínez, Raphael Varane ja Harry Maguire, ellei Martínezia sijoiteta kutospaikalle keskikentän pohjapelaajaksi. Avauksen takana peliajasta kilpailevat Victor Lindelöf, Eric Bailly ja lainaltaan Napolista palannut Axel Tuanzebe.

Vasemman laitapuolustajan roolissa Luke Shaw, 27, on lähtökohtaisesti avaaja, mutta Englannin maajoukkuepelaajan loukkaantumishistorian myötä uudelle vahvistukselle Tyrell Malacialle tarjotaan haastajan roolia. Kaksikon takana seuraavat vaihtoehdot ovat Alex Telles, 29, ja Brandon Williams, 21, joista kummankaan jatko joukkueessa ei ole turvattu.

Oikealla laidalla Diogo Dalotin ja Aaron Wan Bissakan välillä ei ole varmaa avauksen miestä. Tasaväkinen kaksikko tulee taistelemaan kauden edetessä kynsin ja hampain roolista.

Keskikeskikentän pohjapelaajaksi etsitään edelleen vahvistusta. Tällä hetkellä todennäköisin avaaja on vahvana työntekijänä ja joukkuepelaajana kannuksensa seurassa hankkinut Scott McTominay. Myös erinomaisen lainajakson nousijaseura Nottinghamin keskikentällä pelannut James Garner on vaihtoehto haastamaan skottia.

Korkeammalla keskikentällä Bruno Fernandes ja Christian Eriksen täyttävät pallollisempia peliä rytmittäviä rooleja Fredin ja Evertonista lainansa jälkeen palanneen Donny van de Beekin tarjotessa kaksikolle taustatukea rotaatiossa. Van de Beek pelasi myös kotimaassaan Hollannissa ten Hagin Ajaxissa ennen siirtoaan Manchesteriin.

Laidoilla ensisijaiset aloittajat ovat oma kasvatti Marcus Rashford ja Jadon Sancho. Juoksuvoimaisen kaksikon on tehtävä ten Hagin systeemissä hartiavoimin töitä molempiin suuntiin.

Rashfordin takana vasemmalle laidalle seuraavana hierarkiassa ovat läpimurtopelaajissa mainitut Anthony Elanga ja Alejandro Garnacho. Sanchon puolelle oikealle kaistalle tarvittaisiin mitat täyttävä kilpailuttaja. Mason Greenwoodin siviilitilanteen myötä ainoat vaihtoehdot ovat lainoiltaan palanneet Amad Diallo ja Facundo Pellistri sekä vasta 18 vuotta helmikuussa täyttänyt Shola Shoretire.

Jokainen pelaajista kykenee tarvittaessa pelaamaan laitojen molemmilla puolilla.

Kärjessä Ronaldon odotetaan jäädessään pysyvän avauksessa. Ten Hag on kertonut myös olevansa valmis antamaan uuden mahdollisuuden Sevillasta lainansa jälkeen pelipaikkaa jahtaavalle Anthony Martialille. Ranskalaishyökkääjä on löytänyt harjoituskaudella maalivireensä ja hänen tekemisensä huokuu itseluottamusta.

Manchester Unitedin kausiennakon muut artikkelit julkaistiin tiistain aikana ja voit lukea ne linkeistä: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaajat ja läpimurto (LUE) arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät täältä.