Tässä artikkelissa käsitellään Arsenalin valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Arsenalin manageri Mikel Arteta, 40, on yksi valmentajamaailman nousevista nimistä.

Jotain espanjalaisluotsin arvostuksesta kertoo jo se, millaisia mahdollisuuksia hänelle tarjoutui heti pelaajauransa jälkeen. Kontaktit ovat tietysti kaikki kaikessa, mutta kenelle tahansa tahvolle ei tarjota pestiä Arsenalin akatemiajohtajana tai paikkaa Paris Saint-Germainin tai Manchester Cityn valmennusryhmässä.

Arteta valitsi maanmiehensä Pep Guardiolan luotsaaman Manchester Cityn, jossa hän oli lopulta mukana voittamassa kahta Valioliigan ja liigacupin mestaruutta sekä FA Cupia.

Häntä huhuttiin Arsenalin peräsimeen jo vuonna 2018, kun Arsène Wenger jätti seuran, mutta tuolloin valinta osui vielä Unai Emeryyn.

Arteta päätyi lopulta Arsenaliin peräsimeen joulukuussa 2019. Tykkimiehet otti tietoisen riskin antaessaan Artetalle hänen uransa ensimmäisen päävalmentajapestin, mutta toisaalta hänen lyhyt ansioluettelonsa ja ideansa puhuivat puolestaan.

Espanjalaisluotsi julisti ensi töikseen, että Arsenal on hukannut suuntansa, ja vaati pelaajia ottamaan enemmän vastuuta. Samat puheet kulttuurillisen muutoksen tarpeesta ovat toistuneet niin Artetan kuin seurajohdon suusta hänen ajanjaksonsa aikana useita kertoja.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Artetan ja Arsenalin yhteinen taival on ollut erittäin lupauksia herättävä, mutta myös kivinen. Tykkimiehet voitti heti hänen debyyttikaudellaan FA Cupin kolmen vuoden tauon jälkeen, mutta monet kannattajat ovat luultavasti toivoneet nopeampaa kehitystä varsinkin Valioliiga-sijoitusten suhteen.

Arsenalin pelaamisessa on ollut nähtävissä selkeitä kehitysaskelia, mutta joukkue ei ole vielä onnistunut pelaamaan tuloksellisesti riittävän johdonmukaista kautta. Tykkimiesten tähtäin on Mestarien liigassa, mutta Euroopan ykkösturnaukseen ei oikoreittejä ole. Joko on pelattava Valioliigassa paremmin kuin 16 muuta joukkuetta tai sitten on voitettava Eurooppa-liiga. Kumpikaan ei ole helppo rasti.

Arteta on päävastuussa siitä, että Arsenal jäi viime kaudella ilman europelejä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Hän on kuitenkin päävastuussa myös joukkueen pelillisen ilmeen sekä toimintakulttuurin uudistamisesta.

Ei ole mikään yllätys, että muiden joukkueiden valmentajat ovat ajoittain kehuneet Artetaa kilpaa. He ovat nähneet, mitä Emirates Stadiumilla on kasvamassa. Saman on nähnyt myös Arsenalin johtoporras, joka antoi Artetalle pari kuukautta sitten jatkosopimuksen, joka ulottuu kesään 2025 saakka.

Artetalla on alkamassa kolmas täysi kautensa Arsenalin peräsimessä. Seura on tukenut häntä jo muutamassa siirtoikkunassa, ja kuluvan kesän hankinnatkin kertovat siitä, että espanjalaisluotsille ei kasata enää ryhmää yksinomaan tulevaisuutta varten. Kulttuurimuutos on täydessä vauhdissa ja pelaajat tietävät seuran vaatimustason. Nyt on Artetan ja Arsenalin aika iskeä.

Pelitapa

Millä keinoilla Arsenal sitten iskee? Artetan ajanjakson aikana on käynyt selväksi, että hän on yrittänyt viedä joukkuettaan suuntaan, jossa Tykkimiehet pääsisi pallonhallinnan kautta kontrolloimaan pelejä. Espanjalaisluotsilla ei ole kuitenkaan aina ollut tarvittavia palasia siihen.

Arsenal on aikaisemmin vastustajasta riippuen saattanut käyttää viiden alakertaa – erittäin vaihtelevalla menestyksellä. Viime kaudella lontoolaiset ottivat kuitenkin selkeän askeleen kohti Artetan suosimia 4-3-3- ja 4-2-3-1-formaatioita.

Tykkimiehet pyrkii avaamaan lyhyillä syötöillä ja houkuttelemaan vastustajan prässiä lähemmäs. Toppareiden tavoitteena on usein löytää toinen keskikentän pohjapelaajista, joka pyrkii pelaamaan pallon avoimeen tilaan laidoille.

Artetan suosimaa pelinavausmenetelmää ovat edesauttaneet merkittävästi Aaron Ramsdalen, Ben Whiten ja Takehiro Tomiyasun hankinnat. Tykkimiehillä on nyt kolme pallovarmaa alakerran pelaajaa enemmän kuin aiemmilla kausilla, mikä avaa uusia mahdollisuuksia prässin purkamisessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Aaron Ramsdale pääsi viime kauden aikana debytoimaan myös Englannin A-maajoukkueessa. Kuva: Getty Images

Tomiyasu saattaa toisinaan pudota muodostamaan kolmen alakerran kahden topparin kanssa, mikä vuorostaan antaa vasemman puolen nousevammalle laitapakille mahdollisuuden nousta jo avausvaiheessa ylemmäs. Näin ollen Arsenal pystyy säilyttämään sekä leveyden laidoilla että numeraalisen ylivoiman keskikentällä, kun toinen laituri siirtyy vasemman pakin tieltä keskustaan auttamaan.

Hyökkäyskolmannekselle päästäessä Arsenalin nopeat ja taitavat laitahyökkääjät astuvat kuvaan. Tykkimiehet pelaa usein laitureilla, jotka leikkaavat sisään. Keskitykset säästetään erikoistilanteisiin, sillä tulevan kauden ykköskärki Gabriel Jesus ei ole sen suurempi uhka pääpelaamisessa kuin hänen edeltäjänsäkään.

Laitureille syöttövaihtoehtoja tarjoavat puolustuslinjan eteen putoava hyökkääjä, kymppipaikan Martin Ødegaard ja toinen keskikentän pohjapelaajista, joka nousee hyökkäysvaiheessa ylemmäs. Laidasta riippuen toinen laitapakeista nousee mukaan antamaan tukea hyökkäykseen ja toinen tippuu alemman keskikenttäpelaajan vierelle tukemaan keskustaa ja auttamaan vastustajan potentiaalisissa vastaiskuissa.

Prässätessään Arsenal pyrkii ohjaamaan vastustajan laidoille ja tukkimaan keskustan. Jos ensimmäinen prässi epäonnistuu, Arsenal vetäytyy puolimatalaan blokkiin, jossa laiturit putoavat keskikentän kahden pohjapelaajan vierelle ja kymppipaikka jää tukkimaan kärkipelaajan kanssa syöttölinjoja. Vastustajan edetessä laitahyökkääjät putoavat tukemaan puolustusta syvälle.

Ihanneavaus

Avauskentällisessä maalivahtina jatkaa Aaron Ramsdale, joka on olennainen osa Arsenalin pelinavausvaihetta.

Luottotoppareina jatkavat Gabriel ja Ben White, mutta William Saliba on heidän kannoillaan kärkkymässä saumaansa. Rob Holding, 26, tuuraa keskuspuolustajana.

Oikeana laitapakkina pelaa Takehiro Tomiyasu ja vasemmalla Kieran Tierney. Kummankin avauksen paikka on kiveen hakattu niin kauan kuin he ovat täydessä kunnossa.

Keskikentän pohjalla minuuteista kisaavat Granit Xhaka, 29, Thomas Partey, 29, ja Oleksandr Zintšenko, jota nähdään Tierneyn poissa ollessa myös laitapakkina. Kirittäjinä toimivat Mohamed Elneny, 30, ja Albert Sambi Lokonga. Myös Charlie Patinolle lienee luvassa enemmän peliminuutteja kuin viime kaudella.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Kymppipaikka kuuluu itseoikeutetusti Martin Ødegaardille, mutta myös Fábio Vieiraa nähtäneen tällä kaudella hyökkäävänä keskikenttäpelaajana.

Hyökkäyksen laidoille Arsenalille riittää hyviä vaihtoehtoja. Bukayo Saka on oikean laidan ykkösnimi, ja vasemmalla avauksen paikasta kisaavat Gabriel Martinelli ja Emile Smith Rowe. Myös Vieira saatetaan nähdä laidoilla. Nicolas Pépé jatkaa tuuraajana, jos hän ylipäätään jatkaa seurassa.

Uudeksi kärkipelaajaksi on hankittu Gabriel Jesus, jonka takana minuutteja janoaa Eddie Nketiah, 23.

Arsenalin kausiennakon muut artikkelit julkaistiin keskiviikon aikana. Lue kaikki jutut linkeistä: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE), sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.