Tässä artikkelissa käsitellään Tottenhamin valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Antonio Conte on jo niin menestynyt valmentaja, että välillä meinaa unohtua, kuinka loistava pelaajakin hän oli.

Conte voitti pelaajana muun muassa viisi Italian-mestaruutta, sekä Mestarien liigan kaudella 1995-96 Juventuksessa, jossa hän toimi aikanaan myös kapteenina.

Kieli poskessa voisi sanoa, että jos maailmaan kasvaisi toinen Antonio Conten kaltainen pelaaja, Antonio Conte haluaisi luultavasti hankkia hänet joukkueeseensa.

Conte oli todella urheilullinen, periksiantamaton ja älykäs pelaaja. Samoja ominaisuuksia löytyy myös hänen ihannevalmennettavistaan.

Valmennusurallaan Conten nimi lähti toden teolla nousuun Barissa, jonka hän nosti toisella kaudellaan Italian pääsarjaan. Häntä huhuttiin Juventuksen peräsimeen jo kesällä 2009, mutta torinolaisjätti päätyi vielä tuolloin palkkaamaan Ciro Ferraran, ja Conte siirtyi lopulta Atalantan peräsimeen.

Pesti Bergamossa päättyi kuitenkin lyhyeen, ja Conte erosi tehtävästään alle puolen vuoden jälkeen ajauduttuaan huonojen tulosten myötä kannattajien hampaisiin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Conte juhlistamassa maaliaan AS Monacon verkkoon Mestarien liigan puolivälierissä keväällä 1999. Kuva: Getty Images

Seuraavaksi vuorossa oli taas reissu Serie B:hen, tällä kertaa Sienaan, jonka Conte nosti välittömästi takaisin pääsarjatasolle. Hän ei tälläkään kertaa jäänyt valvomaan nousuprojektin jälkeistä kautta, vaan viimein vuorossa oli paluu Juventukseen päävalmentajan roolissa.

Juventuksessa Conte voitti jokaisella kolmella kaudellaan Serie A:n mestaruuden ja juhli ohessa myös kahta Italian supercupin voittoa. Conten debyyttikaudella Juventus päätyi useammin tasapeliin kuin yksikään muu kärkikymmenikön joukkue, mutta se ei hävinnyt Serie A:ssa yhtään ottelua.

Conte erosi Juventuksen päävalmentajan paikalta yllättäen kesällä 2014. Hänen lähtönsä syiksi spekuloitiin tuolloin tyytymättömyyttä Juventuksen toimiin siirtomarkkinoilla.

Vähemmän yllättäen Conten tasoinen valmentaja ei pysynyt kauaa työttömänä, vaan hänet pestattiin jo kuukautta myöhemmin Italian A-maajoukkueen käskyttäjäksi kahden vuoden diilillä. Hän sai Azzurrin peräsimessä myös kritiikkiä taktiikoistaan, mutta Conten tuloksia ei käynyt kiistäminen: 25 ottelua, 14 voittoa, kuusi tasapeliä ja viisi tappiota.

Häviöistä ja otteluista viimeinen tuli vuoden 2016 EM-turnauksessa Italian taipuessa puolivälierässä Saksalle rangaistuspotkukilpailussa. Jo ennen kisoja oli tiedossa, että Conte siirtyy turnauksen jälkeen Chelsean peräsimeen.

Conte johdatti Chelsean heti ensimmäisellä kaudellaan Valioliigan mestariksi voittaen ennätykselliset 30 sarjapeliä. Sittemmin ennätyksen ovat rikkoneet Manchester City ja Liverpool, jotka ovat kummatkin onnistuneet voittamaan 32 Valioliiga-ottelua kaudessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Conte Valioliigan mestaruuspokaalin kanssa. Kuva: Getty Images

Italialaisluotsin alkuperäinenkin sopimus Chelseassa kattoi kolme kautta, mutta hän solmi heti ensimmäisen sesonkinsa jälkeen uuden – paremmilla ehdoilla varustetun mutta pidentämättömän – diilin.

Debyyttikautensa menestyksestä huolimatta Conte jatkoi Chelseassa enää vain vuoden. Lontoolaiset voittivat hänen komennossaan FA Cupin, mutta tulivat Valioliigassa vasta viidenneksi ja jäivät siten Mestarien liigan ulkopuolelle.

Myöhemmin Chelsean kirjanpidosta paljastui, että seura joutui maksamaan Contelle ja hänen taustaryhmälleen yli 30 miljoonaa euroa korvauksia ja oikeuskuluja, jotka syntyivät hänen irtosanomisestaan syntyneestä jupakasta.

Välivuoden jälkeen Conte palkattiin Internazionaleen päättämään entisen seuransa Juventuksen dynastia. Conte oli onnistua tehtävässään jo ensimmäisellä kaudellaan, mutta Juventus vei lopulta mestaruuden Interin nenän edestä vain pisteen turvin. Samalla kaudella Inter joutui pettymään karvaasti myös Eurooppa-liigan loppuottelussa, jossa Sevilla oli vahvempi maalein 3-2.

Toisella kaudellaan Conte ja Inter sysäsivät Serie A:ssa Juventuksen ja muut kilpailijat tieltään, mutta hän lähti taas lätkimään mestaruuden jälkeen. Syiksi spekuloitiin jälleen erimielisyyksiä pelaajahankinnoista, sekä koronaviruspandemian takia sulkeutuneita rahahanoja.

Tottenhamin peräsimessä Conte on vaikuttanut viime marraskuusta lähtien. Hän käänsi Spursin kurssin Valioliigassa välittömästi ympäri ja johdatti joukkueen liki sensaatiomaisesti Mestarien liigaan.

Pelitapa

Antonio Conten pelaajat tietävät tarkalleen, mitä heidän valmentajansa haluaa tapahtuvan milläkin hetkellä pelin eri vaiheissa. Lepsuilijoita ja sooloilijoita Conten ryhmään ei mahdu kentällä tai sen ulkopuolella.

Chelseassa Conten alaisuudessa pelannut Cesc Fàbregas sanoi viime vuonna CBS Sportsin haastattelussa, että italialaisluotsi haluaa kentällä kaiken tapahtuvan millintarkasti hänen suunnitelmansa mukaisesti.

– Se oli kuin koulussa kävisi. Usko pois, hän kertoo sinulle tarkalleen kaiken, mitä pitää tehdä siinä välissä, kun pallo on omalla maalivahdilla ja kun se on vastustajan maalissa.

Conten joukkueet ovat vaarallisia vastaiskuissa ja suunnanmuutospelaamisessa. Olisi väärin kategorioida hänen pelityylinsä puhtaasti puolustusvoittoiseksi, vaikka omissa ei usein soikaan.

Tottenham pelaa Conten alaisuudessa enimmäkseen 3-4-3-formaatiolla ja sen eri variaatioilla.

Pelinavausvaiheessa toppareilla ja keskikentän kaksikolla on iso pallollinen vastuu, kun wing-backit nousevat pitämään leveyttä ja tuomaan enemmän liikkumavaraa kolmelle ylimmälle pelaajalle.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Conte ja Kane keskustelemassa taktiikoista Leedsiä vastaan viime marraskuussa. Kuva: Getty Images

Välillä toinen keskikenttäpelaaja putoaa toppareiden tasalle rakentamaan peliä, mikä avaa toisinaan toiselle laitatopparille mahdollisuuden nousta ylemmäs. Viime kaudella tätä nähtiin usein varsinkin Ben Daviesin, 29, pelatessa vasempana laitatopparina.

Tottenham houkuttelee vastustajaa prässäämään, mutta yrittää nopeasti toimittaa pallon target-pelaaja Harry Kanelle. Jos vastustaja ei prässää korkealta, Conten joukkue edistää peliä laidan kautta ja pyrkii tilaisuuden tullen kierrättämään pallon toiselle laidalle, johon vapaa tila on syntynyt. Nopealla siirtelyllä Tottenham pyrkii luomaan 2v1-tilanteita vastustajan laitapuolustajia vastaan.

Tottenhamilla ei ole varsinaista kymppipaikan roolia, mutta Kane tiputtautuu usein palloa vastaan ja tekee samalla tilaa Son Heung-minille iskeä linjan taakse tai liikkua keskemmälle piikin paikalle.

Toinen laitahyökkääjä, joka oli keväällä usein Dejan Kulusevski, taas enemmänkin vetää vastustajia puoleensa omalla laidallaan, mikä avaa aukkoja puolustuksen väleihin Kanelle ja Sonille.

Pallonmenetyksen jälkeen yksi Spursin pelaajista prässää ahnaasti pallollista pelaajaa ja antaa joukkuekavereilleen aikaa vetäytyä matalaan tai puolimatalaan tiiviseen blokkiin tilanteesta riippuen.

Tottenham yrittää ohjata vastustajan laidoille, missä syöttövaihtoehtoja on vähemmän. Pallon saatuaan Spurs sinkoaa vauhdilla vastahyökkäyksiin, joissa tavoitteena on löytää ensin Kane tai sitten toimittaa pallo suoraan juoksuun laitahyökkääjille.

Tyypillinen Conten joukkueen maali saattaa näyttää siltä, että hänen ryhmänsä lähtisi pitämään palloa ja etenemään lyhyillä syötöillä vastustajan prässin läpi, mutta yhtäkkiä peliväline toimitetaankin toiselle laidalle tai Kanelle, ja sitten alkaa tapahtua.

Ihanneavaus

Avauskentällisen maalivahtia ei tarvitse pitkään pähkäröidä. Viime kauden Valioliigassa täydet minuutit pelannut Hugo Lloris, 35, jatkaa tolppien välissä, ja häntä tuuraa luultavasti lähinnä cup-kilpailuissa Fraser Forster, 34.

Viime kauden nappihankinta Cristian Romero, 24, jatkaa Eric Dierin, 28, vierellä topparina, ja he saavat partnerikseen Barcelonasta lainatun Clément Lenglet’n, 27. Lepovuoroja ja kiritystä tarjoaa Davinson Sánchez, 26.

Spursille elintärkeitä wing-backin rooleja hoitavat oikealla Matt Doherty, 30, sekä Djed Spence, 21, ja vasemmalla Ryan Sessegnon, 22, ja Ben Davies.

Ivan Perisic tuo kovaa kilpailua laitatonteille, ja hän saattaa vallata avauksen paikan joko wing-backina tai hyökkäyskolmikossa. Myös Lucas Moura saattaa olla vaihtoehto oikeaksi wing-backiksi, jos hänelle ei irtoa minuutteja hyökkäyksessä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Keskikentällä kovaa kilpailua minuuteista käyvät Pierre-Emile Højbjerg, 26, Yves Bissouma, 25, ja Rodrigo Bentancur, 25. Oliver Skipp esitti viime kaudella rohkaisevia otteita, mutta tällä kaudella kilpailu uhkaa käydä hänelle turhan kovaksi.

Harry Kane johtaa Spursin hyökkäystä piikissä, ja ihanneavauksessa hän saa vierelleen Son Heung-minin ja Dejan Kulusevskin. Richarlison tarjoaa periaatteessa vaihtoehdon mille tahansa hyökkäyksen paikalle, mutta pystyykö kukaan todella horjuttamaan Kanen paikkaa yksitoistikossa?

Ainakin Richarlison tarjonnee Kanelle lepovuoroja cup-kilpailuissa, mutta miksikään varahyökkääjäksi häntä ei ole hankittu, eikä brassikärki sellaiseksi suostuisikaan.

Tottenhamin kausiennakon muut artikkelit julkaistaan torstain aikana seuraavasti: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.