Tässä artikkelissa käsitellään Tottenhamin viime kautta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Tottenhamin viime kausi vaikutti tuhoon tuomitulta jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Spurs oli hakenut uutta päävalmentajaa siitä lähtien, kun se antoi José Mourinholle kenkää huhtikuussa 2021.

Tottenham etsi uutta käskyttäjää kymmenen viikon ajan. Noina kuukausina lontoolaisseuraan yhdistettiin useampikin huippuvalmentaja, mutta huhut eivät johtaneet mihinkään konkreettiseen.

Lopulta Tottenham palkkasi tehtävään juuri ennen harjoituskautensa alkamista Nuno Espírito Santon, joka oli jättänyt Wolverhamptonin viime kauden jälkeen. Käytännössä koko Tottenhamin seurayhteisö tiesi, että Nuno ei ollut lähelläkään Spursin ykkösvaihtoehtoa. Hän vain oli saatavilla.

Odotuksiin ja seinälle maalattuihin piruihin nähden Nuno aloitti urakkansa varsin hyvin. Tottenham voitti elokuussa yhtä vaille kaikki ottelunsa, joskin tuo tappio oli nöyryyttävä 0-1-häviö portugalilaisen Paços de Ferreiran vieraana Konferenssiliigan karsinnoissa. Nuno valittiin elokuussa jopa Valioliigan parhaaksi manageriksi, neljättä kertaa urallaan.

Menestyksekästä elokuuta seurasi kuitenkin synkkäenteinen syyskuu. Tottenham voitti kuudesta ottelustaan vain kaksi. Toinen voitto tuli liigacupissa rangaistuspotkukilpailussa Wolverhamptonia vastaan ja jälkimmäinen Konferenssiliigan lohkovaiheessa slovenialaista NS Muraa isännöidessä.

Spursin esitykset takkuilivat varsinkin Valioliigassa, jossa se voitti Nunon alaisuudessa elokuun jälkeen enää vain kaksi ottelua. Portugalilaisvalmentaja sai kenkää 1. marraskuuta Tottenhamin valahdettua Valioliigassa 10. sijalle. Nunon viimeiseksi otteluksi jäi hengetön 0-3-tappio Manchester Unitedia vastaan kotikentällä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Nuno valmentaa nykyisin saudiarabialaista Al-Ittihadia. Kuva: Getty Images

Vaikka Nunon pistesaldo ja voittoprosentti eivät ehkä yksin riittäneet kuvailemaan hänen ajanjaksoaan täydelliseksi katastrofiksi, oli hänen peluuttamansa jalkapallo kaukana siitä, mihin Tottenhamin kaltaisella joukkueella pystyy. Spursissa oli selkeästi potentiaalia, jota Nuno ei kyennyt tuomaan esiin.

Tottenham ei aikaillut portugalilaisen seuraajan nimityksessä, sillä mestarivalmentaja Antonio Conte nimitettiin Spursin peräsimeen jo 2. marraskuuta.

Conten pestaus oli osoitus Tottenhamin kunnianhimosta, mutta monet ihmettelivät, miten Conte päätyi valitsemaan juuri Spursin.

Italialaisvalmentajan ansioluettelossa komeilee mestaruuksia Juventuksen, Chelsean ja Internazionalen riveistä. Tottenham taas on saanut maineen suurseurana, joka harvemmin voittaa mitään. Lontoolaisten edellinen pysti on vuoden 2008 liigacupin mestaruuskannu.

Conte aloitti pestinsä Tottenhamissa loistavasti, ja hänestä tuli Spursin seurahistorian ensimmäinen manageri, joka on säästynyt tappiolta kahdeksassa ensimmäisessä liigapelissään.

Koko kauden ajan Tottenhamissa ympärillä vallitsi kuitenkin jännite, joka kumpusi lontoolaisseuran ja Conten tavoitteista ja siitä, ovatko ne linjassa toistensa kanssa. Ajoittain italialaismanageri antoi kommenteillaan ymmärtää, ettei hän ole varma, onko hän oikea ihminen Tottenhamin penkin päähän, mutta samaan hengenvetoon hän saattoi painottaa, että on tyytyväinen seurassa.

Liigacupissa Tottenham ylsi välierävaiheeseen, jossa se sai Chelsealta köniin yhteismaalein 0-3, eikä muistakaan cup-kilpailuista jäänyt tulosmielessä liiemmin muisteltavaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Harry Kane haki liigacupin toisessa välierässä pettyneenä pallon verkosta Antonio Rüdigerin maalin jälkeen. Kuva: Getty Images

Alavireisesti sujunut Konferenssiliigan lohkovaihe sai erikoisen lopun, kun Tottenhamin ja Rennesin välistä ottelua ei lopulta pelattu ollenkaan. Spurs ilmoitti alkuperäisen ottelupäivän aattona, että se ei kykenisi kohtaamaan Rennesiä kotikentällään, koska joukkueessa oli puhjennut iso koronavirustartuntojen aalto. Seurat eivät lopulta löytäneet takarajaan mennessä kummallekin sopivaa pelipäivää, joten Rennesille annettiin 3-0-luovutusvoitto ja Tottenham putosi Konferenssiliigasta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Tottenhamin taival FA Cupissa tuli päätökseen, kun Mestaruussarjan Middlesbrough oli viidennellä kierroksella kotikentällään vahvempi lukemin 1-0.

Tottenhamin epäonnistumiset cup-kilpailuissa jäivät kuitenkin täysin toissijaiseen osaan viime kauden kokonaiskuvassa. Conte osoitti heti, että hän on oikea valmentaja kääntämään Spursin kurssin ympäri, jos hänelle annetaan siihen tarvittavat työkalut. Ja Tottenham totteli uutta käskyttäjäänsä.

Tammikuun siirtoikkunassa Spurs vahvisti rivejään hankkimalla Juventuksesta keskikenttäpelaaja Rodrigo Bentancurin ja laitahyökkääjä Dejan Kulusevskin. Samassa siirtoikkunassa Tottenham luopui joistakin ylijäämäpelaajistaan – joko pysyvästi tai väliaikaisesti – kuten Tanguy Ndombélésta ja Dele Allista.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Conte teki saamistaan hankinnoista huolimatta vaatimustasonsa selväksi kyseenalaistamalla seuran toiminnan siirtomarkkinoilla, koska joukkueesta lähti niin monta pelaajaa tammikuussa, mutta tilalle tuli vain kaksi. Conte nosti täysin aiheellisesti esille, että hiljattain hankitun pelaajan ei pitäisi olla yhtä nopeasti kauppatavaraa kuin esimerkiksi Bryan Gilin ja Giovani Lo Celson tapauksissa kävi.

Kauden jälkimmäiselle puoliskolle mahtui muutama synkkä hetki, mutta maaliskuusta alkaen Tottenhamin pelaaminen oli lähes yhtä nousukiitoa. Spurs napsi todella näyttäviä voittoja ja nousi kauden päätteeksi sensaatiomaisesti Valioliigan neljän parhaan joukkoon ja siten tulevaksi kaudeksi Mestarien liigaan. Nunon potkujen aikaan moisesta skenaariosta haaveilevalle olisi naureskeltu.

Conte osoitti, miksi häntä pidetään yhtenä maailman parhaista valmentajista. Tottenham saa kiittää italialaisvalmentajaa kautensa kääntämisen lisäksi siitä, että Spurs otti joukkueena ennätysajassa valtavan harppauksen eteenpäin. Tottenham tilasi maailmanluokan managerin, mutta yllättyi silti siitä, mihin hänestä oli näinkin lyhyessä ajassa.

Tottenhamin kausiennakon muut artikkelit julkaistaan torstain aikana seuraavasti: Kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE), valmennus, pelitapa ja ihanneavaus (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.