Tässä artikkelissa käsitellään Chelsean valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Thomas Tuchel, 48, joutui lopettamaan pelaajauransa jo 25-vuotiaana polvivamman takia, mutta kymmenisen vuotta myöhemmin hän toimi jo päävalmentajana Saksan Bundesliigassa.

Hetkellisesti näytti siltä, että Tuchel keksisi pelaajauransa päätyttyä jotain muuta tekemistä elämässään. Hän opiskeli jonkin aikaa yliopistossa liiketaloutta ja työskenteli samaan aikaan tarjoilijana, mutta palo jalkapalloa kohtaan oli liian suuri.

Tuchel yritti vielä kerran palata ammattilaispelaajaksi. Hän otti yhteyttä Stuttgartin silloiseen päävalmentajaan Ralf Rangnickiin ja pyysi päästä testille seuran reserveihin, mutta polvi ei vain kestänyt pelaamista.

SSV Ulmissa Tucheliin tutustunut ja häntä siellä valmentanut Rangnick ohjasi kuitenkin entisen suojattinsa juniorivalmennuksen pariin, ja loppu on historiaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Rangnick (vas.) keskustelemassa Leedsin nykyisen päävalmentajan Jesse Marschin kanssa kesällä 2018 RB Leipzigin harjoitusottelussa. Kuva: Getty Images

Vuonna 2004 Tuchel ylennettiin apuvalmentajaksi Stuttgartin alle 19-vuotiaiden joukkueeseen, joka voitti seuraavana vuonna ikäluokkansa Bundesliiga-mestaruuden.

Seuraavaksi vuorossa oli paluu Augsburgiin, jota Tuchel oli edustanut pelaajaurallaan. Hänen vastuulleen annettiin ensin alle 19-vuotiaiden joukkue ja sitten reservit, mutta Tuchel jatkoi kolmen vuoden jälkeen matkaansa Mainziin, jossa hänen uransa sai todellisen sysäyksen eteenpäin.

Tuchel voitti kaudella 2008-09 alle 19-vuotiaiden Bundesliigan joukkueella, jossa pelasi muun muassa tuleva maailmanmestari Andre Schürrle. Liigan finaaliottelussa Borussia Dortmundin riveissä viilettivät muun muassa Mario Götze ja Norwichista tuttu Marco Stiepermann.

Kesällä 2009 Tuchel oli ehdolla Saksan alle 21-vuotiaiden apuvalmentajaksi ja Hoffenheimin reservien käskyttäjäksi, mutta hän saikin mahdollisuutensa Mainzin Bundesliiga-joukkueessa, kun hänen edeltäjänsä Jörn Andersen sai kenkää jo kauden ensimmäisen pelin jälkeen.

Mainz on Tuchelin ainoa liigajoukkue, jossa hän on jäänyt ilman pokaaleja, mutta hän oli seuran omilla mittareilla äärettömän menestyksekäs valmentaja. Tuchel johdatti Mainzin kahdesti Eurooppa-liigan karsintoihin, joskaan jälkimmäistä karsintaurakkaa hän ei ollut enää itse valvomassa.

Tuchel piti sapattivuoden valmennuksesta ja siirtyi sitten Borussia Dortmundiin Jürgen Kloppin, toisen Mainzin entisen menestysvalmentajan, seuraajaksi. Dortmund jäi Tuchelin debyyttikaudella hopeasijalle niin Bundesliigassa kuin Saksan Cupissa, mutta seuraavalla sesongilla hän toi cup-pokaalin kotiin.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

B/R Football

@brfootball
Breaking: Borussia Dortmund announce Jurgen Klopp's replacement: former Mainz manager Thomas Tuchel, 41.

DFB Pokalin voitosta ehti kulua vain kolme päivää, kun Tuchelille annettiin kenkää. Hänen voittoprosenttiaan (62.96%) ja edistyksellisiä ideoitaan ei käynyt kiistäminen, mutta Tuchelilla oli mennyt sukset ristiin Dortmundin seurajohdon kansa.

Häntä on aina pidetty poikkeuksellisen älykkäänä ja omistautuneena valmentajana, mutta konflikteja kaihtamaton perfektionisti ei ole työkaveri kaikkien makuun. Tuchelia on kuvailtu myös hauskaksi, avoimeksi ja ihmisläheiseksi johtajaksi, mutta kun hän on vakavissaan, hän on vakavissaan.

Dortmundin jälkeen Tuchel piti taas sapattivuoden ja siirtyi sitten Ranskan suurseuran Paris Saint-Germainin peräsimeen. PSG:ssä hän voitti Ranskan kentillä kuusi pokaalia seitsemästä mahdollisesta, mutta kuten kaikki tietävät, pariisilaisjätin tähtäin on jo pitkään ollut Mestarien liigan pytyssä.

Saksalaisluotsi pääsi lähemmäs Mestarien liigan voittoa kuin yksikään toinen PSG:n valmentaja aikaisemmin, mutta Bayern München kukisti Tuchelin ryhmän vuoden 2020 finaalissa 1-0 Kingsley Comanin maalilla.

Tuchel sai kenkää jouluaattona 2020, vaikka hän oli johdattanut ryhmänsä Mestarien liigan pudotuspeleihin lohkovoittajana. PSG majaili Tuchelin potkujen aikaan Ligue 1:ssä kolmantena, mutta se oli vain pisteen perässä Lyonia ja Lilleä, joka lopulta vei mestaruuden samalla erolla pariisilaisiin.

Potkujen todellinen syy piili jälleen siinä, että Tuchel oli riitautunut seurajohdon, etenkin urheilutoimenjohtaja Leonardon, kanssa.

Vain kuukautta myöhemmin Tuchel löysi itsensä Chelseasta, jonka hän johdatti heti ensimmäisellä kaudenpuolikkaallaan Mestarien liigan mestariksi. Chelsea pelasi myös FA Cupin finaalissa, mutta Leicester voitti ottelun 1-0 Youri Tielemansin maalilla.

Chelsean viime kauden esittelemme tässä ennakossa erillisessä artikkelissa, mutta Tuchel ansaitsee erityismaininnan siitä, miten ansiokkaasti hän johdatti lontoolaiset vaikean tilanteen läpi.

Pelitapa

Tuchel tunnetaan siitä, että hän haluaa joukkueidensa noudattavan pelisuunnitelmaansa millintarkasti.

Saksalaisluotsilla on tietyt periaatteet, jotka korostuvat vuosi toisensa jälkeen hänen pelaamisessaan. Tuchel ei kuitenkaan pelkää joustaa formaatioissa tai strategioissaan, jos tietyn vastustajan kaataminen sitä vaatii.

Chelseassa Tuchel on vakiinnuttanut kolmen topparin alakerran, jota tukevat hyökkäyksiin osallistuvat wing-backit.

Formaatioksi saatetaan piirtää 3-5-2:n tai 3-4-3:n eri variaatioita, mutta Chelsean muodostelmasta löytyy aina kaksi keskikentän pohjapelaajaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Jorginhoa paremmat syöttäjät ovat harvassa. Kuva: Getty Images

Pelinavausvaiheessa iso pallollinen vastuu on maalivahdilla, toppareilla ja keskikentän pohjapelaajilla. Wing-backit nostavat korkeammalle pitämään leveyttä ja ylemmät keskikenttäpelaajat liikkuvat keskemmälle.

Chelsea pystyy taitavine pelaajineen liikuttamaan palloa maltillisesti prässin alla ja etsimään ylempiä keskikenttäpelaajiaan. Jos Chelsea pelaa kahdella hyökkääjällä, toinen heistä laskeutuu pelinavausvaiheessa alemmas tarjoamaan yhden vaihtoehdon lisää.

Hyökkäysvaiheessa wing-backit saattavat vaihtaa paikkoja ylempien keskikenttäpelaajien kanssa ja edetä maalintekopaikoille.

Puolustaessaan Chelsea pyrkii aina ohjaamaan vastustajan laidoille ja pitämään keskustan täysin tukittuna. Kolme topparia ja keskikentän pohjapelaajat pysyvät myös pallonhallintavaiheessa varsin lähellä toisiaan, mikä vähentää uhkaa vastustajan vastahyökkäyksistä.

Ihanneavaus

Tolppien välissä jatkaa Édouard Mendy, joka on loistavan torjuntatyöskentelynsä lisäksi erinomainen lukemaan peliä. Kakkosmaalivahti Kepa Arrizabalagan tulevaisuudella on spekuloitu jo pitkään, mutta hän jatkaa yhä lontoolaisten riveissä.

Kolmen topparin linjassa kaksi varminta avaajaa ovat tällä hetkellä Thiago Silva ja Kalidou Koulibaly. Myös César Azpilicuetaa ja Reece Jamesia on nähty topparin roolissa, mutta huhujen mukaan Chelsea etsii vielä yhtä uutta keskuspuolustajaa. Ihanneavauksessa James pelaa muutenkin oikeana wing-backina.

Myös Trevoh Chalobah, 23, voi pelata isoja minuutteja kolman topparin alakerrassa, mutta ihanneavaukseen hän ei yllä.

Vasempana wing-backina ykkösvaihtoehto on Ben Chilwell, 25, jolta meni iso osa viime kaudesta sivu suun loukkaantumisen takia. Chelsean pelaaminen nousee aivan eri tasolle, kun sekä James että Chilwell ovat käytettävissä. Vasemmalla tuuraajana toimii Marcos Alonso, 31, ja oikealla Azpilicueta tai Callum Hudson-Odoi, 21, jota nähdään myös hyökkäävämmissä rooleissa.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Chelsea FC

@ChelseaFC
Building it up! 🙌

Keskikentän kaksi pohjapelaajaa on yleensä valittu Jorginhon, N’Golo Kantén ja Mateo Kovacicin välillä. Conor Gallagher voi haastaa minuuteista keskikentän pohjalla tai hyökkäävämmässä roolissa.

Hyökkäyksen ylimmässä kolmikossa Chelsealla on eniten varaa harrastaa rotaatiota. Mason Mount, Raheem Sterling, 27, ja Kai Havertz pelaavat luultavasti isoimmissa rooleissa, mutta jos Chelsea haluaa puhtaan keskushyökkääjän kentälle, sillä on laittaa Timo Werner, 26, tai mahdollisesti myös Armando Broja kehiin.

Christian Pulisic, 23, voi taistella minuuteista millä tahansa hyökkäyksen paikalla. Hakim Ziyech on laadukas vaihtoehto ylemmäksi keskikentäksi, jos hän jää seuraan.

Chelsean kausiennakon muut artikkelit julkaistaan perjantain aikana seuraavasti: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.