Tässä artikkelissa käsitellään Chelsean viime kautta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Chelsean viime kauden tiivistäminen ytimekkääksi paketiksi on kuin kevytmielisen keskustelun käyminen sosiaalisessa mediassa. Turha edes yrittää.

Lontoolaisten viimeistä 12 kuukautta on mahdotonta käsitellä vain jalkapallon näkökulmasta, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti niin merkittävästi Chelsean viime kauteen. Edetään kuitenkin kronologisessa järjestyksessä.

Chelsea lähti kauteen 2021-22 hallitsevana Mestarien liigan voittajana, ja se myös aloitti kautensa pokaalilla, kun Villarreal kaatui UEFA Super Cupissa rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Kepa Arrizabalaga

@kepa_46
We did it!🏆

SuperCup✅

@ChelseaFC

Heti seuraavana päivänä Chelsea ilmoitti, että belgialainen tähtihyökkääjä Romelu Lukaku, 29, palaa seuraan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Chelsea pulitti Lukakusta Internazionalelle peräti 113 miljoonaa euroa, seurahistoriansa ennätyskorvauksen.

Kesän toinen merkittävä hankinta oli Atlético Madridista lainattu keskikenttäpelaaja Saúl Níguez, 27. Lukaku ja Saúl olivat kaiken järjen mukaan tähtihankintoja parhaassa peli-iässä, mutta kummankin Lontoon-reissuista muodostui valtava pettymys.

Chelsea aloitti kuitenkin kautensa erittäin pirteästi, eikä Lukakun otteissakaan ollut vielä syksyn alkumetreillä liiemmin valittamista.

Viime vuoden puolella Chelsea hävisi vain kolme ottelua, vaikka kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Nuokin tappiot tulivat kaikki ainoastaan yhden maalin erolla kovia joukkueita vastaan. Ainoastaan Manchester City, Juventus ja West Ham veivät viime vuoden puolella pidemmän korren Chelseasta, ja Citykin oli niistä ainoa, joka piti pintansa sinipaitoja vastaan myös kauden toisessa kohtaamisessa.

Chelsea porskutti koko loka-marraskuun ajan Valioliigan piikkipaikalla, ja se eteni liigacupissa pilkuilla jatkoon Aston Villan ja Southamptonin kustannuksella. Mestarien liigassa Chelsean lohkovoitto mureni lohkovaiheen päätöspelissä Zenitin Magomed Ozdoevin 94. minuutilla syntyneeseen 3-3-tasoitusmaaliin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Marraskuinen 4-0-voitto Juventuksesta oli yksi Chelsean kauden kohokohdista. Kuva: Getty Images

Harvinaisia notkahduksia lukuun ottamatta Chelsealla vaikutti kulkevan varsin hyvin joulukuun puoliväliin saakka. Joulukuun 16. päivästä alkoi seitsemän sarjaottelun jakso, jonka aikana Chelsea voitti vain yhden pelin, pelasi viidesti tasan ja hävisi toistamiseen Manchester Citylle 0-1.

Se ei kuitenkaan missään vaiheessa pudonnut Valioliigan kärkikolmikon ulkopuolelle. Koko kauden aikana niin kävi vain kerran, sarjan kolmannella kierroksella.

Joulu-tammikuussa Chelsea jatkoi etenemistään Englannin cup-kilpailuissa suuremmitta ongelmitta. Varsinkin Tottenhamin kaataminen liigacupin välierissä yhteismaalein 3-0 oli hieno suoritus sinipaidoilta.

Vuodenvaihteen tienoilla Chelseassa puhkesi kuitenkin suuri kohu, kun Sky Sport Italia julkisti kuukautta aiemmin kuvatun haastattelun, jossa Romelu Lukaku puhui suunsa puhtaaksi.

Belgialaiskärki valitteli tyytymättömyyttään Chelseassa ja vaikutti kritisoivan päävalmentaja Thomas Tuchelia siitä, että tämä ei peluuta lontoolaisia systeemillä, joka palvelisi hänen ominaisuuksiaan parhaiten.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Lukaku edusti Chelseaa ensimmäisen kerran jo vuosina 2011-2014. Kuva: Getty Images

Chelsean kannattajia riepoi erityisesti, kun Lukaku sanoi, että hän haluaisi vielä palata Interiin ennen kuin hänen uransa on kääntynyt ehtoopuolelle. Kyseessä oli varsin erikoinen heitto lähes kolmekymppiseltä pelaajalta, joka oli hiljattain siirtynyt Chelseaan kaikkien aikojen ennätyssummalla ja viisivuotisella sopimuksella, joka teki hänestä seuran parhaiten palkatun pelaajan.

Lukaku pudotettiin kokoonpanosta yhden ottelun ajaksi Tuchelin keskusteltua aiheesta muiden kokeneiden pelaajien kanssa. Belgialaiskärki pahoitteli käytöstään sekä joukkuekavereiltaan että julkisesti Chelsean kannattajilta, mutta hänen suhteensa faneihin lähti peruuttamattomaan luisuun. Tilannetta ei helpottanut se, että Lukakun otteet eivät missään vaiheessa yltäneet säännöllisesti hänen hintalappunsa tuomalle odotustasolle.

Helmikuun 12. päivä Chelsea kaappasi kauden toisen pokaalinsa kaatamalla Palmeirasin seurajoukkueiden MM-turnauksen loppuottelussa jatkoajan jälkeen. Voittoa oli Abu Dhabissa juhlistamassa myös Chelsean omistaja Roman Abramovits, joka oli syytänyt valtavia summia lontoolaisseuraan vuodesta 2003 lähtien. Kyseessä oli lopulta venäläismiljardöörin viimeinen ottelu paikan päällä Chelsean omistajana.

12 päivää finaalivoiton jälkeen Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan. Muutaman päivän kuluttua Abramovits julkaisi Chelsean sivuilla lausunnon, jossa hän kertoi luopuvansa lontoolaisseuran hallinnasta. Käytännössä Abramovits lakkasi osallistumasta Chelsean strategiseen johtamiseen, jonka hän antoi seuran säätiön vastuulle.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Helmikuun viimeisessä ottelussaan, alle 24 tuntia Abramovitsin ilmoituksen jälkeen, Chelsea kohtasi Liverpoolin liigacupin finaalissa. Joukkueet olivat vielä jatkoajan jälkeenkin 0-0-lukemissa, joten voittaja selvitettiin rangaistuspotkukilpailussa. Ainoana vetäjänä epäonnistui 22. vuorolla laukonut Chelsean maalivahti Kepa Arrizabalaga, joka vaihdettiin kentälle ainoastaan pilkkuja varten. Vielä Super Cupissa Villarrealia vastaan Kepan vaihto tolppien väliin oli tuottanut tulosta.

Maaliskuussa Chelsean tulevaisuus syöksyi hämärän peittoon. Kuun toisena päivänä Abramovits kertoi, että hän aikoo myydä Chelsean, mutta vain viikkoa myöhemmin tuo suunnitelma koki valtavan kolauksen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoitti sanktioivansa Abramovitsia osana Venäjän vastaisia toimiaan. Abramovits oli yksi seitsemästä venäläisestä oligarkista, joille hallitus asetti pakotteita. Niistä merkittävimpänä hänen brittiläinen omaisuutensa – Chelsea mukaan lukien – jäädytettiin, mikä tarkoitti täydellistä muutosta lontoolaisseuran arjessa.

Chelsea sai jatkaa toimintaansa, mutta vain tarkasti rajatun erityisluvan edellyttämillä ehdoilla. Lontoolaisseura sai esimerkiksi jatkaa palkanmaksua työntekijöilleen, mutta se ei pystynyt enää myymään ottelulippuja ja kauppatavaraa tai solmimaan uusia pelaajasopimuksia. Hankalaa rahatilannetta tukaloitti entisestään joidenkin sponsorien lähtö.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Mimi Fawaz

@MimosaFawaz
European champions & just last month won Club World Cup champions🏆 Chelsea merchandise shop is now closed.

📸 @tariqpanja

Kentän ulkopuolella vallitsi täydellinen kaaos, mutta viheriöllä Chelsea jatkoi ansiokkaasti eteenpäin. Lontoolaiset voittivat kymmenestä viimeisestä sarjapelistään alle puolet, mutta he onnistuivat koko ajan säilyttämään vähintään kolmen pisteen kaulan neljäntenä olevaan joukkueeseen, joka oli lopullisessa sarjataulukossa Tottenham. Haaveet Valioliigan mestaruudesta kuihtuivat enemmän tai vähemmän jo talvella.

Mestarien liigassa Chelsean urakka päättyi puolivälierävaiheessa kilpailun tulevaan mestariin Real Madridiin. Chelsea hävisi avausosassa 1-3, mutta onnistui kääntämään otteluparin vielä hetkellisesti päälaelleen. Lontoolaiset johtivat toista puolivälierää 75 minuutin jälkeen 3-0, mutta Rodrygo Goesin kavennus vei otteluparin jatkoajalle. Avausosassa hattutempun iskenyt Karim Benzema pudotti lopulta Chelsean 96. minuutin osumallaan.

Toukokuun puolivälissä Chelsea pääsi toistamiseen taistelemaan Wembleyllä pokaalista Liverpoolia vastaan – tällä kertaa FA Cupissa. Joukkueet eivät taaskaan onnistuneet maalinteossa 120 minuutin aikana, joten voittaja selvitettiin jälleen rangaistuspotkukilpailulla. Kepa jäi penkille istumaan Édouard Mendyn jatkaessa tolppien välissä, mutta lopputulos oli sama kuin liigacupissa: Liverpool oli lopulta vahvempi.

Tasan kaksi viikkoa myöhemmin Chelsea ilmoitti, että seuran myynnistä Todd Boehlyn johtamalle konsortiolle on päästy lopullisesti sopuun. Diili vahvistettiin parin päivän kuluttua, ja sen ovat hyväksyneet niin Yhdistynyt kuningaskunta, Euroopan unioni kuin Valioliiga. Oleellista kaupassa oli, että siinä liikkuvat rahat eivät päätyisi Abramovitsille.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Boehly vaikuttaa urheilussa myös mm. Los Angeles Dodgersin ja Los Angeles Lakersin osaomistajana. Kuva: Getty Images

Chelsean mammuttimainen kausi piti sisällään 63 ottelua, kaksi pokaalia ja kaksi pilkuilla hävittyä cup-finaalia.

UEFA Super Cup käsittää käytännössä vain yhden näytösottelun, eikä seurajoukkueiden MM-turnausta pidetä varsinaisena suurkilpailuna, mutta kaikki tapahtumat huomioiden Thomas Tuchel pelaajineen ansaitsee aplodit laivan pitämisestä kurssilla myrskyisissä olosuhteissa.

Chelsean viime kausi jää väkisinkin ihmisten mieleen kentän ulkopuolisista tapahtumista, mutta miten eri tavalla siitä puhuttaisiinkaan, jos Valioliigan kolmannen sijan lisäksi lontoolaiset olisivat voittaneet vielä pari rangaistuspotkukilpailua enemmän.

Chelsean kausiennakon muut artikkelit julkaistaan perjantain aikana seuraavasti: Kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE), valmennus, pelitapa ja ihanneavaus (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.