Tässä artikkelissa käsitellään Manchester Cityn valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Valmennus

Manchester Cityn manageri Josep Pep Guardiola on kiistatta yksi maailman parhaista ja arvostetuimmista valmentajista.

Guardiola aloitti valmennusuransa kasvattajaseuransa Barcelonan kakkosjoukkueessa, jonka hän nosti heti debyyttikaudellaan sarjaporrasta korkeammalle. Hän ei kuitenkaan jatkanut reservien kanssa kautta pidempään, sillä hänet ylennettiin heti Barcelonan edustusjoukkueeseen.

Barcelona ei ollut voittanut kahteen vuoteen mitään, mutta kuinka kävikään? Guardiola johdatti heti ensimmäisellä kaudellaan Blaugranan triplamestaruuteen voittaen La Ligan, Copa del Reyn ja Mestarien liigan, jossa hänestä tuli kilpailun historian nuorin pokaalia nostanut valmentaja.

Guardiola voitti neljän kauden aikana Barcelonassa peräti 14 pokaalia. Hänen Barcelonansa nousee usein puheeksi, kun keskustellaan kaikkien aikojen seurajoukkueista.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Guardiola ohjeistamassa 21-vuotiasta Lionel Messiä. Kuva: Getty Images

Barcelonasta lähdettyään Guardiola piti sapattivuoden, jonka jälkeen hän siirtyi Bayern Münchenin peräsimeen. Saksassa häntä odotti tähtisikermä, joka oli juuri voittanut triplamestaruuden (Bundesliiga, Saksan Cup, Mestarien liiga), mutta Guardiola sai iskostettua filosofiansa müncheniläisiin.

Lopputuloksena oli kolme peräkkäistä Bundesliigan mestaruutta, kaksi Saksan Cupin voittoa ja kaksi muuta pokaalia. Lisäksi hän vei Bayernin jokaisella kaudellaan Mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon.

Jo Bayern-pestin aikana tiedettiin, että Guardiola siirtyy seuraavaksi Manchester Cityyn. Hänelle hankittiin ensimmäiselle kaudelleen pelaajia isolla rahalla, mutta Guardiola jäi ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan ilman pokaalia.

Seuraavalla kaudella pokaaleja tuli kuitenkin kaksin kappalein, kun City voitti ensin liigacupin ja sitten Valioliigan. Manchesterilaiset keräsivät Valioliigassa peräti sata pistettä, mikä on Englannin pääsarjahistorian ennätys. Kauden päätyttyä Guardiola solmi kesään 2021 ulottuvan jatkosopimuksen.

Kolmannella kaudellaan Guardiola pisti vielä yhdellä pokaalilla paremmaksi, kun Manchester City nappasi ensimmäisenä miesten joukkueena kansallisen triplamestaruuden Englannissa (Valioliiga, FA Cup, liigacup).

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Guardiola juhlimassa kauden 2018-19 Valioliiga-mestaruutta. Kuva: Getty Images

Seuranneena kesänä CIES Football Observatory raportoi, että Manchester Citystä oli tullut historian ensimmäinen seura, jolla on yli miljardin euron arvoinen joukkue.

City voitti kaudella 2019-20 liigacupin kolmatta vuotta peräkkäin, mutta se jäi tyhjin käsin muissa kilpailuissa. Valioliigassa sen uusi ykköskilpailija Liverpool karkasi 18 pisteen turvin mestaruuteen.

Seuraavalla sesongilla Manchester City otti valtikkansa Valioliigassa takaisin ja voitti liigacupin neljättä kertaa peräkkäin. Lisäksi Guardiola vei Cityn sen seurahistorian ensimmäiseen Mestarien liigan finaaliin.

Manchesterilaiset olivat kolmella edellisellä sesongilla tippuneet puolivälierävaiheessa, ja Guardiolan debyyttikaudella City putosi Mestarien liigasta jo neljännesvälierissä.

Finaalissa vastaan tuli Chelsea, joka voitti loppuottelun 1-0 Kai Havertzin maalilla. Vaikka Guardiola on kahminut pystejä maassa kuin maassa, Mestarien liigan pokaali on vältellyt häntä Barcelonan-vuosista saakka. Katalonialaisten komennossa hän voitti Euroopan ykkösturnauksen kahdesti.

Manchester Cityn viime kauden käsittelemme tässä kausiennakkossa erillisessä artikkelissa.

Guardiolaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista ja vaikutuksellisimmista valmentajista. Hänen uskotaan vaikuttaneen myös Espanjan ja Saksan maajoukkueiden menestysjaksoihin, sillä kummankin paidassa pelasi useita Guardiolan suojatteja seurajoukkuetasolta.

Cityssä Guardiola on viipynyt pidempään kuin yhdessäkään toisessa seurassa, mutta hänen sopimuksensa kattaa enää vain tämän kauden. Espanjalaisluotsin tulevaisuudella on spekuloitu jo pitkään, ja hän on itsekin antanut aiheesta sekalaisia lausuntoja.

Pelitapa

Pep Guardiolan pelitapa on monipuolistunut ja kehittynyt vuosien saatossa, mutta tietyt periaatteet siinä ovat pysyneet mukana alusta saakka.

City avaa lähtökohtaisesti peliä alhaalta lyhyin syötöin Guardiolan edellisten joukkueiden tapaan, mutta espanjalaisluotsin sapluunasta löytyy aina maalivahti, joka osaa tarpeen tullen ohittaa prässin pitkällä syötöllä.

Manchester City hakee jatkuvasti numeraalisia ylivoimia ympäri kenttää. Cityn pelaajat ja pallo liikkuvat paljon ja manchesteriläiset vaihtavat tiuhaan paikkoja keskenään. Cityn pelaajat pyrkivät liikkumaan siten, että he ovat jatkuvasti sijoittuneet hyökkäyssuuntaan ja toisiinsa nähden diagonaalisesti. Näin ollen pelaajat eivät täytä samoja välejä syvyyssuunnassa.

Pallonhallintavaiheessa toinen laitapuolustajista saattaa liikkua keskelle kenttää, mikä vapauttaa Cityn taitavat keskikenttäpelaajat liikkumaan ylemmäs.

Vastustajan prässätessä City pyrkii aina tarjoamaan pallolliselle pelaajalle enemmän vaihtoehtoja kuin vastajoukkue pystyy tukkimaan syöttöväyliä. Tässä korostuu myös jalalla taitavan maalivahdin rooli.

Manchester City liikuttaa palloa kompaktissa muodossa, mikä on avainasemassa myös joukkueen puolustaessa. Kun City menettää pallon, sen pelaajat ovat usein jo valmiina iskemään kollektiivisella prässillä kiinni.

Ihanneavaus

Manchester Cityn formaatio piirretään useimmiten 4-3-3:ksi tai sen variaatioiksi, mutta pelin sisällä Cityn muoto saattaa elää paljonkin.

Ykkösmaalivahtina jatkaa Ederson Moraes, joka on saanut kirittäjäkseen Stefan Ortegan, 29, Arminia Bielefeldistä. Nokkimisjärjestys kaksikon välillä on selvä, mutta Ortega on etevämpi pelaaja pallollisena kuin hänelle tilaa tehnyt jenkkitorjuja Zack Steffen, 27, joka suuntasi lainalle Middlesbrough’n riveihin. Cityn pelamisessa ei siis tapahtune niin rajuja muutoksia kuin aiemmin Edersonin ollessa sivussa.

Kyle Walker, 32, on suosikki oikeaksi laitapakiksi ja Joao Cancelo vasemmalle. Cancelo pystyy pelaamaan puolustuksen kummallakin laidalla, ja häntä voivat vasemmalla tuurata sekä toppari Nathan Aké, 27, että nuori lupaus Joshua Wilson-Esbrand.

Rúben Dias ja polvileikkauksestaan yhä toipuva Aymeric Laporte, 28, ovat ihanneavauksen kaksi topparia, mutta John Stones, 28, ja Aké ovat myös erittäin laadukkaita vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Keskikentän pohjalla jatkaa Rodri, joka on saanut kilpailijakseen Kalvin Phillipsin. Keskikentän ylemmillä oksilla taikojaan tekevät Kevin de Bruyne ja Bernardo Silva. Phil Foden on vaihtoehto niin ylemmälle keskikentälle kuin mihin tahansa hyökkäyksen rooliin. Ilkay Gündogan napsinee enimmäkseen minuutteja keskikentän tuuraajana.

Jack Grealish, 26, miehittää ihannekentällisessä vasemman laidan ja Riyad Mahrez oikean. Edellä mainitun Fodenin lisäksi laidoilla voidaan nähdä myös Bernardo Silvaa ja nuorta Cole Palmeria.

Erling Håland on hankittu uudeksi kärkipelaajaksi, ja häntä kirittää Julián Álvarez, joka pystyy operoimaan myös laidoilla tai kymppipaikalla.

Manchester Cityn kausiennakon muut artikkelit julkaistaan sunnuntain aikana seuraavasti: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.