Tässä artikkelissa käydään läpi Manchester avain- ja läpimurtopelaajat. Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Manchester Cityn joukkue ja pelitapa on rakennettu siten, että parin pelaajan poissaolo tai rotaatio eivät juuri vahingoita sen mahdollisuuksia voittaa pelejä, mutta Citylläkin on omat avainpelaajansa, joiden pelatessa voittaminen on todennäköisempää.

Maalivahdin tonttia ei voi sanoa Cityn ongelma-alueeksi, mutta jos ykköstorjuja Ederson Moraes, 28, ei ole ollut käytettävissä, manchesterilaisillä on ollut ongelmia.

Edersonia on ajoittain luonnehdittu kenttäpelaajaksi, jolla vain sattuu olemaan maalivahdin hanskat kädessään. Luonnehdinta on toki liioiteltu, mutta se kertoo, kuinka hyvä hän on pelaamaan jalalla.

Brasilian maajoukkuevahti on torjuntatilastojen perusteella Valioliigan joutilain maalivahti, sillä Cityä vastaan lauotaan ja luodaan vähiten maaliodottamaa kaikista joukkueista. Hän on kuitenkin useimmiten mies paikallaan, kun hänen maaliaan uhataan toden teolla.

Myös Edersonin tunnetuin ominaisuus, hänen pelinavaamiskykynsä, ilmenee tilastoista. Manchester Cityn maalivahdit (Ederson pelasi 37 sarjaottelua) yrittivät viime kaudella vähiten (271) yli 35 metrin syöttöjä kaikista Valioliigan torjujista, mutta City-vahtien pitkät syötöt napsuivat perille selkeästi paremmalla prosentilla (58.7%) kuin yhdessäkään toisessa joukkueessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ederson ja Liverpoolin Alisson Becker pelasivat viime kaudella eniten nollapelejä (20) Valioliigan maalivahdeista. Kuva: Getty Images

Alakerran muita avainpelaajia ovat esimerkiksi laitapuolustaja João Cancelo, 28, ja toppari Rúben Dias, 25, mutta kuten todettua, Cityn taso ei laske merkittävästi, vaikka heitä ei nähtäisikään aina kentällä.

Cancelo pystyy pelamaan pakkina kummallakin laidalla, hän nousee mukaan hyökkäyksiin ja hän avustaa pelinteossa myös Cityn keskikentällä. Portugalin maajoukkuetaituri on todellinen hybridipelaaja. Viime kaudella hän tahkosi suurimmat peliminuutit kaikista Cityn pelaajista ja hän oli myös joukkueensa ahkerin laukoja.

Dias ei viime sesongilla aivan yltänyt debyyttikautensa huikealle tasolle, mutta hän on joka tapauksessa yksi sarjan luotettavimmista toppareista. Jos oletetaan, että kaikki Cityn keskuspuolustajat ovat pelikunnossa ja omalla parhaalla tasollaan, Dias on avauksen toppari numero yksi.

Keskikentän pohjalla operoi Cityn tylsin supertähti, Espanjan maajoukkueen Rodri, 26. Kun Rodri saapui Cityyn kesällä 2019 Atlético Madridista, Pep Guardiola vitsaili, että espanjalaispeluri on ulkonäöltäänkin ihanteellinen keskikentän ankkuri.

– Hänellä ei ole tatuointeja tai korvakoruja. Hänen hiuksensa, hän näyttää keskikentän pohjapelaajalta! Tällainen keskikentän pohjapelaajan pitää olla, hän ajattelee muuta joukkuetta.

Rodri on Euroopan eliittiä pelaamaan syöttöjä paineen alla, mikä on Citylle valtava etu pelinrakennusvaiheessa. Jos Rodrille annetaan liikaa tilaa, hän pystyy murtamaan prässin. Jos taas Rodri merkataan pois pallosta, Citylle avautuu väyliä edetä muita reittejä pitkin ylöspäin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Rodri on pelannut Cityssä 151 ottelua. Kuva: Getty Images

Viime kaudella Rodria nähtiin jopa yllättävän aktiivisesti mukana hyökkäyksissä, mistä kertovat seitsemän tehtyä maalia Valioliigassa. Tappavan tylsäksi ja tatuoimattomaksi keskikenttäpelaajaksi Rodri on varsin taitava viimeistelijä. Hän teki viime kaudella kaksi osumaa puskemalla, yhden vitosen viivalta sutaisemalla ja loput rangaistusalueen ulkopuolelta. Kaukolaukauksiin mahtui pari ehdokasta vuoden komeimmaksi tykiksi, mutta myös pari niin sanottua syöttöä verkon perukoille.

Keskikentän muita avainpelaajia ovat Bernardo Silva, 27, ja Kevin de Bruyne, 31, jotka lukeutuvat kummatkin sarjan kirkkaimpiin tähtiin.

Silva on maanmiehensä Cancelon tavoin todellinen hybridipelaaja, joka pystyy erinomaisen tekniikkansa ja peliälynsä ansiosta pelaamaan lähes millä tahansa keskikentän ja hyökkäyksen tontilla.

Portugalilaispelurin siirtyminen alemmas pelintekijän rooliin on antanut de Bruynelle mahdollisuuden olla hyökkäyksissä entistä aktiivisemmin mukana.

De Bruyne on luultavasti Valioliigan vaarallisin pelaaja pallon ollessa 20-35 metrin päässä vastustajan maalista. Belgian maajoukkuetähti voi puhkoa puolustuksia syöttövalikoimallaan tai vaihtoehtoisesti vain täräyttää pallon sisään mistä lystää. Viime kaudella hän nöyryytti maaliodottamaansa ylittämällä sen lähes yhdeksällä osumalla (15 maalia – 6.4xG).

Erling Hålandista odotettaneen avainpelaajaa Cityn piikkiin, mutta joukkueella ei ollut kovin kummoisia maalinteko-ongelmia viime kaudellakaan, vaikka se pelasi ajoittain ilman varsinaista keskushyökkääjää. Manchester City teki viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 150 maalia, enemmän kuin yksikään toinen joukkue Euroopassa. Keskimäärin City tehtaili vaatimattomat 2.63 osumaa per ottelu.

Läpimurtopelaaja

Manchester Cityn akatemiasta kasvaa jatkuvalla syötöllä lupaavia pelaajia, mutta vain harvasta on lunastamaan paikka seuran edustusjoukkueessa. Cityn tämänhetkisistä vakiopelaajista ainoastaan poikkeuslahjakkuus Phil Foden on seuran oma kasvatti.

Cityn pelaajalistaa tarkastellessa ei ole ihme, että moni nuori ei viiletä avauskentällisessä viikosta toiseen. Heidän kun pitäisi syrjäyttää tieltään Valioliiga-mestareita ja kymmenien miljoonien eurojen hankintoja.

Manchesterilaisillä on kuitenkin ryhmässään pari nuorukaista, jotka voivat tällä kaudella puhjeta toden teolla kukkaan.

Osittaisen läpimurtonsa viime kaudella teki jo hyökkäävä keskikenttäpelaaja Cole Palmer, 20, mutta mitään valtavia minuutteja hän ei pelannut. Usealla pelipaikalla viihtyvä Palmer pääsi viime kaudella kentälle 11 ottelussa ja kiitti vastuusta viimeistelemällä kolme maalia – yhden kummassakin Englannin cup-kilpailussa ja yhden Mestarien liigan debyytissään.

Palmer voi saada alkukaudesta minuutteja, jos uusilla hyökkääjähankinnoilla Erling Hålandilla ja Julián Álvarezilla kestää päästä Englannissa vauhtiin. Álvarez tosin onnistui maalinteossa heti Community Shieldissä Liverpoolia vastaan, mutta Hålandin sihti oli vielä hukassa. Kauden mittaan Palmerin vakituisemmaksi rooliksi muodostunee Riyad Mahrezin kirittäjä oikealla laidalla.

Toinen potentiaalinen läpimurtopelaaja on laitapuolustaja Josh Wilson-Esbrand, 19, jota Pep Guardiola kehui hiljattain Bayern Müncheniä vastaan pelatun harjoitusottelun jälkeen.

– Hän on hyvä 1v1-tilanteissa, hän ei tunne painetta pallollisena. Hän ei menettänyt juurikaan palloja, hän pelasi todella hyvän ottelun. Jos voimme kontrolloida häntä ja välttää loukkaantumiset, niin meillä voi olla siinä laitapakki moneksi vuodeksi.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Wilson-Esbrandin esiinnousu riippuu paristakin asiasta. Ensimmäinen on se, miten hänen kroppansa kestää pelaamista edustusjoukkueessa polvi- ja lihasvaivojen jälkeen. Toinen taas on se, onnistuuko City hankkimaan korvaajan Arsenaliin siirtyneelle Oleksandr Zintsenkolle.

Joao Cancelo on selkeä ykkösnimi puolustuksen vasemmalle laidalle, mutta jos siirtomarkkinoilta ei löydy uutta puolustajaa rotaatioon, Wilson-Esbrandilla on sauma iskeä. City on lehtitietojen mukaan Brightonin Marc Cucurellan perässä, mutta seurat eivät ole kirjoitushetkellä päässeet sopuun hänen siirtosummastaan.

Manchester Cityn kausiennakon muut artikkelit julkaistaan sunnuntain aikana seuraavasti: Viime kausi (LUE), kesän siirtoikkuna (LUE), valmennus, pelitapa ja ihanneavaus (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.