Juuri ennen uuden harjoituskauden alkua Manchester United sai heinäkuun alussa huonoja uutisia. Joukkueen hyökkäyksen ykköstähti Cristiano Ronaldo, 37, ilmoitti, ettei hän olisi käytettävissä Thaimaan ja Australian harjoituskiertueella.

Ronaldo vetosi poissaolollaan perheellisiin syihin. Henkilökohtaiseksi jääneet syyt saattoivat liittyä hänen ja kumppaninsa Georgina Rodriguezin huhtikuussa kuolleena syntyneeseen poikalapseen.

Samanaikaisesti brittimediassa käynnistyi huhumylly portugalilaisen siirtohaluista, joiden taustalla olivat henkilökohtaiset tavoitteet pelata myös ensi kaudella Mestarien liigan otteluja.

Nyt reilu kuukausi myöhemmin kesän ajan kapinoinut Ronaldo teki paluun Unitedin vahvuuteen sunnuntain Old Traffordilla pelatussa harjoitusottelussa Rayo Vallecanoa vastaan. Ostajaa ikääntyvälle tähtihyökkääjälle ei ole löytynyt.

Unitedilla ja seuran uudella managerilla Erik ten Hagilla on nyt monimutkainen ongelma selvitettävänä.

Henkilökohtaiset tavoitteet joukkueen edun edellä

Ronaldon paluukausi 2021-22 Man Unitedissa oli henkilökohtaisesti hyvin tehokas. 38 otteluun 24 maalia ja Valioliigan maalitilaston kolmas sija osoittivat, että ratkaisuroolissa veteraanilla löytyy edelleen annettavaa.

Kokonaiskuvassa ilmassa oli paljon jo tuolloin ongelmia. Ronaldon läsnäolo vaikutti negatiivisesti joukkueen ilmapiiriin, ja epäonnistumisia pelättiin vaativan tähden seuratessa vieressä. Myös hyökkääjän vastahakoisuus prässätä pelisuunnitelman mukaisesti ja heikko työpanos puolustussuuntaan oli ongelmista joukkueen menestykselle.

United sijoittuikin lopulta sarjataulukossa vasta kuudenneksi ja pelaa tällä kaudella vain Eurooppa-liigaa.

Ronaldo on osoittanut viimeistään kesän aikana priorisoivansa henkilökohtaisia tavoitteitaan joukkuemenestyksen edelle. Ten Hagin uudelleenrakennuksessa auttamisen sijaan hän on valinnut haluvansa uusiin maisemiin jatkaakseen jahtia suurimmista pokaaleista.

Korvaaminen tässä ikkunassa hyvin vaikeaa

Nykyinen tilanne on Unitedille hankala, sillä seuralla ei ole tällä hetkellä budjettia sopivan korvaajan löytämiseen. Sen sijaan jäljellä olevat varat ollaan keskittämässä seuraan kaivattuun ykköskorin keskikenttäpelaajaan.

Vaihtoehdoksi on noussut Red Bull Salzburgin slovenialaislupaus Benjamin Sesko, mutta itävaltalaisseuralla ei ole aikomustakaan päästää hyökkäyksensä kulmakiveä Englantiin.

Näistä syistä ten Hagilla ei ole varaa luopua Ronaldosta.

Tähän on nostettava esille myös vallitseva kilpailutilanne. Sevillasta lainaltaan palannut Anthony Martial loisti harjoituskaudella ja ranskalainen on ajanut ten Hagin hierarkiassa Ronaldon edelle aloittamaan kauden avauksessa Brightonia vastaan.

Hollantilaismanageri myös itse kritisoi portugalilaisen fyysistä kuntoa hänen oltua kuukauden ulkona joukkueen harjoitusvahvuudesta.

– Hän ei ole muun kokoonpanon tasolla, koska häneltä jäi väliin monta viikkoa. Hänen täytyy harjoitella paljon ja saada pelejä alleen, ten Hag perusteli medialle ennen sunnuntain Rayo-ottelua.

Ronaldo on kansainvälisen supertähden profiilissaan liian kunnianhimoinen urheilija tyytyäkseen missään seurassa kakkosvaihtoehdoksi. Ten Hag ei kuitenkaan tarjoa portugalilaiselle vapaata taivalta avaukseen, vaan se rooli on ansaittava muun joukkueen tavoin omilla suorituksilla.

Jokaisen yksilön on noudatettava joukkueen yhteisiä sääntöjä, eikä Ronaldo voi olla poikkeus.

Kun kenellekään ei kelpaa

Ronaldon tilanteessa toinen Unitedille vaikea aspekti on se, ettei portugalaistähden palvelusten kysyntä ole enää entisellä tasolla. Harvalla seuralla on varaa sijoittaa kallispalkkaiseen veteraaniin.

Mestarien liigaa pelaavista kandidaateista kenelläkään ei ole Ronaldolle tarvetta. Robert Lewandowskin menettänyt Bayern München sijoitti tulevaisuuden lupaukseen Mathys Teliin. PSG ei kaipaa nuorennusleikkauksessaan kokenutta egon pönkittäjää.

Chelsea priorisoi puolustuspään vahvistuksia. Liverpool ja Manchester City taas eivät tule Unitedin suorina kilpailijoina kuuloonkaan. La Ligasta Barcelona ja Atlético Madrid ovat poissuljettuja vaihtoehtoja Ronaldon pitkän Real Madrid -historian vuoksi.

Serie A:ssa Internazionale hankki jo Romelu Lukakun takaisin Chelseasta. AC Milaniin olisi vaikea kuvitella kolmatta veteraania Zlatan Ibrahimovicin ja Olivier Giroudin rinnalle. Myöskään paluu Juventukseen ei ole kovinkaan todennäköinen vaihtoehto Ronaldon siirryttyä vasta vuosi sitten seurasta takaisin Manchesteriin.

Edes Ronaldon ensimmäinen ammattilaisseura Sporting ei ole osoittanut häneen kiinnostusta. Mediatietojen mukaan ainoa huhuttu tarjous tuli Saudi-Arabiasta, jonka portugalilainen kuitenkin hylkäsi välittömästi.

Oman urheilullisen kunnianhimon uhraaminen rahan alttarille ei tulisi Ronaldon kohdalla kysymykseenkään.

Sitoudu seuran sääntöihin tai lähde

Ongelmakohdista huolimatta ratkaisun on nyt löydyttävä, ennen kuin ongelma seuraa mukana alkavalle kaudelle.

Jos Ronaldo jää Unitediin, hänen on sitouduttuva noudattamaan manageri ten Hagin koko joukkueelle yhteisiä sääntöjä. Joukkueen vahvuudesta katoaminen kuukaudeksi ei ole johtavalta pelaajalta millään tavoin hyväksyttävää käytöstä.

Unitedin muu joukkue on uusia hankintoja Lisandro Martínezia ja Christian Eriksenia lukuun ottamatta jo harjoitellut neljän viikon ajan ten Hagin alaisuudessa ja opetellut hollantilaisen metodeja. Kyseessä on ollut tärkeää valmistumisaikaa uuden projektin rakentamisessa.

Ronaldon motivaation puute auttaa seuraansa on huolestuttanut myös seuran entisiä pelaajia. Portugalilaisen vanha seuratoveri Louis Saha ei hyväksy asenneongelmaa, josta kärsii koko seura.

– Jos hän ei halua pelata enää seuralle, hänestä on päästävä eroon. Hän ei ollut mukana kiertueella, hän ei ole ottanut osaa harjoituksiin. Hänelle on annettava kurinpalautusta. Hän on maailmanluokan pelaaja, mutta kaikelle on rajansa, Saha kommentoi tilannetta medialle.

Monen Unitedin kannattajan on helppo yhtyä Sahan mielipiteeseen. Motivaatiotonta pelaajaa on turha roikottaa väkisin joukkueessa, jos kiinnostusta pelata paidan logolle ei ole.

Tällä hetkellä Ronaldo pelaa Manchesterissa, koska suuremmat seurat eivät ole osoittaneet kiinnostusta ostaa häntä pois. Samalla kallispalkkainen seurassa legendan asemassa oleva supertähti on liian hyvä penkkimieheksi.

Nykyisessä tilanteessa paras molempia tyydyttävä ratkaisu olisi ero. Siihen tarvitaan Ronaldon palveluksista kiinnostunut ostaja.

Tuleva kuukausi näyttää, jääkö Unitedin käsiin vielä vuoden ajaksi asemaansa onneton supertähti.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni