Siirtoikkunan torstain takaraja lähestyy ja huoli valioliigaseuroilla saada haluamansa vahvistukset kasvaa. Viikonloppuna Manchester United nosti hauista ikkunansa suurimmalla liikkeellä päästyyään Ajaxin kanssa yhteisymmärrykseen Brasilian maajoukkuepelaaja Antonyn siirrosta.

United oli neuvotellut Antonysta pitkin kesää ja manageri Erik ten Hagille tutun laitahyökkääjän värvääminen oli ikkunan kärkiprioriteetteja. 22-vuotiaasta lahjakkuudesta maksettiin posketon siirtokorvaus, joka voi kohota jopa 100 miljoonaan euroon.

Antonysta tulisi Paul Pogban jälkeen Unitedin historian toiseksi kallein hankinta.

Antony ei ylittänyt Hollannin liigassa pelatessaan kertaakaan 10 maalin rajapyykkiä sarjapeleissä. Tässä artikkelissa pohdimme, kuinka Man United päätyi sijoittamaan näin suuren rahaan raakaan potentiaaliin.

Ajaxilla oli aiemmasta kaupankäynnistä suuri neuvotteluvaltti

Kaikkein näkyvin syy korkeaan siirtokorvaukseen oli lähestyvä siirtotakaraja. Unitedin oli pakko toimia nyt, tai himoittu hankinta olisi vaarassa jäädä saamatta.

Toinen tekijä oli aiempi neuvottelutoiminta Ajaxin kanssa. United oli jo ostanut ennestään toppari Lisandro Martinezin amsterdamilaisseurasta noin 70 miljoonalla eurolla.

Tässä oli Ajaxille neuvotteluvaltti, sillä Antonyn kaltainen ratkaisupelaaja ei tulisi irtoamaan ainakaan Martínezia halvemmalla. Brasilialainen omistaa näyttävänä hyökkäyspään pelaajana huomattavasti argentiinalaispuolustaja Martínezia suuremman kaupallisen potentiaalin. Myös sopimusta oli jäljellä kesään 2027 asti.

Monipuolisesta harhautusarsenaalistaan tunnettu Antony on viihdyttävä showmies, jolla myydään pelipaitoja. Brasilian maajoukkuevalmentaja Tite on verrannut hänen teknisiä taitojaan pallon kanssa Neymariin.

– Antonylla on ne samat ominaisuudet, Tite arvioi taannoin medialle.

Erik ten Hagin usko hiomattomaan timanttiin

Antony oli mies, jonka Erik ten Hag todella halusi tuoda mukanaan Manchesteriin. Kaksikolla on takana kahden kauden mittainen menestyksekäs yhteistyö Amsterdamissa. Tämän aikana Ajax voitti peräkkäiset Hollannin mestaruudet.

Antony on suoraviivainen laituri, jonka nopeat jalat ja haastotaidot tarjoavat hänelle kyvyt avata puolustuslinjoja ja löytää tilaa maalintekosektoreille. Tekninen taituruus ei vielä Hollannissa näkynyt tehokkuudessa.

Antony teki 74 Ajaxissa pelaamassaan ottelussaan vain 21 maalia. Jo maalipaikoille löytäminen tulee kuitenkin tarjoamaan hänelle runsaasti tilaisuuksia Unitedissa parantaa tehokkuuttaan.

Esimerkíksi Liverpoolin viime tammikuun täsmähankinta Luis Díazista on kuoriutunut tehokas viimeistelijä vasta parin viime kauden aikana.

Antonylla on myös Martínezin tavoin valmiiksi ymmärrys ten Hagin taktiikoista. Manageri vaatii hyökkääjiltään aktiiviista prässäystä ja vastustajan painostamista. Antony oli tässä Ajaxille avainhahmo, sillä kahden Eredivisie-kauden aikana vain viisi pelaajaa teki Sky Sportsin tilastojen mukaan häntä enemmän pallonriistoja viimeisellä hyökkäyskolmanneksella.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Teknisellä taiturilla on potentiaalia myös tehokkaaksi viimeistelijäksi. Kuva: Getty Images

Antony sopii myös dynaamisuudessaan Unitedin vastaiskupeliin. Brassi saavuttaa nopeasti huippunopeutensa ja pystyy tekemään räjähtäviä juoksuja näissä tilanteissa. Yhdessä Marcus Rashfordin ja Jadon Sanchon kanssa Unitedilla on käsissään vikkelä ja juoksuvoimainen kolmikko.

Viimeisenä aspektina ten Hagin henkilökohtainen luotto Antonyyn on äärimmäisen vahva. Hollantilainen tuki ja puski eteenpäin 19-vuotiaana Eurooppaan tuomaansa taituria jo Ajaxissa.

Suurimpana haasteena on Antonyn taiteilijaluonteen pitäminen kontrollissa. Brasilialaisen taipumus tehdä pelistään näyttävää neppailua sai toisinaan ten Hagilta kritiikkiä. Se vaikutti negativiisesti hänen (Antonyn) päätöksentekoon viimeisen kolmanneksen ratkaisutilanteissa.

– Hän oli suuri uhka, mutta hänen täytyy siirtää se lopputulokseen, eikä ylimääräiseen turhaan säihkyvyyteen. Hänen täytyy pelata tehokkaammin, sillä hänellä oli mahdollisuuksia tehdä se viimeinen syöttö, ten Hag arvioi Antonyn ongelmaa viime maaliskussa Ajaxin Hollannin Cupin välieräottelun jälkeen.

Monipuolisuus valttina Unitedin hyökkäyskolmikossa

Man United on kaivannut oikealle laidalleen ykköskorin vaihtoehtoa. Perheväkivallasta syytettyn Mason Greenwoodin pudottua joukkueen ringistä viime talvena variaatiota rooliin ei ole liiaksi ollut.

Antonyn tulo mahdollistaa Sancholle paikan englantilaiselle vahvemmalla vasemmalla laidalla. Samalla ten Hag voi ajaa Rashfordia sisään hyökkäyksen keskelle, missä hän pelasi kolmannen kierroksen Liverpool-voitossa.

Antonykin voi pelata hyökkäyksen molemmilla laidoilla, mutta brasilialainen on parhaimmillaan oikealla kaistalla, jossa hän pääsee hyödyntämään vasenjalkaisuuttaan tehokkaammin.

Jos Cristiano Ronaldo lähtee Unitedista ten Hagin suunnitelmana on kilpailuttaa Anthony Martialia ja Rashfordia kärjessä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei portugalilaistähdelle olisi roolia avauksessa Unitedin nopeajalkaisessa hyökkäyssapluunassa.

Antonysta maksettu hinta saattaa kuulostaa paperilla korkealta, mutta brasilialainen täyttää profiilillaan monia Unitedin tarpeita. Läheinen suhde ja aiempi yhteistyö manageri ten Hagin kanssa tulee olemaan avainasemassa, kun hyökkääjätaituri lähtee lunastamaan korkeita odotuksia Valioliigassa.

Jos ten Hagin vaisto osuu oikeaan, Antonyn merkitys voi nousta tulevina vuosina arvoon arvaamattomaan niin urheilullisessa menestyksessä kuin paitamyynneissä. Onnistui sitten sopeutuminen Valioliigan tai ei, hollantilaisvalmentaja tulee tekemään kaikkensa, että hänen luottomiehensä löytäisi täyden potentiaalinsa.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni