Arsenalin hakiessa eilen 0-3 -tuloksen Brentfordin Community Stadiumilta, tehtiin Valioliigassa historiaa.

Ottelun lisäajalla vieraiden manageri Mikel Arteta lähetti keskikentälle vuonna 2007 syntyneen Ethan Nwanerin, joka on nyt 15-vuotiaana nuorin koskaan sarjassa esiintynyt pelaaja.

Valinnan yllättävyydestä kertoo se, miten suurena asiana Gunnersin akatemia-asioista raportoiva Jeorge Bird piti jo koulupojan mahtumista edes edustusjoukkueen harjoitusrinkiin.

Jeorge Bird

@jeorgebird
Training with the first-team as a schoolboy is a massive achievement in itself but Nwaneri has made major progress recently. This is the first time he’s been pictured with the first-team. Has only recently broken into U21 squad.

Nykyisin Liverpoolia edustava Fulham-kasvatti Harvey Elliott piti nuorimman Valioliigassa esiintyneen paikkaa sunnuntaille saakka.

Jeorge Bird

@jeorgebird
Ethan Nwaneri becomes Arsenal’s youngest ever player aged 15 years and 181 days.

He is also the youngest player in Premier League history, breaking Harvey Elliott’s record.

Arteta sanoi tehneensä peluuttamispäätöksen vaiston varassa, ja esitteli koko nopean kaaren kannustavana esimerkkinä.

– Se oli puhtaasti oma tuntemukseni. Tapasin pojan ja pidin siitä mitä hänessä näin. Hän on harjoitellut kanssamme muutaman kerran, ja ajattelin että jos tässä ottelussa tulee siihen mahdollisuus, lähetän hänet kentälle.

– Tämä on vahva viesti siitä mitä Arsenal on seurana. Sanoin hänelle eilen että hän tulee olemaan mukanamme, ja hänen pitää olla valmis. Kun hän meni kentälle, onnittelin häntä ja kehotin nauttimaan.

– Me haluamme antaa mahdollisuuksia silloin kun näemme lahjakkuutta, persoonallisuutta ja rakkautta tekemiseen. Ovet ovat avoinna rajojen etsimiselle.

Managerin oma mielipide tai yksittäisen pelaajan etu eivät läpimurron paikkoja kuitenkaan sinällään avaa.

– Kaikki päätökset joita teemme, joita minä teen, tehdään seuran edun nimissä.

Jotain Arsenalin tilanteesta kertoo myös se, että Nwaneri tuli kentälle Fábio Vieiran tilalle. Portugalilainen pelasi Brentford-ottelussa ensi kertaa joukkueen avauskokoonpanossa, teki avausmaalinsa Valioliigassa, ja valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.