Arsenalin keskikenttäpelaaja Granit Xhaka myöntää, että hän oli ”erittäin lähellä” lähteä seurasta ajauduttuaan kannattajien hampaisiin muutama vuosi sitten.

Xhakaa, 30, kritisoitiin varsinkin aiemmin urallaan ailahtelevaisista esityksistä ja hänen kuumapäisistä otteistaan, jotka johtivat turhankin usein varoituksiin tai kentältäpoistoihin.

Sveitsin maajoukkuepelaajan suhde Arsenalin kannattajiin vaikutti saaneen lopullisen särönsä lokakuussa 2019, kun Xhaka kiroili yleisön suuntaan ja kehotti sarkastisesti heitä pitämään enemmän ääntä, kun hän asteli vaihtoon kotiottelussa Crystal Palacea vastaan. Katsojat säestivät Xhakan marssia pukukoppiin buuaksin ja vihellyksin.

Xhakalta vietiin tapahtuneen seurauksena Arsenalin kapteeninnauha, mutta hän on sittemmin noussut jälleen Tykkimiesten kapteenistoon ja joukkueen johtaviin pelaajiin. Kuluvalla kaudella Xhaka on ollut yksi Arsenalin suurimmista onnistujista.

BBC:n haastattelussa Xhaka kertoi, että hän ilmoitti ensimmäisissä keskusteluissaan manageri Mikel Artetan kanssa, että hän haluaa seurasta pois. Espanjalaisluotsi käänsi kuitenkin hänen mielensä.

Xhakan mukaan hänen lähtöhalunsa olivat vahvimmillaan juuri surullisenkuuluisan Palace-ottelun jälkeen.

– Sen jälkeen minulla oli tietysti yksi vaihtoehto: lähteä, koska se oli minulle liikaa. Ihmiset, jotka olivat tukenani ensimmäiset kolme vuotta, eivät ole välttämättä tänään tai huomenna tukenani. Miten suhtauduin siihen? Sillä hetkellä olin niin vahva. En halua palata takaisin ja tuntea samaa tuskaa, jota koin. Mutta olin hyvin vahva.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Xhaka on saanut Arsenalissa 72 keltaista ja viisi punaista korttia. Kuva: Getty Images

– Olin hyvin, hyvin lähellä [lähteä]. Minun olisi tarvinnut vain ottaa tavarani ja poistua ovesta. Mikel oli se, joka esti minua lähtemästä. Minulla oli hyvä keskustelu hänen kanssaan, en ollut koskaan tavannut häntä aiemmin. Sanoin hänelle ensimmäisestä tapaamisestamme lähtien, että haluan lähteä. Se ei johtunut hänestä vaan tarinasta, joka täällä tapahtui. Ajattelin, että en voi pelata enää tällä paidalla.

– Tiesin itse ja Mikelin ja hänen tiiminsä kanssa, että voin kääntää asiat toisinpäin. Valmistauduin siihen. En ole täällä siksi, että isäni on valmentaja ja valitsee poikaansa koko ajan, vaan uskon, että minulla on laatua olla hyvä pelaaja tälle jalkapalloseuralle. Haluan antaa jotain takaisin. Jalkapallo ei ole pelkkää ylöspäin menoa, vaan joskus pitää myös pudota.

Torstaina Xhaka iski kauden kolmannen maalinsa, kun Arsenal kaatoi PSV Eindhovenin Eurooppa-liigassa 1-0. Manageri Mikel Arteta oli pelin jälkeen mielissään Xhakan esityksestä ja siitä, miten hänen suojattinsa on kääntänyt uransa Lontoossa ympäri.

– Hän on kohdannut vastoinkäymisiä, ja vaikeina hetkinä hän on nostanut kätensä ylös, kun hän olisi voinut toimia toisinkin. Hänen työmoraalinsa, millainen hän on ihmisenä, miten hän kohtelee kaikkia seuran ympärillä, ja hänen rakkautensa tätä jalkapalloseuraa ja ammattia kohtaan on kiistaton, ja mielestäni hän ansaitsee sen täysin. Olen todella iloinen nähdessäni hänen nauttivan urastaan, kommentoi Arteta Goalin mukaan.

– Joskus kyse on vain siitä, että pelaajan mieli avautuu ja hän on avoimempi ja vastaanottavaisempi kaikille asioille. Hän on ollut äärimmäisen avoin ja hänen työtahtinsa oppimisen suhteen on koko ajan ollut fantastinen. Uskon, että se tuottaa nyt tulosta.