Englanti avaa tänään Qatarin MM-turnauksen B-lohkossa Irania vastaan. Myöhemmin lohkovaiheessa vastaan asettuvat myös Yhdysvallat ja Wales.

Nations Leaguen mahalasku B-divisioonaan on laskenut kannattajien odotuksia Englannista ja kasannut Gareth Southgatelle paineita. Myös loukkaantumisongelmia esiintyi ennen kisavalintoja.

Miltä Kolmen Leijonan ihanneavaus voisi näyttää tässä turnauksessa?

Maalivahti

Jordan Pickford on ansainnut näytöillään paikkansa Englannin ykköstorjujana. Everton-vahti loisti torjunnoillaan viime vuoden EM-kisoissa, kun joukkue ylsi finaaliin saakka.

Kahdessa edellisessä arvoturnauksessa tolppien välissä ollut Pickford on lähtökohtainen aloittaja, mutta nyt kuvissa on myös kaksi kovaa haastajaa. Valioliigan sarjakärki Arsenalin lukko Aaron Ramsdale ja Newcastlea kohti Mestarien liigaa torjuva Nick Pope. Kasvaneen kilpailuasetelman myötä Pickfordin on venyttävä jokaisessa ottelussa parhaaseensa turvatakseen asemansa.

Puolustus

Manchester Unitedissa avauspaikkansa menettäneen Harry Maguiren paikka Southgaten Englannin aloittavassa kokoonpanossa on puhuttanut jälleen. 29-vuotiaan topparin valitseminen kisoihin herätti paljon keskustelua maajoukkueen kannattajien keskuudessa, varsinkin kun AC Milanin johtopelaaja Fikayo Tomori jätettiin rannalle.

Onko Harry Maguire edelleen avauspaikan arvoinen? Kuva: Getty Images

On odotettavissa, että Southgate luottaa jälleen luottomieheensä Manchester Cityn John Stonesin rinnalla, mutta vireen puolesta Arsenalin Ben White tai Antonio Conten alaisuudessa suurta ruutua Tottenhamin riveissä saanut Eric Dier olisivat sopivampia vaihtoehtoja.

Monipuolinen White on pelannut tällä kaudella suurimmaksi osaksi Arsenalin oikean laitapuolustajan paikalla ja pelannut jokaisessa 14 valioliigaottelussa avauskokoonpanossa. Sekä Arsenal-pelaaja että Dier voivat mukautua puolustuksessa useampaan rooliin, myös keskikentän pohjalle.

Vasemman laitapuolustajan paikalla Luke Shaw (Manchester United) on edellisten kisojen tapaan aloittaja. Ben Chilwellin loukkaannuttua ennen kisoja, ainoaksi haastajaksi jää Kieran Trippier, mutta Newcastlen mies operoi pääsääntöisesti oikealla laidalla.

Oikean laitapuolustajan rooliin paperilla varmin avaaja olisi Manchester Cityn kokenut Kyle Walker. Nivusvammasta kärsinyt puolustaja on kuitenkin vielä puolikuntoinen, eikä pysty pelaamaan kisojen ensimmäisissä otteluissa.

Haastajista Trent Alexander-Arnold Liverpoolista tarjoaa hyökkäyssuuntaan vauhtia ja uhkaa keskitystaidoillaan. Omassa päässä on kuitenkin lepsuilua ja vastustajat juoksevat liian usein Alexander-Arnoldin ohi. Trippier on puolustussuuntaan vakaampi vaihtoehto.

Keskikenttä

Keskikentän pohjalla Declan Rice ja Kalvin Phillips olivat viime EM-kisoissa työteliäs ja varma kaksikko. Nyt huolta aiheuttaa Phillipsin, 26, vähäinen pelituntuma Manchester Cityssä. Olkapäävammasta kärsinyt City-pelaaja on pelannut syyskaudella vain neljässä ottelussa.

Neljä maalia Mestarien liigan lohkovaiheessa takonut Borussia Dortmundin vasta 19-vuotias Jude Bellingham tarjoaa kuitenkin aloittavaan kokoonpanoon luovan kahden suunnan vaihtoehdon. Euroopan suurseurojen havittelema teinihuippu ansaitsee mahdollisuuden läpimurtoon myös maajoukkueessa.

Huippulahjakkuus Jude Bellingham hakee läpimurtoa Englannin paidassa. Kuva

Ylempään kymppipaikan rooliin ensisijainen vaihtoehto on ollut Mason Mount. Vain kaksi maalia tällä kaudella tehneen Chelsea-taiturin vire on kuitenkin ailahdellut syksyn aikana.

Sen sijaan Erling Haalandin rinnalla Cityssä loistanutta Phil Fodenia voisi kokeilla roolissa. Edellisissä kisoissa vasemmalla laidalla operoinut taituri ei ole löytänyt vielä maajoukkueessa hänelle ominta paikkaa.

Fodenille voisi luoda vapaamman roolin keskelle, jossa hän voi operoida sekä pelinrakentajana että tehdä juoksuja vastustajan selustaan. Teknisiltä taidoiltaan City-tähti on maajoukkueen kärkeä.

Hyökkäys

VIimeisenä vuorossa on hyökkäyskolmikko. Vaikka Raheem Sterlingillä on heikko kausi Chelseassa alla, Gareth Southgate luottaa edelleen EM-kisojen tehomieheen. Kolmen maalin saldo 12 valioliigaotteluun kuitenkin kuvastaa, ettei hyökkääjä ole tällä hetkellä parhaassa vedossa.

Rotaatiossa City-kaksikko Foden ja Jack Grealish ovat molemmat varteenotettavia kilpailijoita. Leicesterissä seitsemän maalia ja neljä maalisyöttöä kerännyt James Maddison haastaa myös kolmikkoa, mutta viikko sitten loukkaantunut taituri on ainakin ensimmäiset lohkokierrokset sivussa.

Hyökkäyksen keskellä kapteeni Harry Kane on takuuuvarma aloittaja. Taustatukea penkiltä tarjoavat Newcastlen laadukas viimeistelijä Callum Wilson ja Manchester Unitedissa syksyllä taas parempaa vireeseen yltynyt Marcus Rashford.

Englannin ihanneavaus Qatarin MM-kisoissa 4-3-3

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni