Englannin FA Cupin finaali pelataan lauantaina Wembleyllä.

Luvassa on odotettu Manchesterin derby. Manchester City ja Manchester United iskevät yhteen finaalissa. Finaali potkaistaan käyntiin Suomen aikaa klo 17.00.

Manchester City lähtee otteluun varsin suurena ennakkosuosikkina. Valioliigan mestaruuden voittanut Manchester City on enää kahden voiton päässä triplamestaruudesta. Se pelaa ensi viikolla Mestarien liigan finaalissa Internazionalea vastaan.

Kumpikin voitti päättyneellä sarjakaudella yhden derbyn. Manchester City murskasi Manchester Unitedin viime lokakuussa 6-3, mutta Manchester United otti revanssin paikallisvastustajastaan tammikuisella 2-1 -voitolla.

Manchester United selviytyi FA Cupin finaaliin voitettuaan välierässä Brightonin lopulta rangaistuspotkuilla. Manchester City sen sijaan voitti välierässä Sheffield Unitedin 3-0.

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola on vahvistanut peluuttavansa finaalissa kakkosvahtiaan Stefan Ortegaa. Orteta on pelannut joukkueen kaikissa FA Cupin otteluissa.

Kuntopuntari (Valioliiga)

PvmOtteluTulos
28.05.2023BrentfordManchester CityMan City1-0
24.05.2023BrightonManchester CityMan City1-1
21.05.2023Manchester CityMan CityChelsea1-0
14.05.2023EvertonManchester CityMan City0-3
06.05.2023Manchester CityMan CityLeeds2-1
PvmOtteluTulos
28.05.2023Manchester UnitedMan UtdFulham2-1
25.05.2023Manchester UnitedMan UtdChelsea4-1
20.05.2023BournemouthManchester UnitedMan Utd0-1
13.05.2023Manchester UnitedMan UtdWolverhamptonWolves2-0
07.05.2023West HamManchester UnitedMan Utd1-0

Poissaolijat

Manchester City

Ei poissaolijoita

Manchester United

Anthony Martial
Lisandro Martínez
Marcel Sabitzer
Donny van de Beek
Antony

Arvioidut avaukset

Manchester City

Ortega; Walker, Dias, Akanji; Stones, Rodrigo; Bernardo Silva, De Bruyne, Gündoğan, Grealish; Haaland

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw; Casemiro, Eriksen; Sancho, Bruno Fernandes, Garnacho; Rashford

Valmentajien kommentit

Pep Guardiola, Manchester City

Manchester United on englantilaisen jalkapallohistorian ainoa triplamestaruuden (Valioliiga, FA Cup, Mestarien liiga) voittanut seura. Manchester Cityllä on mahdollisuus yltää triplamestaruuteen seuraavan viikon aikana, jos se voittaa FA Cupin ja Mestarien liigan finaalit.

Guardiola tietää Manchester Unitedin haluavan suojella historiaansa ainoana englantilaisena triplavoittajana.

– En ole puhunut Bruno Fernandesin tai muiden kanssa tietääkseni syyn, miksi tämä finaali merkitsee heille enemmän. Voin ymmärtää sen, koska se tripla kuuluu heille (Manchester Unitedille). Se on normaalia. Urheilu on sellaista. Ennätyksiä rikotaan. Tripla kuuluu heille, eivätkä he halua, että kukaan muu saavuttaa sitä. Se tunne on normaalia ja täysin ymmärrettävää.

Manchester City kohtaa Internazionalen Mestarien liigan finaalissa ensi viikon viikonloppuna. Guardiolan mukaan siihen ei ole keskitytty toistaiseksi ollenkaan.

– Emme ole puhunut kertaakaan Internazionalesta. Manchester United ansaitsee täyden keskittymisemme ja sitoutumisemme. Pelaajamme tietävät sen. Kyseessä on jalkapallo-ottelu ja mitä vain voi tapahtua, mutta teemme kaikkemme voittaaksemme Manchester Unitedin.

Erik ten Hag, Manchester United

Englantilaismediassa on rummutettu jo viikkojen ajan sitä, miten Manchester Unitedilla on sauma murskata finaalivastustajansa triplahaaveet. Ten Hag ei keskity siihen, vaan ainoastaan joukkueensa esityksiin.

– Tiedän, mitä tripla merkitsee Manchester Unitedin kannattajille. Tiedän, mitä he ajattelevat, mutta me haluamme vain saada Manchester Unitedin voittamaan pokaaleja. Meillä on siihen nyt mahdollisuus, emmekä halua keskittyä epäoleelliseen. Jos se on tärkeää kannattajille, on se sitä meillekin, joten teemme kaiken mahdollisen voittaaksemme finaalin.

Ten Hagin mukaan Manchester Cityn triplahaaveiden murskaaminen ei motivoi sen suuremmin Manchester Unitedia.

– Se ei ole tarpeellista. Se ei motivoi joukkuettamme enempää, koska olemme jo mahdollisimman motivoituneita. Joukkue haluaa voittaa FA Cupin ja meillä on siihen mahdollisuus.

Erik ten Hag ei keskity Manchester Cityn triplahaaveiden murentamiseen, vaan omaan joukkueeseensa. Kuva: Getty

Televisiointi

Lauantainen FA Cupin finaali on katsottavissa v Sport 2:lla ja Viaplaylla. Lähetys alkaa klo 16.30, ja ottelun selostaa Mikko Innanen.