Valioliiga potkaistaan käyntiin pian ja sen myötä paljon odotettu Fantasy Premier League -kausi lähestyy. Tässä tekstissä käydään läpi keskikenttäpelaajia, joita jokaisen managerin tulisi harkita joukkueeseensa.

Mohamed Salah, £12.5m

Liverpoolin talismaani oli jälleen vedossa viime kaudella huolimatta Liverpoolin rämpimisestä. Hitaan alun jälkeen Salah nosti tasoaan ja onnistui kirjaamaan “huonolla kaudella” vakuuttavat tehot 19+13. Salah keräsi 239 pistettä mikä oli keskikentistä eniten ja koko sarjan kolmanneksi paras tulos. Oikea laituri on tälläkin kaudella vakioavaaja Jürgen Kloppin miehistössä. Data antaa Salahille 6,54 pistettä täyttä peliä kohden, mikä on Valioliigan keskikentistä selkeästi paras lukema.

Ongelmana on hintalappu. Tämän kauden hinnoittelusta johtuen pelistä löytyy useampi keskikenttä huomattavasti huokeammalla hinnalla. Salah tulee todennäköisesti jälleen olemaan kauden päätyttyä kärjessä pisteiden valossa, mutta Salahin jos valitsee, jokin muu osa-alue kärsii.

Marcus Rashford, £9.0m

Englannin maajoukkuepelaaja saapuu uteen kauteen yhdeksän miljoonan hintalapun kera. Viime kausi oli erinomainen ja Rashfordin pisteodottama oli liigan keskikentistä toisiksi suurin Salahin jälkeen. Rashford on varma avauskokoonpanon pelaaja ja hintalapun myötä jokaiselle managerille lähes välttämätön hankinta. 

Bruno Fernandes, £8.5m

Manchester Unitedin uusi kapteeni löytyy pelistä £0.5miljoonaa halvemmalla kuin oikealla laidalla operoiva Rashford. Bruno antaa joukkueensa rangaistuspotkut ja osan vapaapotkuista mikä on FPL-managerille arvokas lisä pelaajaa arvioidessa. Bruno naulasi viime kaudella mukavat 8+9 tehot, mutta pelaaja alisuoritti viime kaudella datan perusteella. Portugalilaiselta voidaan odottaa tällä kaudella vielä tehokkaampaa kautta. 

Kysymyksiä voi herättää Brunon pelipaikka. Mason Mountin saapumisen myötä Bruno voi pelata paikoitellen hieman alempana Mountin noustessa tai avatessa kymppipaikalla. Preseasonin pohjalta näyttäisi siltä, että Mount pelaa Brunon alapuolella, mutta tilanne voi vaihtua kauden edetessä.

Bukayo Saka, £8.5m

Saka murtautui viimeistään viime kaudella Valioliigan terävimmälle huipulle auttaen Arsenalin Mestarien liigaan. Hyökkäyspään varmin avaaja, ja hintalapun myötä rahoille saa toden totta vastinetta. Arsenalin odotetaan kilpailevan tälläkin kaudella kirkkaimmista sijoista ja Saka on keskeisessä osassa menestystä. Saka on saanut vastuun rangaistuspotkuista, mutta preseasonilla missattu pilkku viime kauden epäonnistumisten lisäksi voivat siirtää vastuun Martin Ødegaardille.

Gabriel Martinelli, £8.0m

Arsenalin vasen laita oli viime kaudella ennen loukkaantumistaan upeassa vireessä. Joutui loppukautta kohden rotaation uhriksi Leandro Trossardin tultua joukkueeseen tammikuussa. Data Martinellin peleistä on hyvää, ja laituri onnistui naulaamaan viime kaudella tehot 15+9. Kirjoitushetkellä Gabriel Jesus on loukkaantunut ja pois peliviikolta yksi, mikä parantaa Martinellin mahdollisuuksia entisestään.

Martinellin uhkakuvana on mahdollinen rotaatio Trossardin kanssa Arsenalin ollessa mukana Mestarien liigassa. Kentällä ollessaan Martinelli on ehdottomasti hintalappunsa arvoinen, mutta peliajan vähentyessä Martinelli on liian kallis vain istumaan penkille.

Phil Foden, £7.5m

Englannin maajoukkuelaiturin odotetaan nappaavan paikan avauskokoonpanosta İlkay Gündoğanin ja Riyad Mahrezin lähdön myötä. Englantilainen takoi tehot 11+7 huolimatta varsin rajallisesta peliajasta. Laatu on todistettua, ja hintalapun myötä Foden on mielenkiintoinen vaihtoehto keskikentälle.

Kolikon toisella puolella on Pep Guardiolan pelaajaruletti. Fodenin avauskokoonpanon paikka ei ole taattu, ja mikäli englantilainen ei saa säännöllisiä minuutteja, on hän monelle managerille hukattu mahdollisuus.

Richarlison, £7.0m

Richarlisonin houkuttelevuuteen vaikuttaa täysin se, pelaako Harry Kane Tottenhamissa ensi kaudella. Jos Kane siirtyy Bayern Müncheniin, Richarlison on joukkueen ykköskärki. Tämä tietäisi bonuspistettä maalia kohden Richarlisonille, joka on aseteltu pelissä keskikentälle.

Richarlison ei kuitenkaan ole Kane eikä pelaajalta voi odottaa samanlaisia maalimääriä. Viime kausi oli pannukakku, ja brasilialainen onnistui viimeistelemään vain yhden maalin. Tottenhamia on vielä vaikea arvioida Valioliigassa, ja ensimmäisessä kahdessa pelissä asettuvat vastaan Brentford ja Manchester United.

Bryan Mbeumo, £6.5m

Mbeumo pelasi Brentfordin oikealla laidalla nappikauden keräten yhdeksän syöttöä ja saman verran maaleja. Data antoi Mbeumolle tehopisteen lähes joka toisessa pelissä, ja Ivan Toneyn puuttuminen nostaa laiturin merkitystä hyökkäyspäässä entisestään. Mbeumo ampuu myös joukkueensa rangaistuspotkut.

Kaoru Mitoma, £6.5m

Japanin maajoukkuepelaaja säväytti viime kaudella yllättäneessä Brightonissa naulaten tehot 7+9. Kirjoitushetkellä korkeimman omistusprosentin omaava £6.5 miljoonan keskikenttä. Varma avauskokoonpanon pelaaja ja hyvä hankinta, mikäli onnistuu pitämään oman tasonsa. Mitoma kilpailee paikasta keskikentällä Mbeumon kanssa monen managerin joukkueessa.

Eberechi Eze, £6.5m

Eze pelasi Crystal Palacen paidassa erinomaisen loppukauden tehden lopulta tehot 10+5. Datan mukaan Ezeltä on lupa odottaa hyökkäyspään onnistumisia joka kolmannessa pelissä. Wilfried Zahan lähdön myötä Ezen merkitys joukkueen hyökkäyspelissä korostuu entisestään, ja Ezen numeroiden pitäisi parantua. Eze on myös Palacen rangaistuspotkujen laukoja Zahan lähdettyä. Englantilainen on ollut kaiken lisäksi erinomainen preseasonilla tehden viiteen peliin tehot 2+4.

Harmaita hiuksia voi aiheuttaa Zahan lähtö joukkueesta. Vaikka Ezen vastuu kasvaa, voivat tehot hyökkäyspäässä jäädä vajaiksi jos kukaan ei ole viimeistelmässä maaleja. Zahalla oli valtava rooli puolustajien sitomisessa itseensä, mikä mahdollisti Ezelle enemmän vapautta hyökkäyspäässä.

Julio Enciso, £5.5m

Enciso teki suuren vaikutuksen viime kauden loppupuoliskolla saalistaen tehot 4+3. Encsion esiintyminen oli energistä, ja data tukee pelaamista. Hintalappu ei myöskään ole päätä huimaava, ja mikäli Enciso pelaa avauskokoonpanossa, voi hänestä tulla FPL-kauden hitti.

Riskit liittyvät peliaikaan. Jos Enciso pelaa, tullaan hänet näkemään monen managerin joukkueessa. Brightonin seurahistorian kallein hankinta, João Pedro, sattuu kuitenkin kilpailemaan jotakuinkin samoista minuuteista Encison kanssa. Laidalla pelaavat Kaoru Mitoma ja Solly March ovat varmoja nimiä avauksessa, ja kärjessä pelannee Evan Ferguson. Jos Enciso jää vähäiselle vastuulle, on pelaaja melko hyödytön edes penkille.

Elliot Anderson, £4.5m

Anderson on pelannut erinomaisen preseasonin Newcastlen keskikentällä tehden neljään peliin tehot 4+3. Anderson sai vastuuta loppukaudesta vaihtelevalla menestyksellä Eddie Howen kolmen keskikentän systeemissä. Preseasonin hyvät otteet ovat kuitenkin viimeistään nostaneet Andersonin taistelemaan toden teolla peliajasta keskikentällä. Howe on sanonut haastattelussa näkevänsä käyttöä Andersonille tulevallakin kaudella. Hyvä valinta managerille, joka luottaa pääosin neljään keskikenttäpelaajaan.

Marvelous Nakamba, £4.5m

Aston Villasta Lutoniin siirtynyt zimbabwelainen on varteenotettava valinta jokaiselle managerille, joka aikoo pelata neljän keskikentän systeemillä. Nakamba tulee lähtökohtaisesti pelaamaan kaikki pelit Lutonissa ja Nakambalta voidaankin odottaa tuttua ja turvallista kahta pistettä per peli. Erinomainen vaihtoehto penkille.

Huom! Liity Valioliiga.comin Fantasy Premier League -sarjaan. Liittymiskoodi on: 22oeb6

Iisakki Lehtonen