Bournemouth – kausiennakko 2018/19: Erikoistilanteiden spesialistit hallitsevat myös palloa

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Viime kausi

Edellisellä kaudella hienosti sijalle 9 yltänyt Bournemouth lähti kauteen 2017-2018 kasvanein odotuksin. Joukkueen alakertaa vahvistettiin Chelseasta isolla rahalla ostetuilla Asmir Begovićilla ja Nathan Akélla, ja hyökkäykseen houkuteltiin ilmaissiirrolla väkevän edelliskauden pelannut Jermain Defoe. Yhtään todellista menetystä Kirsikat ei kokenut.

Uusi kausi sai kuitenkin sysimustan alun, sillä Bournemouth aloitti taipaleensa neljän ottelun tappioputkella. Pistepussi taittui sen jälkeenkin niin verkkaiseen tahtiin, että putoamisviivan yläpuolelle Bournemouth nousi vasta 11. kierroksen jälkeen.

Vähäisistä kokoonpanomuutoksista huolimatta kauden avauspuolikas oli Bournemouthille todella tuskainen, sillä se kartutti joukkueen pistetiliä vain 16 pisteellä. Jälkimmäiseltä puolikkaalta pisteitä kertyi kuitenkin 28, ja lopulta Bournemouth saavutti kunnioitettavan sijan 12.

Manageri Eddie Howe vaihteli käyttäämäänsä pelijärjestelmää yhtenään. Se saattoi yllättää vastustajat, mutta yllätti ehkä itsensäkin, sillä tasaisuutta ei tahtonut löytyä koko kaudella. Putoamispeikkokaan ei silti enää kevään aikana niskaan puhissut.

FA Cupissa Bournemouth putosi heti ensimmäisessä otteluparissaan uusintamatsin jälkeen Ykkösliigan Wiganille. Liigacupissa se sen sijaan ylsi puolivälieriin, jossa paremmaksi osoittautui Chelsea.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Adam Federici (Stoke)
Maalivahti, 33 vuotta

Readingissa pitkän uran tehnyt veräjänvartija siirtyi Bournemouthiin kesällä 2015. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan hän pelasi yhteensä kahdeksan valioliigaottelua, mutta viime kaudella vastuuta ei tullut lainkaan. Federicin oli määrä viettää syyskausi lainalla Nottinghamissa, mutta lainasopimus purettiin ennenaikaisesti leikkaushoitoa vaatineen, maajoukkuetehtävissä syntyneen vamman vuoksi. Bournemouth myi kolmosvahtinsa Stokeen, mutta siirtosummaa ei paljastettu julkisuuteen.

Ryan Allsop (Wycombe)
Maalivahti, 26 vuotta

Kuusi kautta Bournemouthin listoilla ollut torjuja pelasi kahdella edelliskaudella yhteensä kaksi ottelua Valioliigaa, mutta viime kausi meni kokonaan lainalla Blackpoolissa. Nyt ilmaissiirrolla uusien haasteiden perään.

Rhoys Wiggins (lopetti)
Vasen laitapuolustaja, 30 vuotta

Bournemouth hankki Wigginsin pelaajaoikeudet tammikuussa 2016 jo neljännen kerran, mutta walesilainen ei lopulta pelannut pestin aikana peliäkään Cherriesissä. Lokakuussa 2016 lainaseura Birminghamissa syntynyt vaikea polvivamma pakotti Wigginsin vetäytymään kentiltä puolitoista vuotta myöhemmin.

Kuva: Getty Images

Max Gradel (Toulouse)
Vasen laitahyökkääjä, 30 vuotta

Norsunluurannikon maajoukkuehyökkääjä pelasi ensimmäisen kerran Bournemouthissa jo kaudella 2007-2008 Ykkösliigassa, Leicesterin lainamiehenä. Matka jatkui Leedsin kautta Saint-Étienneen, josta Gradel palasi Cherriesiin kolme vuotta sitten. Kahden Bournemouth-kauden aikana Gradel teki vain yhden maalin, ja viime kauden hän viettikin lainalla Toulousessa. Nyt Toulouse lunasti miehen omakseen kahdella miljoonalla eurolla.

Kuva: Getty Images

Benik Afobe (Wolverhampton)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Lontoossa syntynyt, mutta Kongon Demokraattista Tasavaltaa maajoukkuetasolla edustava Afobe teki kevätkauden aikana lainalla Wolvesille kuusi maalia ja siirrosta tehtiin pysyvä tänä kesänä. Arsenal-kasvatti jatkoi kuitenkin matkaansa Stokeen lainalla, johon sisältyy erikoinen ”ostopakko” ensi tammikuussa. Teki 2,5 kauden aikana Bournemouthille kymmenen valioliigamaalia.

Lewis Grabban (Nottingham)
Keskushyökkääjä, 30 vuotta

Crystal Palacen kasvatti pelasi Bournemouthissa kaikkiaan neljällä eri kaudella. On osoittanut maalivainunsa alemmilla sarjatasoilla, mutta Valioliigassa homma ei sujunut, eikä verkko heilunut kertaakaan. Vietti viime kauden puoliksi Sunderlandissa ja puoliksi Aston Villassa, ja myytiin nyt Nottinghamiin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Diego Rico (Leganés)
Vasen laitapuolustaja, 25 vuotta

Myöhäisherännäinen Diego Rico on tehnyt kahden La Liga -kautensa aikana puolustajan tontilta neljä maalia. Rico siirtyy nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan Espanjan ulkopuolelle.

 

Kuva: Getty Images

David Brooks (Sheffield United)
Hyökkäävä keskikenttä, 21 vuotta

Manchester Cityn kasvatti siirtyi kolme vuotta sitten Sheffield Unitediin, ja teki viime kaudella läpimurtonsa Mestaruussarjassa. Kovista odotuksista kielii yli 11 miljoonan euron siirtosumma. Englannin ja Walesin nuorisomaajoukkueet kinastelivat viime vuonna teknisesti taitavan Brooksin edustusoikeudesta. Brooksin piti alun perin pelata Walesin paidassa toukokuisessa Toulonin turnauksessa, mutta hän valitsikin Englannin, ja ansaitsi kisojen parhaan pelaajan palkinnon. Kolme kuukautta myöhemmin Brooks kuitenkin loikkasi Walesin alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen ja syyskuussa olikin edessä jo A-maajoukkuedebyytti. Näin Brooks on nyt lukittu Walesin paitaan.

Katso kaikki Bournemouthin kesän siirrot tästä.

Tiesitkö: Joukkueen nimi oli FC Boscombe sen historian ensimmäiset 73 vuotta

Valmennus

Kuva: Getty Images

Bournemouthin valmentaja Eddie Howe on todellinen seuralegenda. Hän vietti koko pelaajauransa muutamaa kautta lukuun ottamatta Bournemouthissa ja on toiminut joukkueen valmentajana noin kahdeksan vuotta kahdessa erässä, vaikka ikää hänellä on vasta 40 vuotta.

Howe on ollut valmentajana mukana nostamassa Bournemouthia Valioliigaan Englannin neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta League Twosta. Seura on hoitanut asiansa hyvin, pelaajat ovat tehneet kentällä työnsä hyvin, mutta suurin kiitos joukkueen pääsarjapaikasta kuuluu juurikin Howelle.

Kyseessä on yksi neljästä Valioliigan englantilaisvalmentajasta ja Howe on selvästi heistä moderneimman koulukunnan edustaja. Bournemouth on ihastuttanut pelityylillään useita, sillä suurseuroihin suhteutettuna pienistä resursseistaan huolimatta joukkue pyrkii haastamaan isompiaankin rohkealla pallollisella pelaamisella. Se on keskiarvoltaan top 6 -joukkueiden jälkeen toiseksi eniten syöttöjä antanut ja kolmanneksi eniten palloa pitänyt joukkue.

Bournemouthista tulee myös mainita kaksi erikoispiirrettä, joista tulee myös antaa kunniaa Howelle ja hänen valmennustiimilleen. Joukkue teki viime kaudella 16 erikoistilannemaalia eli eniten koko sarjasta. Tämän lisäksi he saalistivat itselleen yhteensä 21 pistettä tappioasemasta – myös sarjan paras lukema.

Tärkein pelaaja – Nathan Aké

Kuva: Getty Images

23-vuotias Nathan Aké on jo nuoresta iästään huolimatta joukkueensa johtohahmoja. Hän pelasi Bournemouthissa ensimmäisen kerran lainalla noin puolet kaudesta 2016-17, jonka jälkeisenä kesänä hänet hankittiin pysyvästi Vitality Stadiumille ja kaupasta tuli seuran uusi siirtoennätys.

Bournemouthin puolustus ei ole sarjan parhaasta päästä, mutta ilman Akéa tilanne olisi vielä selvästi huolestuttavampi. Nuori toppari on hyvä tekemään katkoja, hän ei ryntäile holtittomasti ja hänen pelinlukutaitoaan on upeaa seurata.

Osan Akén vahvuuksistaan huomaa joukkueen puolustaessa, mutta toinen puoli hänen hyvyydestään tulee esiin, kun Bournemouthilla on pallo. Syöttötaito on Howen joukkueessa todella tärkeää ja Aké on pelin avaajana erinomainen. Hän myös usein ohittaa prässin hyvillä tempokuljetuksillaan.

Jo viime kausi oli Hollannin maajoukkuepelaajalta vahva ja tästä kertoo muun muassa valinta joukkueen vuoden pelaajaksi. Jos kehitys jatkuu kuten tähän mennessä, on ensi kaudesta tulossa jälleen parempi.

Arvio

Sija: 14

Uskomme, että Bournemouth tulee olemaan ensi kaudella hyvin samalla tasolla kuin viime sesongillakin.

Joukkueen pelaamisessa on muutamia ongelmakohtia, joihin Howe ei löytänyt ratkaisua ja näiden uskomme estävän alempaa keskikastia paremman menestyksen tälläkin kertaa.

Joukkueen puolustuspään tekeminen on kaukana huipputasosta. Se päästi viime kaudella enemmän maaleja kuin esimerkiksi sarjajumbo West Bromwich. Alakerralla oli suuria ongelmia puolustuslinjan yhteispelaamisessa, jonka lisäksi myös henkilökohtaisia virheitä tuli todella usein.

Bournemouthin otteet myös ailahtelivat viime kaudella liian paljon. Se esimerkiksi voitti tammikuun lopussa Chelsean 3-0-lukemin ja reilu viikko myöhemmin hävisi Huddersfieldille 4-1. Suorituksiin pitäisi siis löytää enemmän tasaisuutta.

Kaiken kaikkiaan joukkueen tekeminen on yleisesti laadukasta, joten pisteitä pitäisi tulla kauden mittaan tasaisesti. Emme siis usko, että joukkue olisi putoamisvaarassa olevien joukossa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
12Aaron RamsdaleMVMaalivahti14.5.1998
1Artur BorucMVMaalivahti20.2.1980
42Mark TraversMVMaalivahti18.5.1999
5Nathan AkéKPToppari18.02.1995
3Steve CookKPToppari19.4.1991
33Chris MephamKPToppari5.11.1997
25Jack SimpsonKPToppari8.1.1997
21Diego RicoVPVasen laitapuolustaja23.2.1993
26Lloyd KellyVPVasen laitapuolustaja6.10.1998
11Charlie DanielsVPVasen laitapuolustaja7.9.1986
15Adam SmithOPOikea laitapuolustaja29.4.1991
17Jack StaceyOPOikea laitapuolustaja6.4.1996
2Simon FrancisOPOikea laitapuolustaja16.2.1985
8Jefferson LermaPKKPuolustava keskikenttä25.10.1994
16Lewis CookKKKeskikentän keskusta3.2.1997
29Philip BillingKKKeskikentän keskusta11.6.1996
4Dan GoslingKKKeskikentän keskusta1.2.1990
6Andrew SurmanKKKeskikentän keskusta20.8.1986
28Kyle TaylorKKKeskikentän keskusta28.8.1999
20David BrooksHKKHyökkäävä keskikenttä08.07.1997
24Ryan FraserVHVasen laitahyökkääjä24.2.1994
14Arnaut DanjumaVHVasen laitahyökkääjä31.1.1997
19Junior StanislasVHVasen laitahyökkääjä26.11.1989
22Harry WilsonOHOikea laitahyökkääjä22.3.1997
10Jordon IbeOHOikea laitahyökkääjä8.12.1995
7Joshua KingKHKeskushyökkääjä15.1.1992
13Callum WilsonKHKeskushyökkääjä27.2.1992
9Dominic SolankeKHKeskushyökkääjä14.9.1997
44Sam SurridgeKHKeskushyökkääjä28.7.1998

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS