Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Brentford FC

  • Perustettu: 1889
  • Stadion: Brentford Community Stadium (17 250)
  • Kotikaupunki: Lontoo
  • Kotiasu: punavalkoraidallinen
  • Vierasasu: harmaa
  • Manageri: Thomas Frank
  • Saavutukset: Nousu Valioliigaan kaudella 2020-21, Liigacupin välierissä kaudella 2020-21.

73 vuoden odotus päättyi

Brentford nousi Valioliigaan nousukarsintojen kautta. Kuva: Getty Images.
  • Mestaruussarja: kolmas (voitti nousukarsintojen finaalin)
  • Pisteet: 87
  • 24 voittoa, 15 tasapeliä, 7 tappiota
  • Maaliero: 79-42
  • Cupit:
    • FA Cup: Viides kierros, hävisi Leicesterille
    • Liigacup: Välierä, hävisi Tottenhamille

Englannin ja Lontoon seurakartalla Valioliigan vinkkelistä melko pieni, mutta pippurinen Brentford päätti 74 vuoden pääsarjattoman jakson viime kauden päätteeksi. Nousu Valioliigaan tuli lopulta Mestaruussarjan nousukarsintojen kautta.

Välierissä kaatui Bournemouth, joka nappasi avausosasta 1-0-voiton. Suomalaishyökkääjä Marcus Forss viimeisteli toisessa välierässä ratkaisevan 3-1-osuman ja johdatti joukkueensa nousukarsintojen finaaliin Swanseata vastaan.

Finaalissa Brentford karkasi jo 20 minuutin jälkeen 2-0-johtoon huippuhankinta Ivan Toneyn sekä Emiliano Marcondesin osumilla. Jay Fultonin suora punainen kortti reilun tunnin kohdalla lopetti Swansean viimeisetkin pyristelyt, ja Brentford voitti nousukarsintojen finaalin varmistaen paikan Englannin pääsarjaan ensimmäistä kertaa sitten kauden 1946-47.

Brentfordin kausi alkoi takkuisasti, kuten muidenkin nousijoiden, Watfordin ja Norwichin. Kuuden parhaan joukkoon Brentford nousi ensimmäisen kerran vasta 15. ottelukierroksen jälkeen, kun Rotherham kaatui vieraissa maalein 2-0. Sen jälkeen paikka kuuden joukossa pysyi aina kauden loppuun saakka.

Parhaimmillaan Brentford pelasi ilman tappiota peräti 21 ottelua, joista tuli 13 voittoa ja kahdeksan tasapeliä. Putki käynnistyi lokakuussa ja päättyi vasta helmikuussa, kun Barnsley aloitti Brentfordin kauden pisimmän tappioputken (kolme tappiota).

Yksi Brentfordin menestymisen takuumiehistä oli kärki Ivan Toney, joka saapui Peterboroughsta ennen kauden alkua 5,6 miljoonan euron korvauksella. Saappaat olivat suuret, kun ykköshyökkääjä Ollie Watkins siirtyi Aston Villaan 34 miljoonalla eurolla. Watkins oli tykittänyt edellisellä kaudella Brentfordin riveissä 25 osumaa Mestaruussarjassa.

Brentfordin hyökkäys tykitti eniten maaleja Mestaruussarjassa kaudella 2020-21 Ivan Toneyn johdolla. Kuva: Getty Images.

Toney, 25, oli täydellinen hankinta Brentfordilta. Hyökkääjä tykitti peräti 31 maalia voittaen sarjan maalipörssin. Lisäksi Toney oli vielä syöttämässä kymmentä osumaa. Voi siis hyvillä mielin sanoa, että Brentford onnistui loistavasti paikkaamaan Watkinsin jättämän aukon hyökkäyksessä.

Varsinkin kun tulitukea tuli myös kakkoskärki Forssilta (seitsemän maalia sarjassa) sekä laitureilta Sergi Canósilta (yhdeksän maalia) sekä Bryan Mbeumolta (kahdeksan maalia). Brentford teki eniten maaleja (79) Mestaruussarjassa, joten tulivoimaa löytyi laajalla rintamalla.

David Raya, 24, kantoi päävastuuta maalinsuulla. Toppari Ethan Pinnock sekä keskikentän keskusta Mathias Jensen urakoivat isoja minuutteja koko kauden muodostaen vahvan keskustan. Laitapuolustajista eniten minuutteja pelasi Henrik Dalsgaard, kun lupaava 22-vuotias Rico Henry oli loukkaantumisen takia poissa vasemmalta puolelta loppukaudesta. Maalitykki Toney oli Brentfordin peliaikakuningas.

Brentfordilta nähtiin sarjassa vahva loppukiri, mutta se ei riittänyt aivan suoraan nousuun. Kolmanneksi sijoittunut lontoolaisseura lähti nousukarsintoihin ennakkosuosikkina ja hoiti nousun lopulta tyylikkäästi.

Lyökö Forss läpi? Missä Jaakko Oksanen menee?

Brentford on todellinen suomalaisjoukkue, sillä kokoonpanosta löytyy ennen kauden alkua kaksi suomalaista. Huuhkajien mukana EM-kisoissa esiintynyt Marcus Forss oli viime kaudella tärkeässä roolissa ykköshyökkääjä Toneyn takana. Jaakko Oksanen sen sijaan vietti viime kauden lainalla AFC Wimbledonissa, Ykkösliigassa.

Oksanen, 20, sai tililleen viime kaudella 27 ottelua Ykkösliigassa. Vastuuta tuli siis varsin mukavasti ja ura vaikuttaisi olevan oikeilla raiteilla. Esimerkiksi Forss vietti alkukauden 2019-20 nimenomaan Wimbledonissa lainalla, mutta loukkaantuminen sotki silloisen kauden.

Murtautuminen ensi kaudeksi Brentfordin valioliigakokoonpanoon saattaa kuitenkin olla Oksaselle vielä liian suuri haaste. Luultavasti Oksanen hakee vielä ensi kaudella vastuuta lainalla esimerkiksi Ykkösliigassa tai jopa Mestaruussarjassa. Oksasen sopimus Brentfordin kanssa päättyy kesällä 2022, joten näyttöjä tarvitaan tulevalla kaudella, jotta jatkosopimus olisi mahdollinen.

Marcus Forss teki tärkeän maalin Brentfordille Mestaruussarjan nousukarstintojen välierissä. Kuva: Getty Images.

Forss, 22, on määrätietoisesti ottanut oikeita askeleita Brentfordissa, jossa hän viime kaudella onnistui kaikki kilpailut mukaan lukien kymmenen kertaa maalinteossa. Forssin rooli kehittyi kauden aikana ja vastuu kasvoi lupaavasti, vaikka Toney olikin selkeä ykkösvalinta kärkeen.

Ensi kaudella Forssin tilanne on samanlainen, ellei Brentford lähde hyökkääjäkaupoille, ja tuskin lähtee. Forss kertoi ennen EM-lopputurnausta tavoitteekseen pelata Valioliigassa Brentfordin kanssa, joten näillä näkymin lainasiirto ei tule kysymykseen. Voidaan toki pohtia, tekisikö yksi kausi lainalla ykköshyökkääjänä Mestaruussarjassa hyvää suomalaiselle, mutta näillä näkymin sellaista ei nähdä.

Mikään kiire Forssilla ei sinänsä ole. Hänen sopimuksensa Brentfordin kanssa päättyy vasta kesällä 2026. Vahvat otteet ovat myös herättäneet kiinnostusta muissa seuroissa, mutta pitkä jatkosopimus toi seuralle turvaa nuoren hyökkääjälupauksensa kanssa.

Forss on osoittanut erinomaisesti sopeutuvansa vallitsevaan tilanteeseen. Viime kaudella minuutteja tuli lopulta Mestaruussarjassa yli tuhat, joten vastuuta voisi kuvitella tulevan myös Valioliigan puolella. Ensi kaudella saatetaan nähdä taas uusi suomalainen maalintekijä Valioliigassa.

Mitä siirtoja Brentford on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot ja mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä.”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Maltillisia liikkeitä luvassa, vaikka siirtoennätykset paukkuvatkin

Brentford rikkoi siirtoennätyksensä hankkimalla Celticistä puolustaja Kristoffer Ajerin reilulla 15 miljoonalla eurolla. Kuva: Getty Images.

Brentford on Valioliigassa kovan haasteen edessä. Rahaa tuli nousun myötä kassaan, mutta sen käyttämisessä seura aikoo olla järkevä. Brentfordin seurakulttuuriin ei kuulu törsäys tai hakuammunta. Brentfordilta ei tulla näkemään esimerkiksi viime vuosien nousijoiden, Aston Villan tai Leedsin kaltaista rahankäyttöä.

Seuran taustoissa tehdään hyvin tarkkoja analyysejä siitä, minkälaisia pelaajia joukkue tarvitsee, ja kuinka paljon rahaa kannattaa hankintoihin käyttää. Brentford luottaa dataan, ja valittu lähestymistapa on tuottanut ihailtavan kovalla prosentilla hyviä hankintoja. Brentfordia on usein tituleerattu Englannin kenttien ”Moneyball”-joukkueeksi viitaten baseball-elokuvaan, jossa Brad Pittin roolihahmo johtaa Oakland Athleticsia tilastoihin nojaten.

Selvää on, että joukkue tarvitsee laatua ja ennen kaikkea kokemusta Valioliigasta. Viime kauden joukkueesta vain Toney ja kakkosmaalivahti Luke Daniels ovat esiintyneet Valioliigassa. Heistäkin Daniels jäi ilman jatkosopimusta. Brentfordissa on paljon samaa kuin kauden 2019-20 Norwichissa. Idealistinen lähestymistapa saattaa törmätä siihen, ettei joukkueesta löydy vaadittavaa rutiinia putoamistaistelun kovissa ja armottomissa peleissä.

Brentford on katsonut tanskalaisen managerinsa Thomas Frankin aikakaudella vahvasti Tanskaan ja Pohjoismaihin. Myös tällä kertaa katseet kohdistuivat heti Tanskaan, josta Frank naarasi FC Midtjyllandista 23-vuotiaan nigerialaisen keskikentän keskustan pelaajan Frank Onyekan noin kymmenellä miljoonalla eurolla. Siirtosumma on seuran historian toiseksi suurin.

Onyeka tarjoaa leveyttä Brentfordin kasipaikalle, mutta Valioliigaan sopeutuminen voi ottaa aikansa. Huhujen mukaan Brentford on ollut myös kiinnostunut Huuhkajien Glen Kamarasta, joka voisi sopia työteliääseen pelitapaan. Kamara olisi myös hyvin Brentfordin näköinen, pohjoismainen järkevä hankinta. Rangersin hintapyyntö saattaa kuitenkin karkottaa sarjanousijan.

Nähtiinpä heti myös seuran ennätyshankinta, kun toppariosastoa vahvistettiin norjalaisella Kristoffer Ajerilla, josta Brentford maksoi skotlantilaiselle Celticille 15,7 miljoonaa euroa. Ajer saattaa nousta avauksen toppariksi tulevalla kaudella. Frank kehui ennen kaikkea Ajerin pallollisia ominaisuuksia pelinavaamisessa.

Summat kertovat hyvin siitä, miten seura toimii markkinoilla. Ennen kauden alkua saatetaan vielä nähdä uusi ennätys, mutta on vaikea nähdä, että Brentford käyttäisi yksittäiseen pelaajaan yli 30 miljoonaa euroa. Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset ovat vaikuttaneet toki myös Brentfordiin, mutta seura lähtee hyvästä tilanteesta Valioliigaan uuden stadioninsa myötä.

Henrik Dalsgaard sekä Emiliano Marcondes jättivät seuran, kun sopimukset päättyivät. Kuva: Getty Images.

Tukeva taloudellinen tilanne auttaa myös siinä, että seura pystyisi pitämään kiinni ykköstähdestään Toneysta, joka on vähemmän yllättäen herättänyt kiinnostusta Valioliigan muissa seuroissa. Brentford ei aio silti ehdoin tahdoin pitää kiinni Toneysta, jos pöydälle putoaa tähtitieteellinen summa. Joka tapauksessa seuran tahtotila on pitää ykköshyökkääjästään kiinni, ja sen avulla säilyttää sarjapaikka.

Kaksi tanskalaista avainpelaajaa jätti seuran sopimuksen umpeuduttua. Oikeana laitapakkina suurta vastuuta viime kaudella nauttinut Henrik Dalsgaard, 31, siirtyi FC Midtjyllandiin. Emiliano Marcondes, 26, jatkaa pelejä Mestaruussarjassa Bournemouthin riveissä. Molemmat pelaajat ovat korvattavissa, mutta varsinkin Dalsgaardin saappaisiin etsitään markkinoilta korvaajaa.

Brentford rakentaa järkevästi joukkuettaan kohti Valioliigaa. Tarpeita täytetään pala kerrallaan, mutta joukkue kaipaisi vielä muutamaa kokeneempaa pelaajaa. Brentford on lähdössä Valioliigaan kunnianhimoisin suunnitelmin, mutta putoamisen välttäminen vaatisi ennen kaikkea kokemusta putoamistaistelun raadollisuudesta.

Esimerkiksi Burnleyn ja Newcastlen kaltaiset joukkueet ovat viime vuosina raapineet tarvittavia pisteitä pelitavalla, jollaista tuskin Brentfordilta tullaan näkemään. On aivan eri asia pelata Mestaruussarjan kärkikahinoissa kuin Valioliigan häntäpäässä.

Rahaa on jäämässä myös tammikuun siirtoikkunaan. Se voi olla myös järkevä suunnitelma. Tammikuussa joukkuetta voidaan vahvistaa sellaisilla pelaajilla, jotka pystyvät auttamaan putoamistaistelussa.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”243″ team=”Brentford”]

Ketkä ovat Brentfordin suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Ivan Toney
25 vuotta
Keskushyökkääjä

Viime kaudella 31 maalia ja kymmenen maalisyöttöä Mestaruussarjassa kertovat kaiken oleellisen Ivan Toneyn upeasta kaudesta. Siihen päälle vielä Mestaruussarjan maaliennätys ja nousu Valioliigaan.

Ivan Toney kantaa suurinta vastuuta maalinteosta Brentfordissa. Kuva: Getty Images.

Toney saapui täyttämään Aston Villaan siirtyneen Ollie Watkinsin saappaita ja onnistui siinä erinomaisesti. Toney voitti Mestaruussarjan maalipörssin ja ansaitsi paikan kauden tähdistössä. Kauden parhaan pelaajan palkinto meni nenän edestä Norwichin Emiliano Buendíalle.

Toney on vahva päällään ja kliininen viimeistelijä boksin sisällä lähietäisyydeltä. Lisäksi rankkarit uppoavat kovalla prosentilla. Lyhyt vauhti ja rauhallinen sijoitus maalivahdista katsottuna vastakkaiseen kulmaan tuli tavaramerkiksi Mestaruussarjassa.

Haasteita kuitenkin riittää Valioliigan puolella varmasti. Brentford onnistui sarjatasoa alempana rakentamaan erinomaisia hyökkäyksiä, mutta Valioliigassa tarjoilu tulee olemaan huomattavasti vähäisempää. Toney joutuu uudenlaisen haasteen eteen. Maalimäärä tulee putoamaan selvästi, mutta sarjapaikan kannalta Toneylta odotetaan tehoilua myös Valioliigassa.

Pontus Jansson
30 vuotta
Keskuspuolustaja

Leedsistä kesällä 2019 Brentfordiin siirtynyt ruotsalaistoppari Pontus Jansson on Brentfordin liideri. Kapteeninnauhaa kantava Jansson kuuluu Ruotsin A-maajoukkueeseen ja on valmistautumassa uransa ensimmäiseen valioliigakauteen.

Pontus Jansson (vas) on Brentfordin johtava ja arvostettu pelaaja pukukopissa. Kuva: Getty Images.

Janssonin merkitys pukukopissa korostuu entisestään, kun kokematon joukkue lähtee kohti tuntematonta Valioliigassa. Pelillisesti Janssonin rooli on pienenemässä hiljalleen, mutta se ei poista hänen tärkeyttä joukkueelleen.

Viime kaudella Jansson tuli vahvasti kokoonpanoon nilkkavamman jälkeen maaliskuussa ja oli isossa roolissa nousun varmistamisessa.

Rico Henry
22 vuotta
Laitapuolustaja

Vasempana laitapuolustajana viihtyvä Rico Henry on suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi, joten hän voisi hyvin olla myös läpimurtokategoriassa, mutta Brentfordissa mies on jo tähtistatusta. Vasta 22-vuotiaan pikakiiturin viime kausi meni loukkaantumisen takia pilalle, mutta potentiaalia löytyy valtavasti.

Rico Henry kiitää Brentfordin vasemmalla laidalla. Kuva: Getty Images.

Henry on nopea laitapuolustaja, joka haastaa mielellään nopeudellaan ja tukee hyökkäyksiä vahvasti. Henry on kiinnostanut muitakin seuroja, mutta näillä näkymin valioliigadebyytti tulee Brentfordissa, johon hän siirtyi Walsallista kesällä 2016.

Nuoresta iästään huolimatta Henry on pelannut jo yli sata peliä Mestaruussarjassa. Jos kroppa pysyy kunnossa, voi Henrylle ennustaa pitkää valioliigauraa. Tie voi viedä pian jo isompiinkin ympyröihin. Ensin pitää silti vakiinnuttaa taso Valioliigassa.

Läpimurtopelaaja – Bryan Mbeumo

Bryan Mbeumo (vas) on köyhän miehen Adama Traoré. Kuva: Getty Images.

Vasta 21-vuotias härkämäinen laituri Bryan Mbeumo oli jo viime kaudella Brentfordin avainpelaajia Mestaruussarjassa. Mbeumo keräsi viidenneksi eniten minuutteja sarjassa tehden kahdeksan maalia ja antaen kymmenen maalisyöttöä. Vaikka kyseessä on vielä nuori pelaaja, on Mbeumo ehtinyt pelata Mestaruussarjassa jo 86 ottelua, joissa on syntynyt 23 maalia ja 19 maalisyöttöä.

Käytännössä Mbeumo on Brentfordissa jo tähtikategoriassa, mutta Valioliigan kirkkaissa valoissa ensi kausi saattaa olla todellisen läpimurron paikka suuren yleisön tietoisuuteen. Mbeumossa on samoja ominaisuuksia kuin Wolvesissa ihastuttaneessa Adama Traoréssa, vaikka ihan samanlaisesta lihaskimpusta ei olekaan kyse.

Mbeumo on 171-senttinen, ja hänen tasapainonsa pallon kanssa pysyy alhaalla, joten häntä on hyvin vaikea siirtää sivuun pallosta. Lisäksi vahvoista jaloista löytyy räjähtävyyttä ja nopeutta.

Brentfordin kokoonpanosta löytyy useita nuoria ja lupaavia pelimiehiä, joilla on mahdollisuus lyödä itsensä läpi Valioliigassa. Keskikentällä esimerkiksi Josh Dasilva, 22, on erinomainen kahden suunnan keskikenttäpelaaja. Puolustuksessa nuoret tanskalaiset Mads Bech Sørensen, 22, sekä Mads Roerslev Rasmussen, 22, saanevat saumansa näyttää osaamistaan kirkkaissa valoissa.

Kärjessä läpimurron kynnyksellä kärkkyy tietysti myös suomalaishyökkääjä Marcus Forss, joka saanee vastuuta Toneyn takana. Määrätietoinen urasuunnittelu on vihdoin tuomassa palkinnon Forssin perheelle valioliigadebyytin muodossa. Suomalaishyökkääjä on unelmoinut pelaamisesta Old Traffordilla, ja se voi täyttyä ensi kaudella.

Miten Brentford pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Brentfordin ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Thomas Frank nousi Brøndbystä Valioliigaan aggressiivisella prässäämisellä – pelaajiltaan hän vaati huippukuntoa

Valmennusryhmä

  • Päävalmentaja: Thomas Frank
  • Apuvalmentaja: Brian Riemer
  • Apuvalmentaja: Kevin O’Connor
  • Maalivahtivalmentaja: Manu Sotelo
  • Fyysisen suorituskyvyn johtaja: Chris Haslam
  • Suorituskykyanalyysin johtaja: Luke Stopforth
Thomas Frank johdatti Brentfordin Valioliigaan. Kuva: Getty Images.

Brentfordissa joulukuussa 2016 alunperin apuvalmentajana aloittanut Thomas Frank on ollut merkittävässä roolissa Brentfordin nousussa huipulle. Tanskalaisvalmentaja teki pitkän päivätyön juniorivalmentajana, kunnes paikka aukesi Tanskan Superliigassa pelanneesta Brøndbystä kaudeksi 2013-14.

Brøndbyn riveissä Frank teki hyvää työtä vieden joukkueen europeleihin. Frank oli myös hankkimassa Brøndbyn riveihin muuan Teemu Pukkia, joka nousi Frankin alaisuudessa ensimmäistä kertaa urallaan ykköshyökkääjäksi saaden paljon vastuuta. Frankilla oli myös iso rooli siinä, kuinka Pukin fyysinen kunto otti valtavan harppauksen Brøndbyssä.

Aika Brøndbyssä tuli lopulta päätökseen ristiriitaisissa merkeissä. Seuran hallituksen jäsen Jan Bech Andersen oli kritisoinut nettifoorumilla valmentajaa nimimerkin takaa. Lopulta Andersenin kirjoittelut tulivat julki, ja Frank päätti lähteä seurasta kireissä tunnelmissa.

Tie vei Brentfordiin, johon Frank on sopinut erinomaisesti. Päävalmentajan pesti aukesi lopulta lokakuussa 2018, kun Dean Smith lähti Aston Villaan. Ensimmäisellä kaudellaan Brentford sijoittui sarjassa 11:nneksi. Kaudella 2019-20 Brentford ylsi aina nousukarsintojen finaaliin, mutta silloin Fulham oli vielä parempi. Palkinto tuli lopulta viime kaudella, kun Swansea kaatui nousukarsintojen finaalissa.

Yksi avainasia Frankin ideologiassa on pelaajien kestävyyspohja ja fyysinen kunto. Raskas, aggressiivinen ja prässäävä pelitapa vaatii sen, että pelaajat ovat huippukunnossa. Forss kuvaili ennen EM-lopputurnausta päävalmentajaansa Frankia seuraavasti:

– Tosi hyvä valmentaja ja tosi taktinen. Meidän pelistä varmasti näkyy selkeästi, että olemme todella aggressiivisesti prässäävä joukkue. Se on oikeastaan se isoin asia, mitä hän vaatii hyökkääjiltä ja linkeiltä. Pitää olla kunnossa, koska pitää jaksaa juosta ja prässätä 90 minuuttia.

– Prässääminen on iso asia hänelle. Se näkyy myös meidän puolustamisessa, ette emme kauheasti päästä vastustajaa meidän alueelle, vaan pyrimme riistämään pallon ylhäällä ja pääsemään siitä vastahyökkäyksiin.

– Persoonana hän on todella mukava ja auttavainen. Hän auttaa paljon nuoria pelaajia. Esimerkiksi minua hän on auttanut kasvamaan ihmisenä ja jalkapalloilijana, mikä on iso asia minulle, Forss kertoi.

Peliryhmitys – muoto

Brentford luotti Mestaruussarjassa pallollisena pääosin hyökkäävään 4-3-3-muotoon, mutta loppukauden ratkaisupeleissä Frank vaihtoi kolmen topparin linjaan, jossa oikealla laidalla oli selkeämmin laitapuolustaja ja vasemmalla laituri. Kahta eri hyökkäysmuotoa voidaan nähdä myös Valioliigassa.

Kauteen Brentford saattaa silti lähteä kolmen topparin linjalla ja kahdella wingbackilla. Varsinkin, kun vasemmalla laidalla Rico Henry on palannut pelikuntoon. Henry pystyy tukemaan vahvasti hyökkäyksiä, mutta hoitamaan myös puolustusvelvoitteet.

Oikean laidan wingbackin tontille saatetaan vielä hakea vahvistusta siirtomarkkinoilta. 22-vuotias tanskalainen Mads Roerslev Rasmussen on kohtalainen vaihtoehto, mutta tontti huutaisi kokeneempaa pelimiestä. Mahdollista on myös se, että Frank käyttää oikealla laidalla hyökkäävämpänä vaihtoehtona laituria, kuten Bryan Mbeumoa tai Sergi Canósta.

Celticistä tullut ennätyshankinta Kristoffer Ajer löytää tiensä avaukseen. Ajer on vahva pallollinen toppari, joka pystyy ohittamaan ensimmäisen prässilinjan joko syöttämällä tai kuljettamalla. Ajer saa puolustuslinjassa pallollisen topparin roolin.

Vierellä nähtäneen Ethan Pinnock sekä kapteeni Pontus Jansson. Peliaikaa varmasti saa myös 22-vuotias tanskalaistoppari Mad Bech Sørensen, joka kantoi jo viime kaudella vastuuta Janssonin oltua loukkaantuneena. Selkeä ykkösvahti kauteen lähdettäessä on 25-vuotias espanjalaismaalivahti David Raya.

Keskikentällä Brentford luottaa kolmen pelaajan tiiviiseen linjaan, oli muoto sitten 4-3-3 tai 5-3-2. Frank haluaa Brentfordin prässäävän korkealta ja aggressiivisesti. Luultavasti Valioliigan puolella Brentfordin on sopeuduttava ja puolustettava ajoittain myös selvästi matalammalta.

Korkeassa prässissä keskikentän kolmikolla on tärkeä rooli. Prässin onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten keskikenttä ehtii peittämään lähimmät syöttösuunnat, kun ylimmät pelaajat ravaavat täyttä vauhtia kohti pallollista.

Isoja tiloja syntyy prässin taakse, mihin vastustajat varmasti pyrkivät nopeasti Brentfordia vastaan. Siinä saattaa olla Brentfordin kannalta koko kauden iso kuva, miten se onnistuu minimoimaan tilanteet, joissa ylimmät kaksi linjaa on ohitettu kokonaan.

Josh Dasilva, 23, nousee taas kantavaksi voimaksi keskikentällä. Viime loppukausi meni loukkaantumisen takia pilalle, mutta Dasilva on ihanteellinen pelaaja Brentfordin pelitapaan. Dasilvan kirittäjäksi Brentford hankki kymmenellä miljoonalla eurolla Frank Onyekan, jolla riittää potentiaalia.

Josh Dasilva on Brentfordin keskikentän sydän. Kuva: Getty Images.

Saksalainen Vitaly Janelt, 23, tekee katkoja keskikentän pohjalla. Tanskalaiset Mathias Jensen sekä Christian Nørgaard kilpailevat kolmannesta roolista. Jensen loukkaantui EM-kisoissa, joten pelikunto kauden alla on vielä pienoinen arvoitus.

Ylimmälle oksalle Brentfordilla on heittää Mestaruussarjan maaliennätysmies Ivan Toney, jonka harteilla tehot lepäävät myös Valioliigassa. Bryan Mbeumo on papereissa Toneyn hyökkääjäpari, mutta hän hakeutuu selkeästi oikealle laidalle hyökätessä. Ryhmitys taipuu käytännössä hyökätessä 3-4-3-muotoon, jossa vasemmalla ylhäällä on nopeajalkainen Henry ja oikealla Mbeumo. Oikea wingback jää alemmas ja vasen laitatoppari varmistelee Henryn selustaa.

Penkiltä tulitukea tuovat Marcus Forss sekä Sergi Canós. Canós ja Forss ovat erilaisia pelaajatyyppejä ylimmälle oksalle, mikä antaa Frankille erilaisia variaatioita vaihtojen avulla.

Forssin peliaika kasvoi viime kaudella kauden edetessä ja hänet nähtiin samaan aikaan kentällä myös ykköskärki Toneyn kanssa. Forssin ja Toneyn peluuttaminen samaan aikaan on mahdollista, mutta luultavasti sitä nähdään harvoin, koska silloin Brentfordilta puuttuu uhkaa laidalta, josta iso osa viime kauden maaleista rakennettiin.

Ihanneavaus (3-5-2)

Brentfordin ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=265 /]

Mistä sijoista Brentford pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Paras sarjanousija taistelee sarjapaikastaan

Sijat: 17-19

Brentford lähtee kauteen oman identiteettinsä mukaisella sapluunalla. Seura haluaa kehittää toimintaansa hiljalleen, eikä pikavoittoja olla hakemassa. Aggressiivinen prässipeli voi tuottaa ongelmia vastustajille, mutta se sisältää isot riskit. Isot tilat syntyvät prässin taakse, ja taitavammat vastustajat hyödyntävät tämän surutta.

Brentford taistelee sarjapaikastaan. Kuva: Getty Images.

Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä on laadullisesti iso ero. Brentford tuskin hankkii markkinoilta jättihankintoja, vaan luottaa omaan pelitapaansa. Se ei ikävä kyllä riitä sarjatasoa korkeammalla. Sarjapaikan säilyttäminen olisi nousijaseuralta täydellinen suoritus, mutta sekin saattaa muodostua liian suureksi haasteeksi.

Putoamistaistelu on raakaa peliä, jossa sarjapisteitä haetaan ilman tyylipisteitä. Pystyykö Brentford muovaamaan peliään sellaiseksi, että se kaataisi tiukoissa paikoissa päävastustajiaan? Tuskin, ellei se ylisuorita selkeästi. Brentford sattaa kuitenkin olla paras nousijajoukkue, ja täydellisellä onnistumisella se voi hinata itsensä kuiville.

Mahdollisuudet

Brentford oli Mestaruussarjan tehokkain joukkue viime kaudella. Maaleja tuli liukuhihnalta ja Ivan Toney oli erinomaisessa vireessä. Brentfordin on sarjatasoa korkeammalla onnistuttava entistä paremmalla tehokkuudella, kun paremmat puolustukset tulevat vastaan.

Brentford on tullut tunnetuksi erinomaisista hankinnoistaan, joihin seura on käyttänyt hyvin maltillisesti rahaa. Täsmähankintojen onnistuminen on entistä tärkeämpää Valioliigassa.

Aggressiivinen prässi voi alkukaudesta tuoda yllätyselementin, jonka avulla pisteitä olisi naarattava heti kauden alusta lähtien. Mikäli Brentford saa hyvän alun kaudelle, voi se taistella säilymisestä, mutta ratkaisut nähdään vasta kauden toisella puolikkaalla, jolloin rutiini ja kokemus nousevat esiin. Tammikuun siirtoikkunaan on jäämässä paukkuja, mikä voi auttaa putoamistaistelussa.

Haasteet

Brentford on hyvin samanlainen nousijajoukkue kuin Norwich kaudella 2019-20. Se haluaa pitää omasta identiteetistään kiinni, ja tarkoitus on pärjätä Valioliigassa käytännössä samalla rungolla kuin Mestaruussarjassa.

Viime kaudella nousijajoukkue Leeds onnistui erinomaisesti, mutta sekin käytti kesän 2020 siirtoikkunassa yli 100 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin, vaikka runko pysyikin melko hyvin kasassa. Brentfordilla on potentiaalinen joukkue, jossa on kehityskelpoisia nuoria pelaajia, mutta se ei valitettavasti riitä Valioliigassa.

Raha ei ratkaise kaikkea, mutta on sanomattakin selvää, ettei Brentfordin pelaajisto ole laadullisesti vielä valioliigatasoa. Brentford on varmasti yksi kauden viihdyttävimmistä ja vauhdikkaimmista joukkueista, mutta otteluiden voittaminen tuottaa suuria ongelmia. Siksi Brentfordin visiitti Valioliigassa on todennäköisemmin jäämässä ranskalaiseksi.

[td_block_11 custom_title=”Brentford-uutiset” tag_slug=”brentford” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]