Kausiennakko 2021-22 – Brighton: Ykköstopparin lähtö jätti ison aukon – uskomattoman huono tuuri ei voi jatkua loputtomiin

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Takavasemmalta valmentajien eturiviin

Valmennusryhmä

  • Manageri: Graham Potter
  • Apulaismanageri: Billy Reid
  • Apuvalmentaja: Björn Hamberg
  • Maalivahtivalmentaja: Ben Roberts
Graham Potter on noussut Ruotsin neljänneltä sarjaportaalta aina valioliigavalmentajaksi. Kuva: Getty Images

Potterin, 46, reitti Valioliiga-valmentajaksi ei ole kenties se kaikista tavanomaisin.

Vankan yliopistotaustan omaavan englantilaisluotsin ensimmäinen pesti päävalmentajana oli ruotsalaisessa Östersundissa, joka pelasi hänen saapuessaan länsinaapurimme neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Östersund nousi Potterin alaisuudessa ensimmäistä kertaa historiassaan Ruotsin pääsarjaan, ja pari vuotta myöhemmin se kruunattiin myös Ruotsin Cupin mestariksi. Cup-voitto avasi Östersundille paikan Eurooppa-liigaan, jossa se ylsi karsintojen kautta aina ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle asti. Potterin suojatit voittivat sensaatiomaisesti Arsenalin 2-1, mutta Tykkimiehet eteni otteluparista jatkoon yhteismaalein 4-2.

Arsenalin Mohamed Elneny (vas.) ja Östersundin Jamie Hopcutt kamppailemassa pallosta. Kuva: Getty Images

Pienellä budjetilla ja monipuolisella työkalupakilla operoinut Potter herätti urotekojensa myötä runsaasti kiinnostusta kotimaassaan, ja kesällä 2018 Mestaruussarjan Swansea nappasi hänet riveihinsä kolmevuotisella sopimuksella. Potterin projektille annettiin aikaa, ja se alkoikin lupauksia herättävästi, mutta hän jätti itse pestin vain vuotta myöhemmin, kun Brighton maksoi hänestä Swansealle 3,5 miljoonaa euroa.

Potter on saanut myös Brightonissa tilaa ja aikaa rakentaa. Albion on fiksusti johdettu seura, jolla on realistiset odotukset joukkueen menestymisen suhteen. Potter on toistaiseksi täyttänyt nuo odotukset, mutta myös osoittanut, että Brightonilla on lupa unelmoida varovaisen optimistisesti jostain suuremmasta.

Siihen on syynsä, miksi Potterilla on peräti kesään 2025 ulottuva sopimus Brightonin kanssa ja miksi hän on yksi arvostetuimmista englantilaisvalmentajista kollegojensa keskuudessa. Potterin (27%) voittoprosentti ei ole merkittävästi parempi kuin esimerkiksi Sami Hyypiän (23%) , joka sai kaudella 2014-15 Albionista lähtöpassit 26 ottelun jälkeen. Potterin joukkueista näkee kuitenkin aina, mitä ne hakevat, vaikka hän vaihtaisi formaatiota kolme kertaa pelin aikana.

Potterin pelifilosofia nojaa pallonhallintaan ja hyökkäysvoittoiseen jalkapalloon, mutta hänet on koko valmennusuransa ajan tunnettu siitä, että hän ei jymähdä paikalleen, vaan etsii uusia ideoita ja ratkaisuja vaikka epätavanomaisin metodein. Potterin syväluotaava suhtautuminen valmentamiseen on se asia, joka vie hänet jonain päivänä vielä suurempiin ympyröihin.

Peliryhmitys – muoto

Potterin Brightonia on vaikea piirtää yhteen muottiin. Transfermarkt-sivuston mukaan Albion lähti viime kaudella 12 erilaisella formaatiolla peleihin. Myös ryhmitelmien vaihtuminen otteluiden sisällä on arkipäivää Falmer Stadiumilla.

Yleisin toistuva piirre Brightonin formaatioissa on ollut kolmen topparin linja, joka saa vastustajasta riippuen erilaisia tukipelaajia ympärilleen. Ihannetilanteessa Albionin keskuspuolustajina pelaavat Dunk ja Adam Webster. Dan Burn ja Veltman voivat pelata niin puolustuksen laidoilla kuin kolmen topparin linjassa. Toppari Ben Whiten lähtö on vielä korvattava.

Kolmen keskuspuolustajan lisäksi Brighton voi pelata selkeillä laitapakeilla tai enemmän nousevilla wing-backeilla. Varsinkin Solly Marchin ja Tariq Lampteyn pelatessa laidoilta odotetaan enemmän nousuja kuin esimerkiksi Burnin ja Veltmanin ollessa kentällä. Puolustettaessa wingbackit ja muut ylempänä pelaavat pelaajat laskeutuvat 5-2-3-muodon kautta tarvittaessa 5-4-1:een.

Lampteylla on iso rooli Brightonin oikealla laidalla. Kuva: Getty Images

Puolustuslinjan edessä Brightonilla pelaa yleensä kaksi keskikenttäpelaajaa, joista toinen laskeutuu alemmas auttamaan ylivoimien luomisessa. Tätä roolia hoitaa yleensä Pascal Groß ja toisinaan Steven Alzate. Lallana on vaihtoehto lähes jokaiselle keskikaistan paikalle.

Toisella keskikentän tontilla pelaa Bissouma – tai jatkossa hänen profiiliaan mukaileva pelaaja, kuten Mwepu – jolla on isompi vastuu pelin pyörittämisestä yläkerrassa. Roolit voivat kuitenkin vaihtua keskenään riippuen siitä, miten Brighton murtautuu prässin läpi. Se pyrkii lähtökohtaisesti rakentamaan maata pitkin, mutta korkealla ja leveällä pysyttelevät wing-backit tarjoavat mahdollisuuden pidempiin avauksiin.

Hyökkäyspäässä Brighton luottaa usein yhteen kärkipelaajaan ja kahteen kymppipaikan pelaajaan. Piikissä pelaa joko Maupay tai Welbeck. Jos kummatkin ovat kentällä, laskeutuu Maupay alemmas. Trossard on usein toinen pelaaja kärjen alapuolella, mutta myös Alexis Mac Allister saanee jatkossa enemmän ja enemmän vastuuta.

Ylivoimien luominen jatkuu myös vastustajan kenttäpuoliskolla. Brightonilla on pitkissä hyökkäyksissä monta pelaajaa lähes kiinni vastustajan alimmassa linjassa ja wing-backit pitämässä leveyttä yllä. Myös laitimmaiset topparit nousevat korkealle pelattavaksi. Kun Brighton on saanut pakkansa syvälle vastustajan puoliskolle, se pitää sen siellä myös prässätessään.

Ihanneavaus (3-4-3)

Brightonin ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Robert SánchezMVMaalivahti18.11.1997
16Kjell ScherpenMVMaalivahti23.1.2000
23Jason SteeleMVMaalivahti18.08.1990
5Lewis Dunk (C)KPToppari21.11.1991
4Adam WebsterKPToppari4.1.1995
24Shane DuffyKPToppari1.1.1992
33Dan BurnKPToppari9.5.1992
28Haydon RobertsKPToppari10.5.2002
2Tariq LampteyOPOikea laitapuolustaja30.9.2000
34Joël VeltmanOPOikea laitapuolustaja15.1.1992
-Tudor BalutaPKKPuolustava keskikenttä27.3.1999
8Yves BissoumaKKKeskikentän keskusta30.4.1996
12Enock MwepuKKKeskikentän keskusta1.1.1998
15Jakub ModerKKKeskikentän keskusta7.4.1999
13Pascal GroßKKKeskikentän keskusta15.6.1991
17Steven AlzateKKKeskikentän keskusta8.9.1998
30Taylor RichardsKKKeskikentän keskusta4.12.2000
3Marc CucurellaVLKeskikentän vasen laita22.7.1998
20Solly MarchVLKeskikentän vasen laita20.7.1994
10Alexis Mac AllisterHKKHyökkäävä keskikenttä24.12.1998
14Adam LallanaHKKHyökkäävä keskikenttä10.5.1988
11Leandro TrossardVHVasen laitahyökkääjä4.12.1994
9Neal MaupayKHKeskushyökkääjä14.8.1996
7Aaron ConnollyKHKeskushyökkääjä28.1.2000
27Jürgen LocadiaKHKeskushyökkääjä7.11.1993
18Danny WelbeckKHKeskushyökkääjä26.11.1990

Mistä sijoista Brighton pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta


Everton – Liverpool | Liverpool on punainen!

Juhliiko Pool Merseysiden derbyssä? Vieraskertoimissa tarjolla herkkua!