Kausiennakko 2021-22 – Burnley: Saako Sean Dyche taas viimeisen naurun? – Tavoitteena säilyä ja olla sarjan vi*tumaisin joukkue

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Valmentajansa näköinen joukkue

Valmennusryhmä

  • Manageri: Sean Dyche
  • Apulaismanageri: Ian Woan
  • Apuvalmentaja: Tony Loughlan
  • Maalivahtivalmentaja: Billy Mercer
  • Maalivahtivalmentaja: Fabian Otte
  • Fysioterapeutti: Alasdair Beattie
Sean Dyche on luonut kasvot Burnleylle. Kuva: Getty Images.

Sean Dyche on noussut Burnleyssa jo lähes kulttimaineeseen. Dyche ei ole veistetty samasta puusta kuin nykyiset modernit valmentajat. Hän ei välitä höpötellä medialle kauniista ideologioista tai identiteeteistä. Dyche tekee työnsä kentällä. Hän on valmentajien duunari.

Dyche ei myöskään huutele mediassa seurajohdolle hankintojen perään, koska sellaisia on Burnleyssa turha huudella. Hän tekee työnsä niin hyvin kuin mahdollista sillä pelaajamateriaalilla, mitä tarjolla on. On myös turha vaihtaa pelaajia, jos vaihtopenkiltä ei löydy parempia vaihtoehtoja.

Dyche ansaitsisi huomattavasti enemmän arvostusta työstään. Burnleyn pitäminen Valioliigassa jo kaudesta 2016-17 lähtien on vertaansa vailla oleva saavutus. Upeat otteet ovat tuomassa Dychelle uuden jatkosopimuksen, sillä nykyinen sopimus on päättymässä vuoden päästä.

Peliurallaan Dyche tahkosi työmiehenä topparin tontilla pääasiassa alemmilla sarjatasoilla. Ei glooriaa tai rapuleipiä. Valmentajaura alkoi Watfordista, jossa Dyche aloitti työt vuonna 2007 ensin alle 18-vuotiaiden joukkueen valmentajana. Vuonna 2009 Dyche nostettiin Malky Mackayn valmennustiimiin edustusjoukkueeseen.

Vuonna 2011 Dyche nousi Watfordin manageriksi, kun Mackay lähti Cardiffiin. Dyche hinasi Watfordin sarjassa 11:nneksi, mutta uudet omistajat eivät nähneet Dycheä oikeaksi mieheksi johtamaan laivaa. Gino Pozzon aikakaudella Watford onkin seilaillut vailla päämäärää, ja valmentajat ovat pääasiassa käyneet kääntymässä.

Dychen työ oli kuitenkin noteerattu. Hänet nostettiin Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmennusryhmään hetkellisesti, kunnes Burnleysta aukesi paikka, kun Eddie Howe siirtyi takaisin Bournemouthiin. Rakkaustarina oli syntynyt.

Burnley oli kuin tehty Dychelle, ja samat sanat toisin päin. Liitto oli täydellinen, ja siitä osoituksena oli heti nousu Valioliigaan kaudeksi 2014-15. Pienen budjetin joukkue putosi heti takaisin Mestaruussarjaan, mutta nousi jälleen kaudella 2015-16. Sen jälkeen Burnley on vakiinnuttanut paikkansa Valioliigan alemmassa keskikastissa Dychen inhorealistisella pelitavalla.

Dychestä ja Burnleystä ei voi olla puhumatta mainitsematta 4-4-2-ryhmitystä ja tiivistä puolustuspeliä. Dyche on mestari organisoimaan 4-4-2-muodon puolustamisen. Vastustaja saa pitää palloa niin paljon kuin haluaa, kunhan se pääosin tapahtuu laidoilla. Laidoilta saa keskitellä niin paljon kuin sielu sietää, koska Burnleyn tiivis keskusta hoitaa armottomalla tehokkuudella pallot pois vaaravyöhykkeeltä.

Dychen Burnley tietää tasan tarkkaan, miten pelata. Roolit ovat selvät. Burnley pelaa prosenttipalloa, jossa se voittaa enemmän pääpalloja kuin häviää. Lisäksi Burnley on erinomainen erikoistilanteissa. Dychen Burnley on oikeastaan kaikkea sitä, mitä moderni jalkapallo ei ole. Toisaalta Dychen Burnley on erinomaisesti valmennettu joukkue, jossa pelataan vain ja ainoastaan pisteistä.

Dychen kaltaista inhorealismia tarvitaan Valioliigan häntäpäässä ja putoamistaistelussa. Dyche tietää, mitä hänen joukkueensa osaa ja mitä ei. Paskasta ei saa leivottua konvehtia, ja vaikka saisi, ei se kovin hyvältä maistuisi.

Peliryhmitys – muoto

Burnley lähtee kauteen juuri niin kuin se on aina lähtenyt Dychen alaisuudessa. Vahva 4-4-2-muoto sulkee keskustan ja ajaa vastustajan laidoille, josta ainoa tie maalintekosektorille on keskityspallot. Tiivis keskusta hoitaa keskitykset pois vaarallisilta alueilta varmuudella.

Hyökkääminen perustuu jälleen kerran Chris Woodin valtavaan rooliin target-hyökkääjänä ja hyökkäysten ratkojana. Burnley avaa mielellään pallon yli vastustajan kahden ylimmän linjan kohti Woodia, joka pudottaa palloja hyvällä prosentilla alapuolelle nousseille keskikenttäpelaajille. Sen jälkeen lähdetäänkin jo pystyyn, joko laidalta tai keskeltä.

Burnleyn täydellinen hyökkäys päättyy laidalta keskitykseen, joka tulee kuin mittatilaustyönä Woodin päähän, josta osoite on hyvin usein vastustajan maaliin. Erikoistilanteet otetaan Burnleyssa tosissaan. Jokainen rajaheitto, vapaa- ja kulmapotku on mahdollisuus voittaa ottelu.

James Tarkowski urakoi isoja minuutteja Burnleyn alakerrassa. Kuva: Getty Images.

Kokoonpanoon halutaan kokemusta ja kaksinkamppailuvoimaa. Lisäksi roolit ovat hyvin selkeät. Burnleyn materiaali ei päätä huimaa, mutta sillä on omaan pelityyliinsä erinomaiset pelaajat. James Tarkowski on yksi liigan parhaista toppareista. Nick Pope torjuu Burnleylle kaudesta toiseen yli kymmenen nollapeliä.

Tarkowskin vierellä johtajuutta tuo kapteeni Ben Mee. Vasempana laitapuolustajana vastuu jakautuu Charlie Taylorin ja Erik Petersin välillä, kuitenkin niin, että Taylor pelaa enemmän. Oikeana laitapakkina urakoi Matthew Lowton.

Keskikentällä Burnleylla on mainettaan parempia pelaajia. Ashley Westwood, Josh Brownhill ja Jack Cork osaavat hommansa erinomaisesti. Westwood pelaa käytännössä niin paljon kuin kroppa kestää, mutta Corkin ja Brownhillin kohdalla Dyche saattaa ajoittain tehdä vaihtoja. Ei ehkä pelin sisällä, mutta otteluiden välillä.

Islantilainen laituri Jóhann Berg Gudmundsson lähettää oikealta palloja keskustaan ja vasemmalta saman asian hoitaa Dwight McNeil, joka on Dychen helmi. McNeil, 21, on hyvä haastamaan ja hän pystyy tekemään luovia ratkaisuja. McNeil tuo tärkeää variaatiota Burnleyn hyökkäämiseen. Hän liikkuu myös hieman isommalla sektorilla, joka rikkoo mukavasti Burnleyn 4-4-2-muotoa hyökätessä ja vaikeuttaa puolustamista.

Jay Rodríguez ja Chris Wood nähdään usein kärkiparina. Kuva: Getty Images.

Kärjessä Chris Wood nakkaa palloja boksin sisällä maaliin. Kookas kärki ei ole mikään pallotaituri, mutta hän on erinomainen työssään, maalien tekemisessä ja target-hyökkääjänä pidempien syöttöjen voittamisessa omille. Jay Rodríguez, Ashley Barnes ja Matej Vydra saavat Woodin vierellä vastuuta tasaisemmin.

Dychen Burnley ei yritä keksiä jalkapalloa uudelleen, vaan luottaa vahvasti omaan tapaansa toimia hyödyntäen pelaajiensa ominaisuuksia. Burnley on erinomaisesti organisoitu joukkue, joka hamuaa 1-0-voittoja. Pallonhallinnalla Burnley ei tee mitään.

Ihanneavaus (4-4-2)

Burnleyn ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Nick PopeMVMaalivahti19.4.1992
13Wayne HennesseyMVMaalivahti24.1.1987
25Will NorrisMVMaalivahti12.8.1993
5James TarkowskiKPToppari19.11.1992
22Nathan CollinsKPToppari30.4.2001
6Ben Mee (C)KPToppari21.9.1989
28Kevin LongKPToppari18.8.1990
20Maxwel CornetVPVasen laitapuolustaja27.9.1996
3Charlie TaylorVPVasen laitapuolustaja18.9.1993
23Erik PietersVPVasen laitapuolustaja7.8.1988
14Connor RobertsOPOikea laitapuolustaja23.9.1995
2Matthew LowtonOPOikea laitapuolustaja9.6.1989
26Phil BardsleyOPOikea laitapuolustaja28.6.1985
18Ashley WestwoodPKKPuolustava keskikenttä1.4.1990
8Josh BrownhillKKKeskikentän keskusta19.12.1995
4Jack CorkKKKeskikentän keskusta25.6.1989
16Dale StephensKKKeskikentän keskusta12.12.1989
11Dwight McNeilVHVasen laitahyökkääjä22.11.1999
7Jóhann Berg GudmundssonOHOikea laitahyökkääjä27.10.1990
17Aaron LennonOHOikea laitahyökkääjä16.4.1987
9Chris WoodKHKeskushyökkääjä07.12.1991
19Jay RodríguezKHKeskushyökkääjä30.1.1981
10Ashley BarnesKHKeskushyökkääjä30.10.1989
27Matej VydraKHKeskushyökkääjä1.5.1992

Mistä sijoista Burnley pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta


Everton – Liverpool | Liverpool on punainen!

Juhliiko Pool Merseysiden derbyssä? Vieraskertoimissa tarjolla herkkua!