Näkökulma: Chelsea pelasi umpisurkeasti ennen Arsenalin tasoitusta – joukkueen kokemattomuus on myytti, jonka taakse Frank Lampard piiloutuu

© Kuva: Getty Images

Tiistai-illan huippukamppailu Chelsea-Arsenal tarjoili todellista draamaa aina loppuhetkille saakka, kun Arsenal nousi 2-2-tasapeliin miehen vajaalla. Chelsean pelaaminen 2-1-johtoasemassa oli niin huonoa, että se tarjosi kultalautasella Arsenalille tasoitusta.

Chelsea siirtyi 2-1-johtoon 84. minuutilla kulmapotkusta, joka pelattiin lyhyenä. César Azpilicueta törkkäsi maalin edestä pallon maaliin Callum Hudson-Odoin keskityksestä. Tilannetta ennen Tammy Abraham loukkasi nilkkansa osuessaan laitamainoksiin. Chelsealla oli kuitenkin vaihdot käytetty, joten Abraham joutui jäämään kentälle nilkuttamaan.

Arsenal sai heti osuman jälkeen luotua painetta siitäkin huolimatta, että Chelsealla oli miehen ylivoima kentällä. Chelsealla oli mahdollisuus pieneen taukoon, kun Abraham makasi maan pinnassa 86. minuutilla. Chelsea sai ajettua Gabriel Martinellin ahtaaseen rakoon ja Emerson Palmieri riisti pallon.

Emerson ei kuitenkaan laittanut palloa rajan yli, jotta Abraham olisi voinut saada hoitoa, ja joukkue olisi voinut hengähtää ja ryhmittyä uudelleen. Lisäksi manageri Frank Lampard olisi voinut antaa joitain neuvoja kentälle. Kaksi sekuntia myöhemmin Emerson menetti pallon Martinellille, ja Arsenal lähti salamana kohti maalia.

Arsenalille oli aueta heti loistava tekopaikka, mutta Martinellin syöttö Bukayo Sakalle karkasi aaivistuksen pitkäksi. Arsenal sai kuitenkin tilanteesta pallonhallinnan.

Tilanne jatkui, ja tuoreilla jaloilla kentälle tullut Michy Batshuayi antoi hyvän takaprässin, jonka johdosta Chelsea sai jälleen lyhyen hallinnan. Muistutan yhä, että Chelsealla oli miehen ylivoima. Batshuayille ei silti pystytty antamaan järkeviä tukitoimia. Batshuayi pelasi pallon Hudson-Odoille, joka menetti kevyesti pallon jälleen Arsenalille.

Arsenal pystyi koko ajan miehen alivoimalla voittamaan kaksinkamppailuja, olemaan pallossa ja hallitsemaan peliä.

Arsenal pyrki puskemaan läpi Chelsean puolustuslinjan, mutta ei siinä onnistunut. Lopulta Emerson sai jälleen pallon laidalle tilanteessa, jossa häneen ei kohdistunut suoranaista prässiä. Emersonilla oli sauma puolustaa pallollisena.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Emerson purkaa pallon kohti Mustafia ja Chelsea menettää jälleen pallonhallinnan.

Emersonilla oli mahdollisuus pysyä pallossa. Tarkemmin sanottuna Chelsealla oli mahdollisuus pysyä pallossa. Kentän keskustaan jäi rutkasti tilaa, mutta tilaa ei hyödynnetty. Mason Mount jäi tilanteessa pienoiseen syöttövarjoon, mutta Jorginho tarjosi syöttösuunnan vierelle. Emerson ei tätä hyödyntänyt, vaan tavoitteli pitkällä syötöllä linkuttanutta Abrahamia.

Chelsea-manageri Frank Lampard haluaa Chelsean avaavan peliä niin, että Tammy Abraham on kohdepelaaja keskiympyrän paikkeilla. Abrahamia pyritään tavoittelemaan pitkillä ja korkeilla syötöillä, joita hän kohtuullisen hyvällä prosentilla tiputtelee omilleen. Tällä kertaa ongelma oli siinä, että Abraham oli loukkaantunut, ja Chelsean kannalta olisi ollut hyödyllisempää pitää pallonhallinta.

Mount antoi Emersonille nopean palautteen heti pitkästä syötöstä, joka putosi suoraan Arsenal-toppari Shkodran Mustafin jalkaan. Chelsea valmistui jälleen puolustamaan.

Väärä mies tukemassa

Chelsea otti vastaan Arsenalin hyökkäystä ryhmityksessä 4-3-3. Puolustaminen oli kuitenkin laiskaa, etäisyydet olivat liian pitkiä. Silloin usein puolustaminen näyttää siltä, että puolustava pelaaja on aina sekunnin myöhässä tilanteista, kuten nyt Chelsea oli kaikissa tilanteissa ennen 2-2-tasoitusta. Jokaiseen Arsenalin pallolliseen tekoon Chelsean pelaajat reagoivat myöhässä.

Matteo Guendouzi kuljetti oikealta laidalta kohti keskustaa ja imi kolme (3!) Chelsean pelaajaa itseensä. Ross Barkley, Mount sekä Hudson-Odoi pyrkivät riistoon keskustassa, mutta pallo pelattiin nopeasti tilaan, joka syntyi Barkleyn ja Mountin selän taakse.

Tässä vaiheessa nilkuttava Abraham joutui pudottamaan alemmas, kun Barkley ja Mount olivat menettäneet omat asemansa. Pallo oli lopulta Héctor Bellrenín jalassa boksin kulmassa oikealla laidalla. Mount jäi odottelemaan mahdollista riistoa keskustaan, kun nilkuttava Abraham antoi tukea Emersonille.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Abraham joutuu nilkuttaen antamaan tukea Emersonille Belleríniä vastaan.

Bellerín teki hyvin yksinkertaisen harhautuksen, johon varsinkin loukkaantunut Abraham meni täysin lankaan. Abrahamin olisi nimenomaan pitänyt tukea Emersonia niin, ettei Bellerín pääse laukomaan. Bellerín sai jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon tarkasti vasempaan alakulmaan.

Peiliin saa myös katsoa maalivahti Kepa Arrizabalaga, joka oli sijoittunut vahvasti vasemman tolpan läheisyyteen. Kepa ei yltänyt Bellerínin laukauksen eteen ja peli oli tasan.

Kokematon valmentaja = kokematon joukkue

Chelsea teki järkyttävän määrän virheitä 2-1-osumansa jälkeen. Toisin sanoen Chelsea pelasi johtoasemassa todella huonosti ja ylimielisesti. Pallollisesta pelaamisesta puuttui selkeät tukitoimet, joiden avulla palloa olisi voitu hallita miehen ylivoimalla. Lisäksi puolustaessa pallo veti Chelsean keskikentän pelaajia magneetin lailla.

Chelsea ei myöskään käyttänyt mahdollisuuttaan rauhoittaa tilannetta, kun Abraham makoili nurmen pinnalla.

Chelsean kohdalla on puhuttu paljon nuoresta joukkueesta, vaikka esimerkiksi 2-2-tasoituksen kohdalla Chelsean pelaajien keski-ikä oli 24,6 vuotta ja Arsenalin pelaajien keski-ikä oli 23,6 vuotta. Chelsealla oli kentällä enemmän kokemusta kuin Arsenalilla.

Se, missä Chelsealla on oikeasti kokemuksen puutetta, on managerin tontti. Frank Lampard valmentaa toista kauttaan päätoimisena managerina. Toki on huomioitava myös se, että Arsenal-käskijä Mikel Artetalla kokemusta managerina työskentelystä on Lampardiakin vähemmän (vaikkakin Arteta imi oppia pitkään Pep Guardiolan valmennusryhmässä). Kokematon manageri saa helposti joukkueen näyttämään kokemattomalta.

Lampardilla, kuten Artetalla, on vielä pitkä matka siihen, että heidän joukkueensa pelaisivat organisoidusti. Chelsean pelaaminen 2-1-johtoasemassa paljasti rumasti sen, ettei joukkue pystynyt hallitsemaan peliä ja määrittämään pelin virtausta, vaikka se pelasi miehen ylivoimalla. Se näyttäytyi monen virheen sumana, joka johti lopulta tasoitukseen.

Syyllisiä oli monia, jolloin katse kohdistuu manageriin. Lampardilla on mahdollisuus ottaa valtava määrä oppia Arsenalin loppuhetkien tasoituksesta. Nähtäväksi jää, ottaako Lampard opikseen vai puhutaanko seuraavassa lehdistötilaisuudessa paremmasta asenteesta loppuhetkille ja tappajan vaistosta maalipaikoilla.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Kertoimet ottelulleArsenal - West Ham07.03.2020