Chelsean loppua kohden parantunut kausi sai satumaisen päätöksen, kun Thomas Tuchelin kunnostettu miehistö kaatoi Pep Guardiolan luotsaaman Manchester Cityn Mestarien liigan finaalissa viime lauantaina.

Frank Lampardin potkujen jälkeen Chelsean puolustuspelaaminen oli Euroopan eliittiä ja kesän jättihankintojen sopeutuminen uuteen ympäristöön sulavaa, mikä siivitti joukkueen lopulta FA Cupin finaaliin, Valioliigan neljän parhaan joukkoon sekä Mestarien liigan voittoon.

Valioliiga.com arvostelee Chelsean pelaajien esitykset jälleen mies kerrallaan. Joukkueen suurimmat onnistujat löytyivät tällä kaudella alakerran ja keskikentän puolelta, kun satoja miljoonia maksaneen hyökkäyskaluston jättimäinen potentiaali jäi suurilta osin käyttämättä.

Maalivahdit

Edouard Mendy – 8

Erinomainen debyyttikausi senegalilaisvahdita, joka osoitti olevansa merkittävä – sekä paljon edullisempi parannus Kepa Arrizabalagaan. Mendy aloitti uransa Valioliigassa viiden peräkkäisen nollapelin voimin, kärsi pienestä suvantovaiheesta Lampardin viimeisten viikkojen aikana, mutta nousi takaisin parhaalle tasolleen Tuchelin saapumisen jälkeen. Chelsealla on käsissään ainutlaatuisen urapolun kulkenut maailmanluokan maalivahti, johon seura voi turvautua vielä moniksi vuosiksi.

Kepa Arrizabalaga – 6

Moni ei välttämättä edes muista, että Kepa oli sesongin alkaessa Chelsean ykkösvahti. Huteran alkukauden jälkeen Lampard ei kuitenkaan kestänyt katsoa enempää, vaan pyysi parannusta tolppien väliin. Kepa suoriutui hyvin niissä muutamissa peleissä, joihin Tuchel hänet valitsi. Espanjalaistorjuja on kuitenkin tällä hetkellä jalkapallohistorian kallein kakkosvahti, joka tulee tuskin koskaan maksamaan itseään takaisin Stamford Bridgellä.

Willy Caballero – N/A

Selkeä kolmosvaihtoehto Chelsean maalille. Otteluita kertyi vyölle vain kaksi kappaletta, jotka olivat oikeastaan täydellisiä vastakohtia toisilleen. Caballero piti Liigacupin pelissä Barnsleya vastaan vakuuttavasti nollat, mutta päästi sarjapelissä West Bromia vastaan kolme maalia. Jättää todennäköisesti Chelsean tänä kesänä, kun hänen sopimuksensa umpeutuu.

Puolustajat

César Azpilicueta – 8

Lukittuaan taas paikkansa Chelsean avauskokoonpanosta Lampardin potkujen jälkeen, tuli Azpilicuetasta yksi lontoolaisseuran menestyksekkään kauden keskeisimpiä hahmoja. Kokenut kippari täytti tehtävänsä sekä kolmen miehen alakerrassa että wing-backin roolissa, eikä hänen arvoaan Chelsealle voi sanoissa mitata. Oli loistava myös Mestarien liigan finaalissa.

Antonio Rüdiger – 8

Rüdigerin ylösnousemus on toistaiseksi yksi mahtavimmista menestystarinoista Tuchelin alaisuudessa. Pudottuaan lähes täysin Lampardin ja Chelsea-fanien suosiosta viime kauden jälkeen, esiintyi saksalaistoppari enemmän kuin edukseen kauden ratkaisevilla hetkillä. Kivenkova kaveri, jonka häijy ja hulvaton luonne sopii täydellisesti Chelsean miehistöön.

Thiago Silva – 8

35-vuotiaan Silvan debyyttikausi Chelsean paidassa ei olisi paljon paremmin voinut mennä, jos hänen karut virheensä West Bromia vastaan pelatussa 3-3-tasapelissä jätetään pois laskuista. Silvan kylmäpäisyys, johtamistaidot ja kokemus ovat parantaneet Chelsean puolustusta merkittävästi, eikä jatkopahvista pitäisi olla mitään epäselvyyttä. Oli loistava etenkin Mestarien liigan avausosassa Real Madridia vastaan ja ansaitsi mitalinsa viime kautisen jättipettymyksen jälkeen.

Andreas Christensen – 7

Christensenista tuli kauden loppua kohden yksi Chelsean tärkeimmistä toppareista, etenkin kun Silvan loukkaantumisvaivat pakottivat brassin silloin tällöin sivuun. Ensi kaudella tanskalaisen tavoitteena on lukita avauksen paikka itselleen, eikä hänen loistava esityksensä Portossa ainakaan pienentänyt näitä mahdollisuuksia.

Ben Chilwell – 8

Chilwell saapui suurella siirtosummalla Leicesterista ja teki nopean vaikutuksen onnistumalla heti debyyttiottelussaan maalinteossa. Englannin maajoukkuepuolustaja suoriutui säännöllisesti Lampardin alaisuudessa – myös silloin kun joukkue oli repeämässä liitoksistaan – ja on ehdottomasti osoittanut olevansa hintalappunsa arvoinen hankinta. Tuchel kierrätti wing-backejaan useammin kuin edeltäjänsä, mutta kuten Chilwellin suurenmoinen esitys Mestarien liigan finaalissa osoitti, jättää hän Marcos Alonson vertailussa jatkossakin taakseen.

Reece James – 8

James lukitsi paikkansa Chelsean avauksesta Lampardin alaisuudessa, mutta joutui istumaan aiempaa enemmän penkillä Tuchelin saavuttua. Tästä huolimatta hänen kautensa oli erittäin hyvä. James on kykeneväinen aiheuttamaan paljon vaaraa niin tarkoilla keskityksillään kuin voimakkailla jouksuillaankin, eivätkä hänen otteensa puolustuspäässä kuin parantuneet tällä kaudella. Avainpelaajaksi muodostunut akatemiakasvatti, joka ei päästänyt Raheem Sterlingia taskustaan Mestarien liigan finaalissa.

Kurt Zouma – 7

Alkukaudella Zouma oli hetken aikaa jopa Chelsean paras maalintekijä, kun hänen komeista puskuosumistaan oli tulla sääntö eikä poikkeus. Ranskalaistoppari pelasi isommassa roolissa ennen Tuchelin saapumista, mutta täytti saappaansa aina kutsun käydessä.

Marcos Alonso – 6

Lampardin suututtanut Alonso oli kenties yksi valmentajavaihdoksen suurimmista hyötyjistä. Espanjalaispeluri palasi kuvioihin tyylillä Tuchelin kierrättäessä wing-backejaan, mutta myös tällä kaudella hänen elintärkeitä maalejaan varjosti epävarmat esitykset kentän puolustuspäässä. Mielenkiintoista nähdä, jatkaako Alonso seurassa ensi kauden puolelle.

Emerson Palmieri – 5

Emerson on pudonnut nokkimisjärjestyksessä selvästi Alonson ja Chilwellin alapuolelle, minkä takia hänen aikansa Stamford Bridgellä tulee mitä todennäköisimmin tänä kesänä umpeen. Komea maali Atlético Madridin verkkoon Mestarien liigan pudotuspeleissä oli kuitenkin osoitus siitä, ettei hänen kautensa Chelseassa mennyt täysin hukkaan, vaikka valioliigaotteluita kertyi vyölle vain vaivaiset kaksi kappaletta.

Fikayo Tomori – N/A

Tomori sai kauden avauspuoliskolla vain 45 minuutin verran vastuuta Valioliigassa, jonka jälkeen lontoolaisseuran akatemiakasvatti lähetettiin lainalle AC Milaniin. Yhteensä 27 kertaa Chelsean ykkösmiehistössä esiintynyt englantilaistoppari näyttäisi siirtyvän Italiaan pysyvästi tänä kesänä autettuaan seuran vakuuttavilla esityksillään ensi kauden Mestarien liigaan.

Keskikenttäpelaajat

Mason Mount – 9

Chelsean parhaaksi pelaajaksi äänestetty Mount oli hyvä jo kauden avauspuoliskolla, mutta vei pelinsä aivan uudelle tasolle vuodenvaihteen jälkeen. Oli hänen pelipaikkansa sitten keskikentän keskustassa, kymppipaikalla tai vasemmalla laidalla, poistui Englannin kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Chelsea-kasvatti kentältä joukkueensa parhaana pelaajana lähes poikkeuksetta – niin Lampardin kuin Tuchelinkin alaisuudessa. Upea maalisyöttö Mestarien liigan voiton varmistaneeseen osumaan oli kuin kirsikka kakun päälle.

N’Golo Kanté – 9

Jos kesän EM-kisaturnaus sujuu suunnitelmien mukaisesti, tekee Kantén ilmiömäinen loppukausi hänestä lievän ennakkosuosikin Ballon d’Orin voittajaksi. Ranskalaispelaaja oli elintäkeä osa Chelsean Mestarien liiga -rynnistystä ja osoitti sen koppaamalla ottelun parhaan pelaajan palkinnon sekä Atlético Madridia, Real Madridia että Manchester Cityä vastaan. Tuchel rakastaa kirkkaasti hymyilevää keskikenttämiestään, joka on jo yksi seuran ikonisimmista hahmoista viimeiseen viiteen vuoteen.

Kai Havertz – 7

Havertzilla oli vaikeuksia löytää vakituista roolia Lampardin joukkueesta, jonka jälkeen koronavirustartunta toi lisää takapakkia ennätyssummalla hankitun saksalaisen hitaasti alkaneeseen kauteen. Tuchelin alaisuudessa esitykset kuitenkin paranivat viikko viikolta ja paras pelipaikka löytyi valeysin tontilta. Etenkin Evertonia, Crystal Palacea ja Real Madridia vastaan pelatuissa otteluissa hän todella näytti Chelsea-faneille parastaan. Millään tällä ei toki ole juurikaan merkitystä, sillä hän oli voittomaalin tekijä uransa ensimmäisessä Mestarien liigan finaalissa. Lähtökohdat ensi kauteen ovat siis erittäin hyvät.

Jorginho – 7

Jorginhon kausi oli jälleen ylä- ja alamäkiä täynnä. Chelsean hallitessa palloa, ottaa hän yleensä kapellimestarin tahtipuikon kouraansa ja johtaa esimerkillä. Alakertaan suunnatessa jalat eivät kuitenkaan riitä, mikä turhauttaa kannattajia vastustajien liitäessä vaivatta ohi. Italialainen oli lopulta Chelsean paras maalintekijä Valioliigassa seitsemällä pilkkumaalilla, joista tärkein syntyi Leicesterin verkkoon.

Mateo Kovacic – 7

Kovacic oli johtava voima Chelsean keskikentällä etenkin Lampardin alaisuudessa, mutta hänen varmuutensa pallon kanssa alkoi lipsua kauden loppua kohden. Loukkaantumiset pudottivat hänet myös Jorginhon alapuolelle Tuchelin nokkimisjärjestyksessä, vaikka kroaatti tuokin enemmän energiaa italialaistoveriinsa verrattuna. Kaksikon yhteispeli toimi myös hyvin, kun Kanté oli sivussa.

Billy Gilmour – N/A

Gilmourin peliaika jäi hyvin rajalliseksi sekä loukkaantumisten että keskikentän kovan kilpailun vuoksi. Nuori ja lupaava skotti onnistui kuitenkin vakuuttamaan olevansa maajoukkuekutsun arvoinen, joten kesän EM-kisat ovat ainoastaan hyvä asia hänen kehityksensä kannalta. Ensi kaudella lainasiirto muualle lienee fiksuin ratkaisu.

Hyökkääjät

Timo Werner – 7

Wernerin hukatut maalipaikat saivat lukuisat vääräleuat liikkeelle päättyneellä kaudella, mutta 12 maalia ja 10 maalisyöttöä kaikki kilpailut mukaan lukien ovat lopulta melko vahva saldo hänen ensimmäiseltä sesongiltaan Chelsean paidassa. Odotuksiin isolla rahalla hankittu saksalainen ei suinkaan yltänyt, mutta Wernerin ollessa kentällä, oli Chelsean hyökkäyspelaaminen aina vaarallisempaa. Jos Tuchel hankkii kesällä uuden kärkimiehen, voisi Wernerin kuvitella pelaavan jatkossa laidalla.

Christian Pulisic – 6

Pulisic oli suorastaan pysäyttämätön joissain yksittäisissä otteluissa, kuten Mestarien liigan välieräkamppailuissa Real Madridia vastaan. Vaihtuva rooli Chelsean miehistössä ei kuitenkaan tehnyt amerikkalaistähdelle palveluksia, sillä hänellä oli ajoittain isojakin vaikeuksia kiinnittää johdonmukaisuutta suorituksiinsa. Ensi kausi on toivon mukaan parempi.

Callum Hudson-Odoi – 6

Hudson-Odoin toinen kokonainen kausi Chelsean ykkösmiehistössä jäi valitettavan kädenlämpöiseksi. Vasta 20-vuotias laitahyökkääjä, jota Tuchel peluutti onnistuneesti myös wing-backin roolissa, on yhä täynnä potentiaalia. Hänen on kuitenkin pystyttävä kanavoimaan se säännöllisemmin kentällä ansaitakseen itselleen isomman roolin saksalaiskäskyttäjän kokoonpanosta.

Hakim Ziyech – 6

Ziyech näytti kauden alussa suorastaan elintärkeältä osalta Chelsean hyökkäyspelaamista, kunnes takareisivamma ja useat ohipelit latistivat tunnelmaa. Marokkolaisarkkitehti nousi esille ratkaisevissa otteluissa esimerkiksi Atlético Madridia ja Manchester Cityä vastaan, mutta hänenkin debyyttikaudeltaan odotettiin kovempia tehoja kuin 6 maalia ja 4 maalisyöttöä 39 otteluun.

Olivier Giroud – 6

Giroud’n neljän maalin ilta Sevillassa oli yksi parhaista yksilösuorituksista Chelsean historiassa, sekä saksipotkumaali Atlético Madridin verkkoon yksi kauden komeimmista osumista. Hänen roolinsa pieneni kuitenkin esitysten heiketessä, mikä on jo käynnistänyt puheita potentiaalisesta maisemanvaihdosta sopimuksen umpeutuessa tähän kesään. Arsenalista tammikuussa 2018 hankittu “Seksi-Olli” on ollut loistava palvelija Chelsealle autettuaan joukkueen sekä Mestarien liigan, Eurooppa-liigan että FA Cupin voittoon.

Tammy Abraham – 7

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä: Chelsean kauden paras maalintekijä Abraham. 12 maalia kaikissa kilpailussa paukuttanut kärkimies oli jälleen tärkeä pelaaja akatemiakasvatteja suosivan Lampardin alaisuudessa, mutta menetti lopulta paikkansa Tuchelin miehistössä täysin. Saksalaisluotsi ei selvästi arvosta Englannin maajoukkuehyökkääjää, jonka odotetaan lähtevän Stamford Bridgeltä tänä kesänä joko lainalla tai pysyvällä siirrolla.