Valioliigan pitkäaikaisin valmentaja jätti pestinsä putoamisen jälkeen – ”Yksi vaikeimmista päätöksistä koskaan”

© Kuva: Getty Images

42-vuotiasta Eddie Howea on pidetty yhtenä Englannin lupaavimmista valmentajista. Arséne Wengerin jäätyä eläkkeelle vuonna 2018 Howesta tuli myös virkaiältään pitkäikäisin valmentaja saman seuran peräsimessä kaikkien valioliigavalmentajien joukossa.

Nyt Eddie Howen valmennuspesti Bournemouthissa on päättynyt. Bournemouth putosi Valioliigasta, ja seura ja Howe ovat päättäneet yhteisymmärryksessä purkaa sopimuksensa. Eddie Howe aloitti nykyisen pestinsä Bournemouthissa lokakuussa 2012, joten hän ehti valmentaa seuraa yhtäjaksoisesti lähes kahdeksan vuoden ajan.

Nuorehkosta iästään huolimatta Howe on ehtinyt viettää Bournemouthissa jo peräti 25 vuotta. Hän on Bournemouthin kasvatti, joka pelasi myös seuran edustusjoukkueessa lähes koko pelaajauransa. Howe pelasi lisäksi vain kaksi ottelua Portsmouthissa, polvivaivojen runtelemilla kausilla.

Pelaajaura myös päättyi ennenaikaisesti polvivammoihin, ja Howe aloittikin Bournemouthissa pelaaja-valmentajana jo kesken peliuran. Kun nappikset nostettiin naulaan, hänestä tehtiin seuran reservijoukkueen valmentaja ja lopulta uudenvuodenaattona 2008 myös edustusjoukkueen päävalmentaja. Vuosina 2011-2012 Howe teki vajaat kaksi vuotta kestäneen ”syrjähypyn” Burnleyyn, mutta muutoin hän on valmentanutkin vain Kirsikoissa.

– Tämä on yksi vaikeimmista koskaan tekemistäni päätöksistä, Howe totesi Bournemouthin kannattajille kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä.

– Vaikka seuraa kohtaan kokemani kiintymys ja rakkaus tulevatkin aina pysymään samoina, koemme yhdessä, että seuran on nyt oikea aika mennä uuteen suuntaan. Bournemouth tulee aina olemaan sydämessäni, mutta uskon vakaasti, että seuran on nyt oikea hetki vaihtaa valmentajaa.

– Olen aina ollut vakuuttunut siitä, että jokainen managerina tekemäni päätös on palvellut seuran ja sen kannattajien intressejä. Niin tämäkin päätös, Howe jatkoi.

Bournemouthin toimitusjohtaja Neill Blake puhui pitkäaikaisesta valmentajasta kauniisti.

– Eddie Howe on tämän jalkapalloseuran kasvot niin pelaajana kuin valmentajanakin, eikä se muutu koskaan. Hän on yksinkertaisesti Bournemouthin legenda, joka on auttanut muuttamaan seuran identiteettiä ja historiaa.

– Tällaista päätöstä ei voi tehdä helposti, joten siksi olemme keskustelleet siitä yhdessä viime päivien ajan. Läheinen ystävyytemme teki tästä vielä vaikeampaa.

– Toivotamme Eddielle kaikkea hyvää tulevaisuuteen, ja toivomme, että hän nauttii hyvin ansaitusta ajastaan perheensä kanssa, Blake muotoili.