BBC: Kuolleen Emiliano Salan turmakoneen lentäjä oli luvaton yölentoihin

© Kuva: Getty Images

Cardiffin ennätyshankinnan Emiliano Salan kuolemaan johtaneen tammikuun lento-onnettomuuden tutkinta jatkuu. Argentiinalalaishyökkääjää kuljettanut pienkone syöksyi tammikuun 21. päivä traagisesti Englannin kanaaliin paluumatkalla Nantesista.

Tiedot Salan lento-onnettomuudesta

BBC Walesin tietojen Salan turmakoneen lentäjä David Ibbotson ei ollut pätevä  lentämään konetta yöllä. Ibbotsonille oli todettu värisokeus, jonka myötä häntä ei olisi pitänyt päästää kuljetukseen.

Iso-Britannian lentovirasto (CAA) ei ole kommentoinut asiaa. Lento-onnettomuuden tutkintavirasto (AAIB) puolestaan tutkii tällä hetkellä pääasiassa lisenssin pätevyyttä.

BBC:n tiedot kertovat sääntöviranomaisten vahvistaneen, ettei Ibbotsonilla ollut yölupaa. Lentäjällä oli myös Iso-Britannian lentolupansa rinnalla Yhdysvaltojen lentolupa, joka mahdollisti lentämään Yhdysvaltoihin rekisteröityä Piper Malibu -turmakonetta Euroopassa.

Yhdysvaltojen ilmailuviraston (FAA) lisenssin mukaan Ibbotsonilla piti olla lentäessä likinäön vuoksi silmälasit päässä.

Iso-Britannian lentoluvat ovat CAA:n hallussa, eivätkä ne ole julkisessa tiedossa. BBC Walesin lähteiden mukaan Ibbotsonin olisi kuitenkin saanut lentää vain päivisin.

– Kaikki mikä lukee Britannian lisenssiä käy myös USA:n lisenssiin. Hän ei saanut siis tehdä mitään, mitä Britannian lisenssi ei sallisi. Lentäminen lisenssin sääntöjä rikkoen on laitonta ja se vaikuttaa todennäköisesti lennon vakuutuksiin, BBC Walesin lentoalan tietolähde kertoi.

Lento-onnettomuusvirasto AAIB julkaisee täyden raportin onnettomuudesta vuoden 2020 alussa.