Pierre-Emerick Aubameyang jakamaan kultakenkää – joukkueiden ero 27 pistettä

© Kuva: Getty Images

Valioliigan Golden Boot -palkinto, eli kultakenkä parhaalle maalintekijälle on tänä keväänä ahdas. Sen jakaa 22 maalin saldollaan kolme pelaajaa: Liverpoolin Sadio Mané ja Mohamed Salah, sekä Arsenalin Pierre-Emerick Aubameyang.

Liverpool-nimien maalintekoteho ei ole yllätys, ajatellen joukkueen menestymistä kokonaisuudessaan. Jürgen Kloppin miehistö venytti vastustajan verkkoja kaudella yhteensä 89 kertaa, ja keräsi 97 pistettä. Aubameyangin Arsenal jäi liigataulukossa merseysidelaisista peräti 27 pisteen päähän. Joukkueen maalisaldo kokonaisuudessaan oli 73.

Parhaiden maalintekijöiden taulukon ykköspaikan vei Salah; maalien jakautuessa tasan, lasketaan syöttöpisteitä. Näitä egyptiläisellä oli kahdeksan, Aubameyangilla viisi. Manélle kirjattiin vain yksi maalisyöttö koko kaudella. Mikäli maalit ja syötöt laskettaisiin suoraan ynnäämällä tasavertaisina, olisi Salah’n saldo 30. Mestarijoukkue Manchester Cityn Sergio Agüeron lukema tällä systeemillä olisi 29 (maaleja 21). Toki tällä tavalla laskien taulukko menisi muutenkin aika lailla uusiksi; esimerkiksi Chelsean Eden Hazardin yhteenlaskettu lukema on 31.

Agüero pelasi kaudella hieman alle 2500 minuuttia, kun Salah ja Mané tahkoivat yli 3000 minuutin sesongin. Aubameyangille peliaikaa siunaantui hieman yli 2700 minuuttia.

Edellisillä kausilla pörssikärjestä tuttu Tottenhamin Harry Kane jäi nyt 17 osumaan, pelattuaan loukkaantumisten vaivaamalla kaudella 2427 minuuttia.

Aubameyang nousi jakamaan palkintoa, iskettyään päätöspäivän ottelussa Burnleyn rysään kaksi osumaa. Hattutemppukin oli tarjolla.

– Se oli lähellä, mutta näin vain välillä käy. Tarkkuutta pitää parantaa edelleen. Olen joka tapauksessa iloinen siitä, että pääsen jakamaan palkinnon yhdessä kahden arvostamani pelaajan kanssa.

Vaikka Arsenalille ei joukkueena viimeisellä ottelulla juuri merkitystä ollut, ei gabonlainen myönnä ryhmän pelanneen hänen tilastojensa parantamiseksi.

– Kyllä jätkät tiesivät, että olen kisassa mukana. Itse en siitä sanonut sanaakaan, sillä minun maaleillani ei olisi ollut merkitystä, ellemme olisi voittaneet.

Lähteet: Premier League, BBC, Arsenal