Näkökulma: José Mourinho oikeassa – Manchester United ja Chelsea jäämässä keskikastiin

© Kuva: Getty Images

Manchester United koki sunnuntaina kovia, kun West Ham voitti London Stadiumilla 2–0.

Ottelu antoi karun kuvan Punaisten paholaisten tilanteesta. Viime kaudella Englannin toiseksi korkeimmalla tasolla pelannut Daniel James päätti pelin joukkueen keskushyökkääjänä. James on äärimmäisen nopea jalkapalloilija, mutta West Ham ei vaivaantunut laskemaan prässitasoja: Manchester United ei enää pelota.

Manageri Manuel Pellegrini painoi sen sijaan lisää kaasua. West Ham antoi 1–0-johdossakin painetta korkealla ja eteni rohkeasti. Tämä palkittiin. Aaron Cresswell laukoi vapaapotkun kuusi minuuttia ennen loppua verkkoon.

Mourinho antoi palaa

Unitedin entinen manageri José Mourinho vietti mukavan iltapäivän Sky Sportsin asiantuntijana. United antoi Mourinholle potkut joulukuussa 2018. Mourinho näki, että Unitedin tilanne on mennyt tämän jälkeen vain heikompaan suuntaan. 

– En nauti tilanteesta ollenkaan, vaikka ihmiset saattavat näin luulla, Mourinho sanoi. 

Mourinho mietti, että Unitedin on vaikea yltää kuuden parhaan joukkoon Valioliigassa. Vieressä istunut Unitedin entinen kapteeni Roy Keane jatkoi, että Unitedin nykyjoukkue on seuran kaikkien aikojen heikoin Valioliigassa.

Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær ei halunnut vastata ”pundittien” puheisiin lehdistötilaisuudessaan. Sen sijaan Solskjær korosti, että pukuhuoneessa on hyvä henki. Solskjær jatkoi, että United harjoittelee hyvällä asenteella. 

Solskjær saa varautua jatkossakin tiukkoihin kysymyksiin. Unitedin pomo Ed Woodward ei juuri hymyillyt London Stadiumilla.

”Iso seura lakkaa olemasta iso seura”

Mourinho ehti juuri ja juuri hengähtää, kun Chelsea ja Liverpool iskivät yhteen Stamford Bridgellä. Chelsea antoi Mourinholle potkut joulukuussa 2015.

Liverpool juhli Stamford Bridgellä 2–1, mutta Chelsea taputti kannattajilleen pelin jälkeen. 

– Toivon, että he eivät totu tappioihin. Tämä on tärkeä asia.

– Kun hyväksyt tappiot, koska joukkue pelaa hyvin, koska pelaajat antavat kaikkensa, sitoutuvat. Niin tässä vaiheessa iso seura lakkaa olemasta iso seura, Mourinho sanoi.

Mourinho on ytimessä. Länsilontoolaisten edellinen päävalmentaja Maurizio Sarri sai keväällä kritiikkiä, kun suuteli Eurooppa-liigan kultamitalia. Seuran entinen pelaaja Steve Sidwell näki, että Chelseassa rima pitää asettaa korkeammalla. Muutamaa kuukautta myöhemmin Chelsea taputtaa kannattajilleen, vaikka on edelleen ilman kotivoittoa Valioliigassa – ja pian eletään lokakuuta.

10 pistettä kärkeen

Täydet 18 pistettä kerännyt Liverpool on kuuden kierroksen jälkeen piikkipaikalla Valioliigassa. Kahdeksan pistettä napannut United ja Chelsea tarkkailevat tilannetta keskikastissa. 

Chelsea voi vedota Fifan siirtopannaan, mutta se ei selitä kaikkea. Sinisten joukkue on edelleen erittäin pätevä. Kepa Arrizabalaga, César Azpilicueta, Jorginho, N’Golo Kanté, Willian – ja jopa hyökkääjä Tammy Abraham edustavat pelipaikoillaan laatuluokkaa Valioliigassa. Yhdestoista sija on tälle porukalle heikko suoritus. Siitä ei vain pääse mihinkään.

Chelsea antaa tasoitusta, koska päävalmentaja Frank Lampard vasta opettelee ammattiaan. Liverpoolin Jürgen Klopp on eri tason tekijä. Liverpool teki sunnuntaina molemmat maalit, vapaapotkukikoilla. Tämä taas perustuu siihen, että Klopp on osannut jakaa vastuuta laajalle taustaryhmälleen. Hän on oppinut, kantapäänkin kautta, miten haastavaa valmentaminen on. Klopp on oppinut käsittelemään kokonaisuuksia, vetämään oikeista naruista – ja tämä vie aikaa.

Valioliigassa ei voi opetella

Solskjær on niin ikään vielä kaukana. West Hamin Pellegrini, 66, on jo juhlinut mestaruutta Valioliigassa ja näytti eilen Solskjærille kaapin paikan. West Ham on hyvin hiottu porukka. Unitedin otteissa riittää puutteita perusasioissa. Vasen puolustaja Ashley Young pyöri sunnuntaina London Stadiumilla karusellissä, kun joutui pumppaamaan pikavauhdilla alaspäin. Kokenut Young osaa kyllä varmasti laskea muun linjan mukana, kun vastustaja pääsee kuljettamaan vauhdilla kohti linjaa, mutta jokin mättää nyt pahasti. Hän ei tiennyt, mitä tehdä.

Tämä kaikki tiivistyy siihen, että Valioliigassa ei voi opetella. Manchester United ja Chelsea jäävät nykyvauhdillaan keskikastiin. Kovaa palkkaa nauttivat Solskjær ja Lampard ansaitsevat totta kai kritiikkiä. Vielä suuremman ryöpyn ansaitsevat heidät palkanneet tahot. Ja juuri tässä Mourinho osuu oikeaan. Oikeasti suuri seura ei tyydy keskitason tekijöihin avainpaikoillaan.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila