Näkökulma: Miksi José Mourinho kehuu Tottenhamia? Todellisuudessa Arsenal paikallisvihollistaan parempi

© Kuva: Getty Images

Sky Sportsin asiantuntija José Mourinho uskoo, että Tottenham sijoittuu keväällä Arsenalin edelle. 

– Manchester City ja Liverpool pysyvät kärjessä. Kolmanneksi paras joukkue on Tottenham. Pidän kyllä useista asioista Arsenalinkin joukkueessa, Mourinho sanoi sunnuntaina, kun Pohjois-Lontoon kuuma ja viihdyttävä paikalliskamppailu päättyi Emiratesilla 2–2.

Mourinho on kärsimätön. Manchester United antoi hänelle potkut joulukuussa 2018. Mourinho on muovannut tämän jälkeen ajatteluaan. Hän on uudistanut taustatiimiään ja haluaa palata valmennushommiin mahdollisimman nopeasti. 

Luottotoimittaja: Tottenham vaihtoehto Mourinholle

Portugalilaisen luottotoimittaja Duncan Castles puhui maaliskuussa 2019, että Mourinho on kiinnostunut siirtymään Tottenhamiin. 

– Mourinho kunnioittaa Tottenhamia. Hänen mielestään Tottenhamilla on yksi Euroopan parhaista joukkueista, Castles sanoi The Transfer Window -podcastille.

– Mourinho asuu perheen kanssa Lontoossa. Hänellä on suuri kiinnostus pysyä siellä.

Castles kirjoitti The Sunday Timesiin, kun Mourinho kantoi vastuun Old Traffordilla. Mourinho johdatteli julkista keskustelua hänen kauttaan. Toiminta herätti ihmetystä ja koetteli hyvän lehtimiestavan periaatteita. Castles menetti uskottavuuttaan, mutta Mourinho palkitsi hänet haastatteluilla.

Pochettino pohtii tulevaisuuttaan

Mourinho tietää, että Tottenhamin manageri Mauricio Pochettino on pohtinut tulevaisuuttaan. Pochettino aloitti White Hart Lanella kesällä 2014. Emiratesille Mourinho ei voi koskaan päästä. Sen takaa pitkään kestänyt katkera vääntö Arsène Wengerin kanssa. Tottenhamiin hän voi päästä. Mourinho on voittanut urallaan paljon. Hänellä on kovan luokan ansioluettelo – ja Tottenham kaipaa jo uskottavuuden vuoksi pystejä.

Mourinho väitti sunnuntaina, että Emiratesilla nähtiin kahden vastahyökkäyksiin panostaneen joukkueen kohtaaminen. Mourinho sai United-aikoinaan kritiikkiä juuri aloitteen antamisesta vastustajalle. 

Todellisuudessa Arsenal vei ja Tottenham vikisi sunnuntaina. Arsenal antoi vieraille painetta korkealla. Tykkimiesten kärkikolmikko Pierre-Emerick AubameyangAlexandre LacazetteNicolas Pépé prässäsi herkeämättä vieraiden neljän pelaajan alakertaa (ja maalivahti Hugo Llorisia). Aubameyang, Lacazette ja Pépé peittivät välit, ottivat kierrätyksen pois.

Tottenham joutui turvautumaan paineen alla pitkiin palloihin ja vastaiskuihin. Spurs livahti avausjaksolla 2–0-johtoon, mutta punainen uhka leijui koko ajan ilmassa.

Mourinho voi väittää, mitä vain, mutta todellisuudessa Arsenal on tällä hetkellä lievä ykkönen Pohjois-Lontoossa. Päävalmentaja Unai Emery otti vastuun Wengerin jälkeen kesällä 2018 ja on onnistunut vaikuttamaan voimasuhteisiin.

Spursin suunta laskussa

Tottenham keräsi vielä kaudella 2017-18 peräti 14 pistettä Arsenalia enemmän. Viime kaudella Tottenham nappasi 71 pistettä, Arsenal 70 pistettä. Arsenalilla on nyt neljän kierroksen jälkeen seitsemän pistettä, Tottenhamilla viisi pistettä. Mourinho voi tarvittaessa iskeä numeroita pöytään: Spursin suunta on laskussa. 

Emery on siis tehnyt huimaa työtä. Arsenal ei todellakaan vain hyökkää vastaan. Arsenal miehittää kentän kaikki viisi pystysuuntaista kaistaa tasapainoisesti ja uhkaa jatkuvasti. Arsenal laukoi sunnuntaina 26 kertaa, Tottenham 13 kertaa.

Arsenal yritti turhan usein kaukaa, kun Spurs vetäytyi syvälle. Emery on perinteisesti korostanut xG-ajan hengessä laatua maalinteossa. Arsenal haluaa syötellä pallon verkkoon saakka. Sunnuntaina joukkue hätäili hieman.

Emiratesilla syytä iloon

Emiratesilla on joka tapauksessa syytä iloon. Unai Emery johdattaa Arsenalin vielä menestykseen, kun saa aikaa ja pelimerkkejä. Kaupungin liljanvalkoisella puolella kannattaa sen sijaan huolestua hieman. Pochettino ja seuran pomo Daniel Levy kävivät viime viikolla keskusteluja seuran tulevaisuudesta. Pochettino on puhunut julkisestikin tuskastumisestaan. Hän haluaa, että Tottenham pitää kiinni parhaista pelaajistaan tai hankkii heidän tilalleen maailmanluokan kykyjä.

Pochettino on lähtökuopissa. Mourinho kyttää tilannetta. Vihdoin uuteen kotiin muuttanut Tottenham on saavuttanut argentiinalaisen alaisuudessa pitkään kaivatun tasapainon, mutta pinnan alla kuhisee. Jatkossa show voi vain yltyä. Mourinho on jättänyt viime pesteissään lähinnä kaaoksen taakseen, mutta komeilee jo vedonlyöntiyhtiöiden kärkiehdokkaana Tottenhamiin.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila