Tottenham ja Liverpool iskevät yhteen Mestarien liigan finaalissa lauantaina Atlético Madridin Wanda Metropolitanolla.

Liverpool on ottelun selvä suosikki. Liverpool on hävinnyt Tottenhamille vain kerran 14 viime kohtaamisessa.

Tämä tapahtui lokakuussa 2017 Wembleyllä, kun Liverpool kaatui luvuin 4–1.

Raju tappio herätti Jürgen Kloppin. Liverpoolin manageri sai syksyllä 2017 paljon kritiikkiä punaisten heikosta puolustamisesta. Klopp pauhasi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa. Saksalainen päätti toimia: Virgil van Dijk saapui Anfieldille tammikuussa 2018.

Hollantilaisen ohi on harhautettu edellisen kerran maaliskuussa 2018, joten Liverpool sijoitti 75 miljoonaa puntaa mainiosti.

Van Dijk toi rauhan alakertaan. Liverpool nappasi juuri päättyneellä kaudella 97 pistettä, mutta jäi niukasti Valioliigan kakkoseksi.

Tottenham keräsi 26 pistettä vähemmän, mutta on osoittanut voimansa yksittäisissä kamppailuissa: Manchester City ja Ajax kokivat pohjoislontoolaisten sinnikkyyden Mestarien liigan jatkopeleissä.

Liverpool taas jysäytti välierissä, kun FC Barcelona murtui Anfieldilla luvuin 4–0.

Nämä ottelut nostavat odotuksia. Nähdäänkö Wanda Metropolitanolla jälleen yksi jalkapallohistoriaan menevä maalijuhla?

Liverpool voitti Tottenhamin juuri päättyneellä kaudella Valioliigan molemmissa kohtaamisissa luvuin 2–1.

Tottenham käytti peleissä kolmen ja neljän puolustajan alakertaa. Tottenham päätti ottelun ryhmityksellä 3–1–4–2, kun Liverpool voitti maaliskuussa Anfieldilla viime hetkillä.

Pohjoislontoolaisten manageri Mauricio Pochettino luotti muotoon 4–1–2–1–2 syyskuussa Wembleyllä. Pochettino luotti keskikentän timanttiin tiuhaan tämänkin jälkeen.

Ottelun avainkysymys onkin, miten Pochettino lähtee liikkeelle tällä kertaa, sillä Klopp luottaa vankasti muotoon 4–3–3.

Jos Tottenham aloittaa kolmella topparilla, saattaa Liverpoolin oikea laita Mohamed Salah saada hieman herkemmin yksi vastaan yksi -tilanteita. Erityisesti, jos Tottenhamin vasen laita Danny Rose jättää tilaa taakseen.

Salah pettyi vuosi sitten Mestarien liigan finaalissa, kun Real Madridin Sergio Ramos kolhi hänet ulos. Lauantaina nähdään, meneekö Tottenham harmaalle alueelle. Varmaa on joka tapauksessa se, että Pochettino miettii tarkkaan, miten Salah saadaan tuplattua. Tilanne on Tottenhamille hankala, sillä Liverpool murtautuu usealla aallolla: laitapuolustajat Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson nousevat oikea-aikaisesti ja tehokkaasti.

Pochettino saa pohtia niin ikään tarkkaan, kannattaako lähes kaksi kuukautta huilannut Harry Kane valita avauskokoonpanoon. Kane kärsi nilkkavammasta, mutta on palannut harjoituksiin.

Tilanteen tekee kulmikkaaksi se, että Lucas Moura upotti Ajaxin Amsterdamissa unohtumattomalla hattutempullaan.

Joko Moura tai niin ikään vaarallinen Son Heung-min jäänee penkille, jos Kane pääsee heti nurmelle.

Pochettino joutuu joka tapauksessa miettimään. Vasen puolustaja Ben Davies puuttuu varmasti vahvuudesta. Topparit Jan Vertonghen ja Davinson Sánchez pystyivät harjoittelemaan, mutta kaksikon pelikunto on pieni arvoitus. Keskikentän Harry Winks on palannut niin ikään treeneihin. Amsterdamissa kolhun saanut keskikentän Victor Wanyama saattaa puuttua.

Liverpoolin tilanne on parempi. Vain Naby Keïta huilaa varmasti.

Tottenham on joutunut koville, kun sairastupa on täyttynyt ja Mestarien liigan rasitus painanut. Spurs on voittanut vain kaksi kahdeksasta viime ottelustaan kaikissa kilpailuissa ja hävinnyt yhdeksän 11 viime ottelustaan tien päällä.

Liverpoolin tilanne on siis kutkuttava, mutta Liverpool on Liverpool. Klopp on hävinnyt kuusi kertaa peräkkäin loppuottelun. Hän on hävinnyt Mestarien liigan loppuottelun kaksi kertaa. Klopp otti komennon Anfieldilla lokakuussa 2015, mutta on edelleen ilman pokaalia, vaikka Liverpool on kuluttanut hänen aikanaan siirtomarkkinoilla yli 400 miljoonaa puntaa.

On varmaa, että Klopp saa moitevyöryn, jos Tottenham juhlii lauantaina. Hän valmentaa lauantaina maineestaan. Niin valmentaa Pochettinokin. Argentiinalainen otti vastuun White Hart Lanella elokuussa 2014, mutta on niin ikään edelleen ilman pokaalia.

Nyt molemmilla on mahdollisuus hiljentää epäilijät. Jalkapallon hienous ja karuus tiivistyy siihen, että tuurilla on aina pieni rooli. Tämä antaa toivoa Tottenhamille. Klopp tietää lajin luonteen. Liverpool on ottanut urheilutieteen tuekseen, jotta voi kutistaa sattuman minimiin. Liverpool on kääntänyt jokaisen mahdollisen kiven. Joukkueella on 18 sivurajaheittokuvioita ja asiantuntijoita pohtimassa pelin eri vaiheita.

Klopp on siis tehnyt kaikkensa. Tämäkään ei aina riitä. Jos Liverpool häviää lauantaina, päättyy punaisten niin lupaavasti edennyt kevät valtavaan pettymykseen. Tämä taas heittää varjon koko seuran lähihistorialle.

Liverpool ja Klopp pelaavat siis lauantaina paljon pokaalia suuremmista asioista. He pelaavat uskottavuudestaan. Liverpool vei Mestarien liigan 2005 ja nosti pokaalin, Englannin liigacupin 2012.

Tottenham ylsi Englannin ykköseksi 1961 ja vei liigacupin 2008. Tottenham on kuluttanut tällä kaudella siirtomarkkinoilla nolla puntaa, mutta voi yltää jättipottiin.

Tämä tekisi Pohjois-Lontoon liljanvalkoisella puolella niin hyvää – vain pari päivää sen jälkeen, kun paikallisvihollinen Arsenal hävisi Eurooppa-liigan finaalissa Chelsealle.