Real Madridin pitkä valtakausi on virallisestikin päättynyt. Mestarien liigan uudeksi valtiaaksi kruunattiin Liverpool, joka kukisti englantilaisten kesken Madridissa pelatussa finaalissa Tottenhamin maalein 2-0.

Joukkueiden avauskokoonpanoja odotettiin suurella mielenkiinnolla siksikin, että molempien leirissä oli ollut pari tärkeää toipilasta. Sekä Harry Kane että Roberto Firmino olivat kuitenkin toipuneet pelikuntoon ja löysivät tiensä avaukseen.

Ennen alkuvihellystä ottelussa vietettiin vielä hiljainen hetki, joka oikeastaan muuttui aplodeiksi, aiemmin lauantaina auto-onnettomuudessa menehtyneelle viisinkertaiselle Eurooppa-liigan voittajalle José Antonio Reyesille.

Atlético de Madrid

@atletienglish
The Wanda @Metropolitano held a minute's applause in memory of José Antonio Reyes ahead of the @ChampionsLeague final. Rest in peace.

Itse ottelussa ei ehditty läpsytellä lainkaan, kunnes jo tapahtui. Peli ehti vanheta vain 23 sekuntia, kun Sadio Mané vippasi pallon Moussa Sissokon rintaan ja siitä suoraan sivulle levitettyyn käsivarteen. Erotuomari Damir Skomina ei epäröinyt, vaan tuomitsi Liverpoolille rangaistuspotkun. Tämän viimevuotisen finaalin epäonnensoturi Mohamed Salah ampui varmasti verkon perukoille.

Rankkarituomio oli Euroopan Cupin ja Mestarien liigan finaalihistorian kaikkien aikojen nopein, ja maalikin kolmanneksi varhaisin. Kun lukuun otetaan vain Mestarien liiga, oli vain vuonna 2005 Paolo Maldini onnistunut tekemään maalin nopeammin. Tuolloin Maldini osui juuri Liverpoolia vastaan.

Gracenote Live

@GracenoteLive
Fastest goals CC/CL finals:
Paolo Maldini (51 seconds, 2005) and Enrique Mateos (1st minute, 1959) and Salah (1:48, 2019). #uclfinal

Nopean avausmaalin jälken Liverpool luovutti pallonhallinnan Tottenhamille ja keskittyi omaan avainalueeseensa vastahyökkäyspelaamiseen. Pahimmat Spursin pyristelyt Virgil van Dijkin johtama puolustus piti hyvin aisoissa. Liverpool osoitti keskikentällä myös fyysisiä otteita, mutta Skominan linja oli melko salliva. Kovin kauas ei jäänyt 2-0 -maalikaan, kun Trent Alexander-Arnold tykitti komeasti kaukaa, mutta kuti painui metrin verran maalin ohi.

Hieman ennen 40. minuutin täyttymistä Tottenham oli saada lisää huolenaiheita, kun toppari Jan Vertonghen vaikutti loukkaantuneen. Belgialaispuolustaja piteli kaksinkamppailun jälkeen käsivarttaan, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Avausjakson lisäajan alkajaisiksi Tottenhamin Christian Eriksen pääsi hyvään vetopaikkaan vajaasta 20 metristä, mutta tanskalaisen heikko laukaus karkasi korkeuksiin. Tauolle mentiin Liverpoolin 1-0 -johdossa. Kane ja Firmino olivat avausjaksolla pahasti pimennossa.

Liverpool FC

@LFC
We lead at the break after Salah's early strike.

Possession: 63%-37%

Mohamed Salah's early penalty puts the Reds ahead at the break in the #UCLFinal.

WhoScored.com

@WhoScored
Harry Kane (red) and Roberto Firmino (blue) each had just 11 touches in the first half of the #UCLFinal; no player had fewer

For more match stats -- whoscored.com/Matches/137267…

Toinen puoliaika käynnistyi vauhdikkaasti, sillä Tottenhamin hyökkäysinto alkoi tappioasemasta johtuen loogisesti lisääntyä. Milloin vetopaikkaan pyrki Christian Eriksen ja milloin Dele Alli, mutta Liverpoolin puolustus hoiti velvoitteitaan tunnollisesti. Samalla punapaitojen vastahyökkäykset alkoivat vaikuttaa aiempaakin vaarallisemmilta.

Ottelun ensimmäinen vaihto nähtiin 58. minuutilla, kun Roberto Firmino sai siirtyä kentän laidalle. Nurmelle kirmasi välierävaiheen sankari Divock Origi.

Pian vaihtoja tehtiin lisääkin. Georginio Wijnaldum teki tilaa James Milnerille ja Tottenhamin puolelta Harry Winks toiselle suurelle välieräsankarille Lucas Mouralle.

Georginio Wijnaldum recorded just 15 touches against Spurs, the fewest among all Liverpool players to start the game.

He even got pushed off the ball by own his teammate. 😅

69. minuutilla Milnerillä oli oiva tilaisuus tuplata Liverpoolin johto. Mohamed Salah pudotti pallon konkarille, ja Milnerin vasuri puhui. Pallo lipui vain parikymmentä senttiä Tottenhamin maalin ohi.

Seuraavasta tilanteesta Tottenham pääsi nostelemaan parikin keskitystä Liverpoolin boksiin, mutta kumpikaan yrityksistä ei löytänyt omaa miestä jatkamaan. Yritys lisääntyi, mutta tehot puuttuivat.

Ja taas rakenteli Tottenham. Nyt viimeistelyä pääsi yrittämään Dele Alli, mutta Englannin maajoukkuemiehen yritys nostaa pallo takakulmaan päätyi suoraan maalivahti Alisson Beckerin käsiin. Heti sen jälkeen epäonnensoturi Moussa Sissoko jätti kentän, ja tilalle juoksi Eric Dier.

Kohta Tottenham oli saamassa lupaavaa hyökkäystä, mutta Skomina katkaisi nousun virheellisesti Heung-Min Sonin käsivirheenä. Hidastus paljasti pallon kuitenkin osuneen korealaisen rintakehään.

79. minuutilla nähtiin yksi Tottenhamin toistaiseksi parhaista maalipaikoista. Kieran Trippierin keskitys löysi Dele Allin pään, mutta pusku suuntautui yli maalin. Vain hetkeä myöhemmin Heung-Min Sonin kaukolaukaus aiheutti vaikeuksia Allisonille, mutta ei saanut Spurs vieläkään hakemaansa maalia.

Momentum oli jo selvästi Tottenhamilla, ja kolmantena vaihtona kentälle otettiin Fernando Llorente. Paikkojaan tuhlaillut Alli sai ottaa paikkansa penkiltä.

84. minuutilla Tottenham-fanit vaativat jo rankkaria, kun James Milner rikkoi Danny Rosea. Rike tapahtui kuitenkin niukasti rangaistusalueen ulkopuolella. Christian Eriksen tavoitteli vapaapotkullaan takanurkkaa, mutta Alisson pelasti Liverpoolin.

Tottenhamin hyökkäykset vyöryivät ja hiki alkoi puskea Liverpool-fanien iholle. Eriksenin vapaapotkua seuranneesta kulmapotkusta Lucas Moura pääsi palloon ennen Mohamed Salahia, mutta ei osunut kunnolla pelivälineeseen.

Vaikka Tottenham oli hallinnut toista jaksoa selvästi, vanha totuus nosti taas päätään: jos et itse tee paikoista maalia, niin kaveri tekee. Liverpool sai kulmapotkun, ja Tottenham ei lukuisista yrityksistä huolimatta onnistunut purkamaan palloa pois alueelta. Joel Matip jatkoi pallon Divock Origille, joka upotti pallon taka-alanurkkaan. Taululle 2-0, ja ilmassa vahvasti ratkaisun makua.

@LFC
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOALLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!

ORIGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Liverpool-kannattajien päädyssä laulu raikasi, eikä Tottenham enää noussut. Alisson nappasi vielä lisäajalla pari hyvää torjuntaa, mutta illan sävel oli You’ll Never Walk Alone. Liverpool palasi valtaistuimelle 14 vuoden tauon jälkeen, ja on Mestarien liigan mestari vuosimallia 2018-2019!