Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Liverpool FC
  • Siirtohuhut-liverpoolPerustettu: 1892
  • Stadion: Anfield (53 394)
  • Kotikaupunki: Liverpool
  • Kotiasu: Punainen
  • Vierasasu: Valkoinen
  • Manageri: Jürgen Klopp
  • Saavutukset: 19 Englannin pääsarjan/Valioliigan mestaruutta (viimeisin kaudella 2019-20), seitsemän FA Cupin voittoa (viimeisin kaudella 2005-06), kahdeksan Liigacupin voittoa (viimeisin kaudella 2011-12), kuusi Euroopan Cupin/Mestarien liigan voittoa (viimeisin kaudella 2018-19), kolme UEFA Cup -voittoa, FIFA seurajoukkueiden maailmanmestaruus 2019.

Karmea loukkaantumiskierre oli viedä mennessään

Jürgen Klopp ei nauranut enää viime kaudella. Kuva: Getty Images.
  • Valioliiga: 3. (Mestarien liigan lohkovaihe)
  • Pisteet: 69
  • 20 voittoa, 9 tasapeliä, 9 tappiota
  • Maaliero: 68-42
  • Cupit:
    • FA Cup: Neljäs kierros, hävisi Manchester Unitedille
    • Liigacup: Neljäs kierros, hävisi Arsenalille
    • Mestarien liiga: Puolivälierät, hävisi Real Madridille

Liverpool lähti hallitsevana mestarina viime Valioliiga-kauteen. Kausi oli ollut pitkä koronan myötä, mutta kauan kaivattu valioliigamestaruus oli tullut kovan työn kautta. Vaikka mestaruus tulikin, halusi Klopp tehdä pari täsmähankintaa uuden kauden alla.

Diogo Jota saapui Wolvesista 48 miljoonalla eurolla. Siirto tuli hieman puskista, mutta Jota oli viime kaudella Liverpoolin parhaimmistoa. Keskikentälle Klopp hankki Bayern Münchenista Thiago Alcãntaran 23,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi valtavia pelimääriä urakoineelle Andrew Robertsonille tuotiin varamieheksi Kostas Tsimikas Olympiakosista.

Toppariosastolle ei vahvistusta tullut, mikä koitui lopulta Liverpoolin kohtaloksi. Lähtijäpuolella ei ollut varsinaisesti suuria menetyksiä. Pitkäaikaiset luottopelaajat Adam Lallana ja Dejan Lovren jättivät toki pukukoppiin aukon, mutta pelillisesti roolit olivat jo pieniä.

Mestaruuskaudella 2019-20 Liverpool ylisuoritti piste- ja maaliodottamansa. Tuolloin jokaisesta avainpelaajasta revittiin irti kaikki mahdollinen ja vähän vielä päälle. Se on varmasti yksi syy siihen, kuinka paljon viime kaudella Liverpoolissa avainpelaajia loukkaantui. Se, että loukkaantumiset pääosin osuivat keskuspuolustukseen, oli jo surkeaa tuuria. Toisaalta esimerkiksi Virgil van Dijk oli urakoinut valtavia pelimääriä jo pitkään.

Liverpoolin kohtalon hetki. Jordan Pickford teloi Virgil van Dijkin pitkälle sairaslomalle. Kuva: Getty Images.

Kausi lähti Liverpoolin osalta hyvin käyntiin. Minkäänlaista mestaruuskrapulaa ei ollut havaittavissa, vaikka heti kärkeen vastaan tuli kovia joukkueita. Leeds, Chelsea ja Arsenal kaatuivat tyylillä, mutta neljännellä ottelukierroksella tapahtui kummia. Aston Villa tykitti hallitsevan mestarin maanrakoon lukemin 7-2. Lukemat olivat toki murskaavat, mutta Aston Villalla kävi myös useammassa osumassa melkoinen tuuri.

Tappio meni vielä sattuman piikkiin, koska sen jälkeen Liverpool porskutti vuoden loppuun asti peräti 12 ottelun tappiottomassa putkessa. Vuoden 2020 päättyessä Liverpool johti Valioliigaa.

Ajanjaksoon mahtui silti kauden kannalta oleellisia loukkaantumisia. Lokakuussa joukkueen ykköstoppari Virgil van Dijk loukkaantui Evertonia vastaan. Kloppin pahin pelko toteutui, kun van Dijkin polvi vaati operaatiota ja miehen kausi oli paketissa.

Marraskuussa tappiottoman putken keskellä tuli lisää lunta tupaan, kun kakkostoppari Joe Gomez loukkaantui Englannin maajoukkueen mukana. Lopulta selvisi, että myös Gomezin kausi oli ohi jo ennen ensilumia.

Pitkä tappioton putki meni lopulta poikki Southamptonia vastaan 4. tammikuuta. Merkkejä huonommasta oli jo ilmassa ennen sitä, kun West Bromwich haki pisteen Anfieldilta ja sen jälkeen Liverpool nyhväsi maalittoman tasapelin vieraissa Newcastlen kanssa. Siitä alkoivat vaikeat ajat.

Viisi ottelua meni ilman voittoa, kunnes Tottenham ja West Ham kaatuivat tammikuun lopulla. Samalla joukkueen alakertaa vahvistettiin kahdella uudella topparilla, kun lupaava Ozan Kabak saapui Schalkesta lainalle ja Ben Davies tuotiin Prestonista. Liverpoolin tilanteesta kertoi paljon, ettei se pystynyt tosissaan vahvistamaan toppariosastoaan, vaan se joutui hankkimaan vain saatavilla olevia pelaajia alakertaansa.

Fabinho siirtyi toppariksi loukkaantumissuman keskellä. Kuva: Getty Images.

Klopp joutui pakon edessä peluuttamaan keskikentän ankkuri Fabinhoa topparina. Fabinhon toppariparina nähtiin Joël Matip, jonka kausi laitettiin pakettiin loukkaantumisen takia helmikuun alussa. Liverpoolin kolme parasta topparia oli poissa pelistä, ja tilalle oli tuotu Mestaruussarjassa pelaavan Prestonin ykköstoppari ja lupaava, mutta ailahteleva nuorukainen.

Kapteeni Jordan Henderson oli seuraavana vuorossa, kun Klopp pudotti keskikentän pohjapelaajia alemmas. Se näkyi myös tulossarakkeessa, kun Liverpool hävisi seitsemästä peräkkäisestä pelistään peräti kuusi.

Mukaan mahtui tappio derbyssä Evertonille, joka nappasi Liverpoolin herruuden pitkästä aikaa voiton ja tasapelin myötä. Lisäksi Brighton, Man City, Leicester, Chelsea ja Fulham voittivat hallitsevan mestarin. Fulham-tappion jälkeen Liverpool putosi jo kahdeksanneksi ja europelit olivat uhattuna. Kriisi oli päällä.

Cupeista Liverpool putosi jo hyvissä ajoin, eikä Mestarien liigassa mennyt sen paremmin, vaikka lohkovoitto tulikin. RB Leipzig kaatui vielä rutiinilla ensimmäisellä kierroksella, mutta puolivälierissä Real Madrid oli parempi yhteismaalein 3-1.

Liverpool osoitti viime kaudella tavallaan todeksi sen, minkä takia maaliodottamat ja pisteodottamat ovat erinomaisia tilastoja. Kun Liverpool ylisuoritti kaudella 2019-20, se tapahtui pitkälti huippuyksilöiden myötä. Pienet marginaalit kääntyivät sattuman osalta Liverpoolin puolelle, kun laatu oli niin korkealla.

Viime kaudella sattuma ei enää ollut Liverpoolin puolella, kun joukkueesta lähti kolme avainpuolustajaa pois kokoonpanosta ja keskikentän tärkeät pelaajat joutuivat tuuraamaan väärällä pelipaikalla.

Liverpoolin kehittyneet tilastot olivat melko samalla tasolla kuin mestaruuskaudella, mutta maaleja se onnistui esimerkiksi tekemään vain 68, kun mestaruuskaudella maaleja tuli 85. Se on valtava ero. Myös omissa soi yhdeksän kertaa enemmän kuin kaudella 2019-20.

Loppukausi oli kuitenkin osoitus siitä, että Liverpool on yhä erinomaisesti valmennettu joukkue, joka pystyy venymään uskomattomiin suorituksiin. Fulham-tappion jälkeen Liverpool ei hävinnyt enää yhtäkään ottelua sarjassa. Liverpool päätti kauden kymmenen ottelun tappiottomaan putkeen, joista kahdeksan peliä päättyi voittoon.

Alisson puskee Liverpoolin kauden tärkeimmän maalin WBA:ta vastaan lisäajan viidennellä minuutilla. Kuva: Getty Images.

Kauden hienoin hetki nähtiin kolmanneksi viimeisellä kierroksella West Bromwichia vastaan vieraissa. Liverpool oli jo jäämässä tasapeliin, mikä olisi ollut loppusijoituksen kannalta merkittävä pistemenetys.

Lisäajan viidennellä minuutilla Liverpool sai kulmapotkun, johon maalivahti Alisson nousi mukaan. Alisson nousi boksissa korkeimmalle ja teki todella hienolla puskulla 2-1-voittomaalin. Liverpooli oli nousemassa kuiville ja selviytymässä todella vaikean kauden jälkeen Mestarien liigaan.

Liverpool nousi lopulta jopa kolmanneksi, kun Leicester ja Chelsea tuntuivat välttelevän paikkaa neljän joukossa. Leicester onnistui keräämään vain neljä pistettä viimeisestä viidestä ottelusta ja putosi viidenneksi. Myös Chelsea konttasi ja putosi lopulta Liverpoolin taakse.

Jotenkin Liverpoolin kaudelle osuvaa oli, että eniten minuutteja keräsi laitapuolustaja Andrew Robertson, vaikka hänen taakseen kauden alla hankittiin Tsimikas, jonka oli tarkoitus vähentää Robertsonin taakkaa. Mohamed Salah pelasi jälleen vahvan kauden tehden 22 maalia.

Diogo Jota oli ehdottomasi kauden suurin onnistuja, ja 23-vuotias hyökkääjä valtasi minuutteja jo kärjestä Roberto Firminolta. Molemmat tekivät yhdeksän maalia sarjassa. Georginio Wijnaldum pelasi jälleen vahvan kauden keskikentällä.

Oikealla puolella urakoinut Trent Alexander-Arnold oli pienoinen pettymys. Myös Sadio Manélta odotettiin enemmän tehoja hyökkäyspäässä. Bayernista saapunut Thiago ei vielä ensimmäisellä kaudellaan noussut sille tasolle, mitä häneltä odotettiin.

Mitä siirtoja Liverpool on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Varteenotettava toppari tuli vuoden myöhässä

Toppari Ibrahima Konaté, 22, on Liverpoolin kesän isoin hankinta tähän mennessä. Kuva: Getty Images.

Liverpool ei ole tänäkään vuonna riehunut siirtomarkkinoilla. Jürgen Klopp seurueineen tekee määrätietoista työtä hankintojen kohdalla. Yhtäkään pelaajaa ei osteta sattumanvaraisesti.

Viime tammikuun paniikkihankinnat Ben Davies ja Ozan Kabak olivat virhearvioita, mutta pakollisia sellaisia. Kabak palasi lainaltaan takaisin Schalkeen. Davies on yhä ringissä mukana, mutta unelmien Liverpool-pesti voi päättyä jo pian ilman yhtäkään virallista ottelua.

Sen sijaan Liverpool hankki toppariosastolle varsin varteenotettavan pelimiehen, kun Ibrahima Konaté saapui RB Leipzigista noin 40 miljoonalla eurolla. Ranskalainen Konaté, 22, on potentiaalinen toppari, jonka viime kausi meni Bundesliigassa pilalle loukkaantumisten takia. Ei toki kovin hyvä signaali Liverpoolille, jossa viime kaudella kolme avaintopparia olivat telakalla.

Konaté haastaa kunnossa ollessaan Joe Gomezin avauksen paikasta jo tulevalla kaudella. Ylipäätään toppariosasto on nyt huomattavasti leveämpi kuin viime kaudella. Brighton tosin on ollut kiinnostunut viime kaudella loukkaantumisten takia paljon vastuuta saaneesta Nathaniel Phillipsistä. Liverpool ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole ongelmissa, vaikka Phillips lähtisikin, ellei viime kauden kaltainen loukkaantumissuma yllätä jälleen.

Lainalta palasivat parjattu maalivahti Loris Karius, joka on jäämässä Liverpooliin Alissonin varamieheksi, sekä Takumi Minamino, joka ei vakuuttanut viime loppukaudella lainalla Southamptonissa. Minamino on kuitenkin esiintynyt harjoituskaudella edukseen, joten jonkinlainen rooli on aukeamassa Anfieldilla.

Lähtijöistä merkittävin oli keskikenttäpelaaja Georginio Wijnaldum, joka ei suostunut tekemään Liverpoolin kanssa jatkosopimusta. Sopimus umpeutui ja Wijnaldum, 30, siirtyi ilmaiseksi PSG:hen. Iso menetys, mutta ei mahdoton paikattavaksi.

Harry Wilson ei lopulta saanut Liverpoolissa koskaan toivomaansa näyttöpaikkaa. Fulham maksoi Wilsonista 14 miljoonaa euroa ja ura jatkuu Mestaruussarjassa. Samat sanat voi sanoa nigerialaishyökkääjä Taiwo Awoniyistä, joka siirtyi 6,5 miljoonalla eurolla Union Berliniin. Awoniyi, 23, saapui Liverpooliin kesällä 2015, mutta ei pelannut seurassa peliäkään.

Xherdan Shaqiri saattaa vielä jättää Liverpoolin ennen siirtoikkunan umpeutumista. Kuva: Getty Images.

Myös Marko Grujicin Liverpool-ura tuli päätökseen, kun Porto hankki miehen omakseen. Ensi kausi menee nimellisesti miljoonan euron lainasopimuksella, jonka jälkeen Grujic siirtyy lopullisesti Portoon noin yhdeksän miljoonan euron kaupassa.

Lähtijäpuoli ei aiheuta Kloppille juurikaan harmaita hiuksia. Uusia tulijoita ei välttämättä ole kauheasti tulossa. Yksi huhuissa pyörinyt nimi on ollut West Hamin Jarrod Bowen, mutta West Ham tuskin haluaa luopua avainpelaajastaan nyt kun seura on ensimmäistä kertaa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Sen sijaan lähtijöitä saatetaan vielä nähdä useampikin. Vähäisellä vastuulle jäänyt voimapesä Xherdan Shaqiri on myytävänä, kunhan joku on valmis maksamaan noin 15 miljoonan euron korvauksen. Alex Oxlade-Chamberlain on myös vapaa lähtemään, mikäli sopiva tarjous tulee.

Jatkosopimusten osalta Liverpoolilla riittää työnsarkaa. Seura on avannut neuvottelut Alissonin, van Dijkin, Robertsonin ja Salahin kanssa uudesta sopimuksesta. Kapteeni Jordan Hendersonin kanssa neuvottelut ovat olleet jäissä ainakin hetkellisesti. Merkittävistä pelaajista James Milnerillä, Divock Origilla ja Shaqirilla on käynnistymässä viimeinen vuosi sopimuksistaan.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”243″ team=”Liverpool”]

Ketkä ovat Liverpoolin suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Virgil van Dijk
30 vuotta
Keskuspuolustaja

Kaikki kaikessa. Virgil van Dijk on yksi maailman parhaimmista toppareista. Kroppa on kuitenkin ollut koetuksella, kun ottelumäärät ovat kasvaneet hurjiksi.

Virgil van Dijk on yksi maailman parhaista toppareista. Kuva: Getty Images.

Viime kaudella mies kärsi vakavan polvivamman, josta kuntoutuminen on osittain yhä käynnissä, tosin jo hyvällä mallilla. Van Dijkin loukkaantuminen oli Liverpoolin viime kaudelle massiivinen takaisku. Van Dijkin paluu kokoonpanoon on Liverpoolille erittäin tärkeä asia.

Van Dijk on prototyyppi modernin jalkapallon huipputopparista. Hän on erittäin fyysinen, urheilullinen ja erinomainen pallon kanssa. Liverpool on huomattavasti parempi van Dijkin kanssa kuin ilman häntä. Se näkyi viime kaudella, ja se tulee näkymään taas tulevalla kaudella, mikäli hollantilaistähti pysyy kunnossa.

Alisson Becker
28 vuotta
Maalivahti

Liverpool kärsi pidemmän aikaa heikosta maalivahtitilanteestaan, kunnes brasilialainen Alisson Becker saapui kesällä 2018 AS Romasta massiivisella 62,5 miljoonan euron siirtosummalla. Sen jälkeen Alisson on ollut jokaisen sentin arvoinen.

Alisson on yksi maailman parhaista maalivahdeista. Kuva: Getty Images.

Alisson on ollut Liverpoolin takalinjan viimeinen lukko. Hän on erinomainen torjuja ja johtajatyyppi, joka pystyy pelaamaan hyvin jalalla. Alisson tuo Liverpoolille laadullista ylivoimaa. Brassitähti on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että viime kausina Liverpool on päästänyt vähemmän maaleja, kuin mitä maaliodottama vastaan (xGA) on osoittanut.

Liverpool voi luottaa Alissoniin, vaikka viime kaudella mies joutui jättämään muutaman ottelun välistä vammojen takia. Alisson ja van Dijk ovat pelaajia, joita ilman Liverpool on selvästi heikompi joukkue.

Mohamed Salah
29 vuotta
Oikea laitahyökkääjä

Egyptin kultapoika Mohamed Salah on pelannut nyt neljä täyttä kautta Valioliigaa Liverpoolin riveissä. Tahti on ollut suorastaan huimaa. Kaudella 2017-18 tuli 32 täysosumaa, seuraavalla 22, mestaruuskaudella 19 ja viime kaudella jälleen 22.

Mohamed Salah on yksi maailman parhaista laitahyökkääjistä. Kuva: Getty Images.

Mohamed Salahista on kuoriutunut Liverpoolissa supertähti ja armoitettu maalintekijä, vaikka viimeistelytarkkuus voisi olla vieläkin tehokkaampaa. Maalimäärät ovat olleet maaliodottaman mukaisia lukuun ottamatta hurjaa 32 osuman kautta 2017-18.

Salah viihtyy oikealla laidalla, josta hän usein luikertelee keskustaa kohti boksiin. Liverpoolin positiivisissa tilanteenvaihdoissa Salah on myrkkyä vastustajan puolustajille. Salah ja vasemmalla laidalla Sadio Mané juoksevat kenen tahansa jalat alta luoden laadullisen ylivoiman oikeastaan jokaista puolustusta vastaan.

Salahin pelaamiseen on tullut Liverpoolissa myös oikeanlaista röyhkeyttä. Hän haluaa itse ratkaista tilanteita, vaikka ajoittain syöttö voisi tuottaa paremman paikan. Maalimäärät puhuvat puolestaan. Salah on yksi Valioliigan parhaista laitahyökkääjistä, ellei paras.

Läpimurtopelaaja – Harvey Elliott

Jürgen Klopp nosti harjoituskaudelle mukaan vasta 18-vuotiaan Harvey Elliottin, joka on Fulhamin kasvatti. Elliott pelasi viime kaudella loistavan kauden Blackburnin riveissä Mestaruussarjassa. Nuorukainen tykitti 41 ottelussa seitsemän maalia ja antoi 11 maaliin johtanutta syöttöä.

Harvey Elliott, 18, on vakuuttanut harjoitusotteluissa. Kuva Getty Images.

Pääosin laiturina pelannut Elliott on kovaa vauhtia murtautumassa Liverpoolin edustusjoukkueeseen kauden alla. Klopp on peluuttanut Elliottia myös keskikentän keskustassa, ja teinipoika on vastannut komeasti huutoon.

Elliott on todellinen huippulupaus, jolta voidaan odottaa läpimurtoa jo ensi kaudella. Ei olisi mikään järisyttävä ihme, mikäli Elliott saisi debyytin Valioliigassa heti avausottelussa Norwichia vastaan.

– Hän otti ison harppauksen harjoituskauden aikana. Jos Harvey pysyy terveenä, jalkapallomaailma voi olla todella innoissaan. Olen pitänyt hänen esityksistään harjoitusotteluissa. Se on hyvä asia meille ja hyvä asia hänelle, Klopp kommentoi Athletic Bilbaota vastaan pelatun 1-1-tasapelin jälkeen viime maanantaina.

Toisaalta Liverpool tietää, kuinka tärkeää vastuurooli ja peliaika ovat nuorelle pelaajalle. Jos peliaikaa ei ole Liverpoolissa näköpiirissä, saattaa Elliott hakea vielä vauhtia lainasopimuksen kautta. Valioliigan häntäpään joukkueiden kannattaisi olla hereillä, mikäli Elliot olisi tarjolla lainalle. Nimi mieleen!

Viime loppukaudella toppari Rhys Williams, 20, nousi Liverpoolin avaukseen ja esiintyi edukseen. Viime kauden loukkaantumissuma avasi sauman, jollaista ei ehkä tulevalla kaudella ole enää tulossa. Vastuuta voi tulla cupin peleissä tai sitten lainasiirron kautta. Curtis Jones, 20, teki komean läpimurron viime kaudella Liverpoolin keskikentälle ja häneltä voidaan odottaa vahvaa kautta.

Miten Liverpool pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Liverpoolin ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Pitkien prosessien mies

Valmennusryhmä

  • Manageri: Jürgen Klopp
  • Apulaismanageri: Peter Krawietz
  • Apulaismanageri: Pepijn Lijnders
  • Maalivahtivalmentaja: John Achterberg
  • Kuntovalmentaja: Andreas Kornmayer
  • Tekninen valmentaja: Angel Vales
  • Yksilövalmentaja: Thomas Grønnemark
  • Kuntoutusvalmentaja: Dr. Andreas Schlumberger
Jürgen Klopp jauhaa Liverpoolin kanssa vahvasti. Kuva: Getty Images.

Jürgen Klopp on yksi modernin jalkapallon parhaista valmentajista. Aika Liverpoolissa on osoittanut, että Klopp pystyy muovaamaan joukkueen näköisekseen. Toki hän on tarvinnut siihen Liverpoolissa oikeat palaset, mutta se on nykyjalkapallossa enempi vähempi oletusarvo.

Klopp teki itsensä tunnetuksi Borussia Dortmundissa, jossa gegenpress valloitti Bundesliigan. Sen jälkeen se valloitti Valioliigan. Jos tarkkoja ollaan gegenpress nähtiin ensimmäisen kerran Mainzissa, josta Kloppin valmennusura alkoi vuonna 2001. Klopp vietti Mainzissa peräti seitsemän vuotta, ja siinä ajassa Mainz nousi 2. Bundesliigasta aina UEFA Cupiin, eli Eurooppa-liigan edeltäjään.

Mainz oli myös paikka, jossa Klopp vietti käytännössä peliuransa. Klopp edusti seuraa vuodet 1990-2001. Tänä aikana mies pelasi 2. Bundesliigassa 325 ottelua, joissa syntyi 52 maalia. Klopp oli pitkään Mainzin seurahistorian paras maalintekijä. Se on melko hyvin pelaajalta, joka vaihtoi pelipaikkaansa kesken uran hyökkääjästä puolustajaksi. Omien sanojensa mukaan hänellä oli nelosdivaripelaajan jalat ja ykköstason pää.

Kuten huomata saattaa, Klopp ei vain piipahda seuroissa. Hän luottaa määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen työhön. Borussia Dortmundissa Klopp vietti vuodet 2008-15. Pitkät pestit erottavat nykyään erinomaiset valmentajat hyvistä. Kun prosessi on hyvä ja toimiva, sitä ei lähdetä vaihtamaan noin vain, vaikka haasteita tulisikin.

Dortmund juhli Kloppon johdolla kahdesti Bundesliigan mestaruutta, kertaalleen cupin voittoa ja kaudella 2012-13 Dortmund eteni aina Mestarien liigan finaaliin saakka, mutta pokaali jäi odottamaan Liverpool-aikoja. Ennen kaikkea Bayern Münchenin suistaminen valtaistuimeltaan oli Dortmundilta kova temppu.

Seuraava haaste löytyi Valioliigasta ja Liverpoolista, johon Klopp siirtyi vuonna 2015. Klopp suhtautuu työhönsä hyvin vakavasti. Hän on myös erinomainen jakamaan vastuuta. Klopp soitti aikanaan Thomas Grønnemarkille luettuaan hänestä artikkelin lehdestä.

Thomas Grønnemark (vas) tuli korjaaman ongelman, jonka Klopp löysi joukkueen pelaamisesta. Kuva: Getty Images.

Klopp kertoi puhelimessa, että he pelasivat hyvän kauden 2017-18, mutta he olivat todella huonoja rajaheitoissa ja pallon pitämisessä omalla joukkueellaan heiton jälkeen. Sen jälkeen Klopp kysyi, pääsisikö Grønnemark pikaisesti Liverpooliin. Loppu on historiaa. Grønnemark muutti totaalisesti Liverpoolin rajaheittopelaamisen, ja pallonhallinta on pystytty pitämään heiton jälkeen kovalla prosentilla.

Klopp osaa tunnistaa joukkueensa heikkouksia. Mikäli hänellä ei itsellään ole ongelmaan ratkaisua, se haetaan ulkopuolelta. Ei siis ole ihme, että Liverpoolin valmennusryhmään kuuluu yli 20 henkilöä. Klopp ei jätä kiveäkään kääntämättä.

Viime kaudella Liverpool joutui uuteen tilanteeseen, kun joukkueen kolme parasta keskuspuolustajaa olivat poissa pelistä loukkaantumisten takia. Klopp joutui toden teolla miettimään, miten tilanteesta selvitään. Nopeasti kävi selväksi, että mestaruuspuheet voidaan unohtaa, tärkeintä oli selviytyä Mestarien liigaan.

Klopp onnistui lopulta tehtävässään, mutta viime kausi jätti kysymyksiä siitä, kuinka kovalla kuormituksella Liverpoolin pelaajat todella ovat. Intensiteetti Liverpoolin harjoituksissa on todella korkealla.

Aggressiivinen pelitapa vaatii pelaajilta armotonta fyysistä kuntoa. Huomionarvoista on myös se, että pelkän juoksukunnon lisäksi pelaajien on pystyttävä ajattelemaan ja reagoimaan pelin sisällä todella nopeasti. Sitä voi kokeilla, miten ajatus kulkee samalla, kun juoksee sata metriä täydellä vauhdilla. Ei kovin hyvin.

Pelaajat ovat valtavalla rasituksella viikosta toiseen. Ei ole ihme, että Klopp on ollut vuodesta toiseen äänessä pelimäärien vähentämisen puolesta. Klopp haluaa suojella pelaajiaan, mutta hän myös haluaa maksimoida oman joukkueensa mahdollisuudet. Valtavat ottelumäärät eivät nimittäin palvele Liverpoolin pelitapaa. Ei sitten yhtään.

Mestaruuskaudella Kloppin miehistö pysyi ehjänä, kiitos koronan tuoman tauon. Viime kaudella miehiä putosi kuin sieniä sateella. On selvää, että Liverpoolin pelitavalla sekä kovan vaatimustason harjoittelulla ja loukkaantumisilla on yhteys. Siitäkin huolimatta, että valmennusryhmästä löytyy valtava määrä tietoa ja taitoa loukkaantumisten ehkäisyssä.

Jürgen Klopp on ollut jalostamassa Trent Alexander-Arnoldista laitapuolustajien aatelistoa. Kuva: Getty Images.

Kloppin sopimus Liverpoolin kanssa on voimassa kesään 2024 saakka. Se voi olla lopullinen päätepiste, koska Kloppin pitkät ajanjaksot seurassa ovat kuluttavia. Menestystä tulee, mutta se vaatii veronsa.

Klopp vaikuttaa ulospäin mukavalta kaverilta, ja sitä hän varmasti ulkoisesti onkin. Pelaajiltaan hän vaatii kuitenkin todella paljon, vaikka haleja tuleekin. Harjoituksissa ei löysäillä. Siksi Kloppin aikakaudet vaativat veronsa. Klopp ei vie pelaajiaan voittojen jälkeen pitsalle ja kaljalle, vaan kaikki tehdään niin ammattimaisesti kuin mahdollista. Sattumalle ei jätetä sijaa.

Klopp tuntee myös vastustajansa kuin omat taskunsa. Valmennusryhmä käyttää valtavasti aikaa vastustajien heikkouksien etsimiseen. Kun heikkoudet ovat selvillä, asia käydään perinpohjaisesti joukkueen kanssa läpi.

Sen jälkeen mennään käytännön tasolle ja harjoitellaan, miten vastustajan heikkoudet hyödynnetään parhaalla tavalla. Samalla oma pelitapa ja vastaprässi pysyvät vahvasti mukana. Yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota paljon, mutta ei oman pelitavan kustannuksella.

Klopp on kovasta vaatimustasostaan huolimatta pidetty valmentaja pelaajien silmissä. Hän on reilu ja ymmärtää pelaajiaan. Klopp esimerkiksi osaa antaa vapaa-aikaa pelaajille, kun siihen on tarvetta. Toissa jouluna Klopp antoi pelaajilleen pari päivää vapaata keskellä kovaa otteluruuhkaa osoituksena siitä, että luottaa pelaajiinsa. Joukkue palkitsi valmentajansa 4-0-voitolla Leicesteristä Boxing Dayn ottelussa.

Tällä hetkellä Klopp on modernin jalkapallon huipulla Liverpoolinsa kanssa, eikä se ole sieltä ihan heti putoamassa pois. Ensi kausi on jälleen iskun paikka.

Peliryhmitys – muoto

Liverpool on luottanut Kloppin kanssa lähes aina hyökkäävään 4-3-3-muotoon, jossa roolit ovat todella selkeät. Jokaisella pelipaikalla on hyvin selkeät tehtävät niin hyökätessä kuin puolustaessa. Aggressiivinen vastaprässi voi onnistua vain hyvin organisoituna. Sitä Liverpool on ollut usean vuoden ajan.

Liverpool hyökkää monipuolisesti, mutta positiiviset tilanteenvaihdot ovat yhä joukkueen ase. Laidoilla huippunopeat Sadio Mané ja Mohamed Salah luovat sarjan uhkaavimman kaksikon positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Molempien ensisijainen tehtävä on lähteä pystyjuoksuun linjan taakse, kun Liverpool riistää pallon. Keskushyökkääjä, Roberto Firmino tai Diogo Jota, tulee vastaan ja laskee valeysiksi.

Liverpool ei aikaile, mikäli vastustajan alimman linjan takana on tilaa. Pallo lähtee keskikentältä tai jopa puolustuksesta nopeasti linjan taakse. Mikäli nopea hyökkäys ei ole mahdollista, Liverpool ottaa aktiivisen pallonhallinnan, jossa pyritään etenemään. Liverpool ei niinkään hallitse palloa muodon ulkopuolella, vaan se pyrkii jatkuvasti vastustajan muodon sisään.

Oikea laitapuolustaja Trent Alexander-Arnold hakeutuu keskikentän oikealle laidalle ja pelaa ikään kuin keskikenttäpelaajana pallonhallintatilanteessa. Andrew Robertson pitää leveyden vasemmalla puolella. Keskikentän kolmikko liikkuu laajasti täyttäen tyhjiä tiloja.

Viime kaudeksi tullut Thiago Alcãntara on pallollinen kapellimestari. Thiago hankittiin nimenomaan murtamaan syvällä makaavia blokkeja. Viime kaudella ei nähty vielä parasta Thiagoa, mutta hänen roolinsa on todella suuri siinä, miten Liverpool onnistuu etenemään boksin sisään. Thiagon syöttövalikoima on yksi Valioliigan laajimpia. Jokainen syöttö on harkittu, tarkka ja näyttää vastaanottajalleen jo suunnan, johon peliä viedä.

Thiago tuo Liverpoolin pallolliseen peliin monipuolisuutta. Kuva: Getty Images.

Keskikentän kolmikossa toppareita suojaa ankkurina Fabinho tai kapteeni Jordan Henderson. Myös James Milner saa rotaatiossa peliaikaa, ja monipuolisuutensa takia hänellä on yhä paljon käyttöä vaihtopenkin kautta.

Ylempänä Thiago on avainroolissa ja kolmannesta paikasta kisaavat vahvan läpimurtokauden pelannut Curtis Jones sekä hiljalleen kehittynyt Naby Keïta. Georginio Wijnaldumia saattaa tulla vielä ikävä, ellei keskikentälle löydy siirtoikkunan aikana leveyttä. Alex Oxlade-Chamberlain ja Xherdan Shaqiri ovat lähtökuopissa. Harvey Elliott voi olla yllätysvalmis ja lähellä napata säännöllisesti minuutteja keskikentän kolmikosta tai laidalta.

Puolustus Liverpoolilla on kunnossa, mikäli vain pelaajat pysyvät kunnossa. Laitapakkiosastolla Alexander-Arnold ja Robertson pelaavat valtavia pelimääriä. Se ei pitkällä tähtäimellä ole ihanteellista, joten laatua pitäisi löytyä myös vaihtopenkiltä. Neco Williams, 20, on vielä melko hentoinen vaihtoehto oikealle, eikä Kostas Tsimikas ainakaan vielä ole todistanut tasoaan.

Heti kauden alla Liverpoolissa pelästyttiin, kun Robertson loukkasi nilkkansa harjoitusottelussa. Viimeisten tietojen mukaan Liverpool selvisi vielä säikähdyksellä, sillä Robertson on tiettävästi vain viikkoja sivussa. Se avaa alkukaudesta joka tapauksessa todellisen näyttöpaikan Tsimikasille.

Viime kauden katastrofiin on varauduttu. Liverpoolilla on kauden alkaessa seitsemän keskuspuolustajaa. Taso kuitenkin romahtaa melkoisesti kolmen ensimmäisen vaihtoehdon jälkeen. Van Dijk nousee jälleen Liverpoolin puolustuslinjan johtajaksi. Vierellä Joe Gomez, 24, ja Ibrahima Konaté, 22, kilpailevat tasaisesti peliajasta.

Joël Matip tuuraa tarpeen vaatiessa. Nathaniel Phillips ja Ben Davies saattavat vielä suunnata muualle. Rhys Williams haluaa jatkaa viime loppukauden vahvoja otteitaan, mutta peliaikaa tuskin on tulossa kovinkaan paljon. Toisaalta viime kausi osoitti, ettei joukkueella ole välttämättä varaa päästää Williamsia lainalle, ellei ehdoissa ole helppoa mahdollisuutta palauttaa pelaajaa nopeasti, jos hätä tulee.

Puolustuslinjan alimpana lukkona on Alisson Becker, joka on takuuvarma avauksen pelaaja. Loris Karius antaa tärkeää lepoa Alissonille cupin peleissä.

Roberto Firmino on yhä äärettömän tärkeä pelaaja Liverpoolille. Kuva: Getty Images.

Hyökkäyksessä Divock Origi on jälleen hankalassa raossa, kun Firmino ja Jota ovat nokkimisjärjestyksessä edellä. Jota, 24, on lähtökohtaisesti laituri, mutta portugalilaisen monipuolisuus tuo Kloppille useita eri variaatioita, joissa Jota voi olla kentällä. Viime kausi oli niin hyvä, ettei häntä noin vain voi enää penkittää.

Firmino saattaa silti vetää vielä pidemmän korren kärjessä loistavien ominaisuuksiensa ansiosta. Firmino on yksi maailman parhaista valeyseistä. Myös Takumi Minamino on osoittanut harjoituskaudella olevansa valmis ottamaan isompaa roolia Liverpoolin hyökkäyksessä vasemmalla laidalla.

Liverpoolilla on kauden alla kasassa huippunippu, jolla taistellaan mestaruudesta. Terveystilanne on hyvä, laatua löytyy roppakaupalla ja kilpailutilanne on varsinkin hyökkäyksessä hyvä. Isoin huolenaihe on oikeastaan laitapuolustajien, Robertsonin ja Alexander-Arnoldin, valtava kuormitus, johon olisi syytä reagoida vielä kesän siirtoikkunassa.

Ihanneavaus (4-3-3)

Liverpoolin ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=52 /]

Mistä sijoista Liverpool pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Edelleen huippujoukkue – kestääkö avainpelaajat kovassa kuormituksessa?

Sijat: 2-4

Liverpool on valmis kauteen 2021-22. Joukkueen terveystilanne on hyvä ja avainpelaajat ovat kunnossa. Huippuunsa viritetty joukkue ei ole vahvistunut ihmeemmin viime kaudesta, mutta jo se, että topparit Virgil van Dijk, Joe Gomez ja Joël Matip ovat kunnossa, antaa Liverpoolille mahdollisuuden pelata pokaaleista.

Kloppin joukkueissa ei laiskotella. Intensiteetti on harjoituksissa korkealla, ja samaa voi sanoa peleistä aggressiivisen vastaprässin ansiosta. Liverpoolin onni on, että moni avainpelaajista saivat levätä kesällä. Esimerkiksi Mohamed Salahia ei päästetty olympialaisiin ja van Dijk ei ehtinyt pelikuntoon EM-kisoihin.

Siitä huolimatta Liverpool tahkoaa jälleen usealla rintamalla. Klopp valitsee taistelunsa hyvissä ajoin, ja esimerkiksi kansalliset cupeissa pelataan kakkosmiehistöllä siihen asti kuin pelejä riittää. Fokus on sarjassa ja Mestarien liigassa. Viime kausi osoitti, ettei Liverpoolin paketti kestä kovin montaa avainpelaajan loukkaantumista.

Andrew Robertson loukkasi nilkkansa kauden alla. Kuva: Getty Images.

Kaikki kivet käännettään, ettei viime kauden katastrofia käy, mutta kovalla kuormituksella loukkaantumisia tulee väkisin. Kuinka hyvin vammoja pystytään ehkäisemään ja hoitamaan määrittää pitkälti Liverpoolin kautta. Mahdollisuudet ovat vaikka mihin, mutta ei olisi mikään valtava ihme, jos esimerkiksi laitapakit Andrew Robertson ja Trent Alexander-Arnold olisivat viime kauden van Dijk ja Gomez.

Mahdollisuudet

Liverpool on todella hyvin valmennettu joukkue, josta löytyy valtava määrä laatua. Jürgen Klopp on käyttänyt kesän taas siihen, että omasta pelaamisesta on löydetty kehitettävät osa-alueet.

Mikäli avainpelaajat pysyvät terveinä, pelaa Liverpool jälleen mestaruudesta. Se on kivenkovalle joukkueelle ykköstavoite. Liverpoolin kohdalla on puhuttu xG:n ylisuorittamisesta, mutta osittain se johtuu myös erinomaisista yksilöistä, jotka pystyvät uhmaamaan maaliodottamaa.

Ei sovi myöskään unohtaa henkistä puolta, mikä Liverpoolissa on kovalla tasolla. Klopp on varmasti virittänyt joukkueensa oikeaan mielentilaan vaikean viime kauden jälkeen.

Haasteet

Kloppin Liverpool on äärimmäisyyksien joukkue. Pelaajat ovat päivä toisensa jälkeen omilla äärirajoillaan. Se on voimavara, kun pelaajat pysyvät kasassa, mutta uhkakuvana on ihmiskehon rajallisuus.

Kauden alla saatiin jo esimakua, kun Andrew Robertson loukkaantui. Kloppin onneksi Robertsonin vamma ei ollut vakava, mutta kauden alku menee sivusuun.

Liverpoolin viime kausi osoitti hyvin sen, kun joukkue oli mestaruuskaudella viety äärirajoille ja sen yli. Avainpelaajat hajosivat yksi toisensa jälkeen, ja kausi oli lähellä päättyä todelliseen katastrofiin ja Mestarien liigan ulkopuolelle. Lopulta Chelsean ja Leicesterin konttaus pelastivat hallitsevan mestarin.

Sama uhkakuva on yhä olemassa. Se on aina olemassa Kloppin alaisuudessa, kun intensiteetti ja vaatimustaso ovat korkeammalla kuin yhdessäkään toisessa valioliigaseurassa.

[td_block_11 custom_title=”Liverpool-uutiset” tag_slug=”liverpool” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]