Siirtoikkuna-analyysi: Manchester United kaipaa laatua joka linjaan – riittääkö Ole Gunnar Solskjærin vetovoima?

© Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær on puhunut julkisesti tulevan kesän tärkeydestä. Joulukuussa vastuun ottanut Solskjær haluaa muokata joukkuetta tyylilleen sopivaksi. 

Solskjær haluaa, että United juoksee jatkossa enemmän. Hän haluaa, että United on jatkossa paremmassa kunnossa. 

Samalla Solskjær on korostanut asenteen merkitystä. Old Traffordilla ei jatkossa surffailla.

Sanat herättävät jopa hieman ihmetystä. Onko Manchester United ajautunut tilanteeseen, jossa manageri joutuu julkisesti puhumaan perusasioista? Siis siitä, että jalkapallokentällä liikutaan ja yritetään.

Herrera lähti jo, kuka ottaa Sánchezin?

Tässä valossa on erikoista, että Ander Herrera päästettiin lähtemään. Baski huokui Solskjærin korostamia arvoja. Hän jättää aukon keskikentän keskustaan.

Kapteeni Antonio Valencia suuntaa niin ikään uusiin haasteisiin. Entinen luottomies jäi tällä kaudella täysin sivurooliin. 

Hulppeaa 500 000 punnan viikkopalkkaa nauttiva Alexis Sánchez lainataan takuulla muualle, jos joku suostuu pulittamaan Old Traffordilla flopanneelle chileläiselle hurjaa liksaa. Hyökkääjä Romelu Lukaku on väläytellyt julkisesti siirtoaikeitaan. Hänet on yhdistetty Interiin. 

Paul Pogbaa viedään Real Madridiin, maalivahti David de Geaa taas muun muassa Paris Saint-Germainiin. Juan Mata on jäämässä ilman jatkoa. Todellisen suursiivouksen aloittanut Solskjær on antanut seuran pomolle Ed Woodwardille pitkän listan. Hän toivoo, että valtava määrä pelaajia lähtee kesään 2020 mennessä. 

Pystyykö Solskjær houkuttelemaan pelaajia?

Eurooppa-liigaan osallistuva United saa onnistua markkinoilla todella hyvin, jotta saa jalkeille nykyistä vahvemman miehistön. Riittääkö Solskjærin maine tuomaan tähtiä Old Traffordille, kun vastassa on vaikka Pep Guardiola tai Jürgen Klopp?

Manchester Evening News kertoi hiljattain, että United ”ei riko tulevana kesänä siirtoennätystään”. Kesällä 2016 kotiin palannut Pogba maksoi 94,5 miljoonaa puntaa. Sama sanomalehti jatkoi hieman myöhemmin, että United saattaa maksaa korkeintaan 100 miljoonaa puntaa – jos löytää aivan huippuluokan keskuspuolustajan.

Real Madridin Gareth Bale on yhdistetty Old Traffordille. Walesilaisen entinen manageri Harry Redknapp näki hiljattain, että Bale kääntäisi seuran ympäri. Tätä on vaikea uskoa. Tällä kaudella kuudenneksi jääneen Unitedin tila on sen verran sekasortoinen. Bale sopisi Solskjærin öljytankkerijalkapalloon, jossa isketään nopeasti vastustajan selustaan riistojen jälkeen ja jätetään vähemmän huomiota pallonhallinnalle.

Jo varmana hankintana pidetty Daniel James sopii juuri tähän kaavaan. Aivan eri asia on, onko Swansea-tähti riittävän hyvä pelaaja Old Traffordille. Se nähdään ensi kaudella.  

United etsii huipputopparia

James on nimenä vielä suurelle yleisölle tuntematon. Niin on Newcastle Unitedin keskikenttäpelaaja Sean Longstaff, jota tuodaan niin ikään Manchester Unitediin. 

Solskjær etsiikin selvästi nöyriä duunareita diivamaiseksi moitittuun palkka-armeijaan. Hän haluaa oikean puolustajan, koska Ashley Young on jo 33-vuotias. Aaron Wan-Bissaka on yksi mahdollinen nimi, mutta Crystal Palace vaatii kovaa hintaa.

United on yrittänyt löytää jo pitkään todellista huipputopparia. Kalidou Koulibaly on eri lähteiden mukaan vahva ehdokas. Napoli ei päästä tähteään hevillä Unitediin. 

Koska Herrera lähti, tarvitsee United laatua keskikentälle. Nemanja Matić on jo hieman verkkainen. Sportingin Bruno Fernandes on yksi vaihtoehto. Hän teki Portugalin pääsarjassa tällä kaudella komeat 20 ja pohjusti 13 maalia. Solskjær on vaatinut joidenkin tietojen mukaan Fernandesin hankintaa, mutta Manchester City on niin ikään markkinoilla. Sama pätee Benfican João Félixiin. Paris Saint-Germainin oikukkaana pidetty Adrien Rabiot on yhdistetty Old Traffordille. Sopisiko ranskalainen Solskjærin kurinalaisuutta korostavaan linjaan?

Ryhmästä revittävä kaikki irti

James kyllä valitsee Unitedin, kun toisena vaihtoehtona on Brighton & Hove Albion, mutta United tarvitsee maailmanluokan laatua. 

Tätä laatua United kaipaa joka linjaan. Marcus Rashford joutuu kantamaan valtavan taakan ykköskärkenä, vaikka sopii laidallekin. Tilanne vain korostuu, jos Lukaku lähtee.

Unitediin yhdistetään joka päivä liuta nimiä: Jadon Sancho, Matthijs de Ligt ja Ivan Perišić nousevat usein esille. 

Solskjær saa tehdä kovan työn, jotta onnistuu taivuttelussa. Vielä kovemman työn hän saa tehdä harjoituskentällä. Jo Unitedin nykypakka on – kaikesta kritiikistä huolimatta – varsin laadukas. Esimerkiksi Liverpool ylsi niukaksi kakkoseksi monin paikoin heppoisemmalla porukalla. 

Solskjærin pitää repiä ryhmästä kaikki irti. Tässä työssä ei riitä vain juokseminen ja asenne. Norjalaisen pitää osoittaa kykynsä pelin eri vaiheiden kehittäjänä. Tällä saralla hänellä on vielä paljon näyttöjä annettavana.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!