Manchester United uhkaa pudota Valioliigan rahalistan ykköspaikalta

© Kuva: Getty Images

Manchester United on ollut Valioliigan tulokuningas siitä lähtien, kun Deloitte on ylläpitänyt ”rahaliigaansa”, kaudesta 1996-1997 lähtien. Deloitte mittaa jalkapalloseurojen vuosittaisia ansioita, ja Valioliigassa United on hallinnut liigaa vuodesta toiseen.

Nyt Manchester United on kuitenkin lähellä menettää ykköspaikkansa Englannin raharikkaiden joukossa. United on toki edelleen maan ykkönen ja maailman kolmas Barcelonan ja Real Madridin jälkeen, mutta Manchester City ja Liverpool hiipivät koko ajan lähemmäs.

Manchester United nettosi kaudella 2018-2019 noin 730 miljoonaa euroa, kun Barcelonan ansiot olivat 863 miljoonaa euroa ja Real Madridin 777 miljoonaa euroa.

Manchester City ja Liverpool ovat maailmantilastossa kuudes ja seitsemäs, ja City on Unitedia enää 103 miljoonaa euroa perässä.

Kärkikolmikon takana Tottenham on noussut ”rahaliigassa” Lontoon ykköseksi. Lontoo on Deloitten rankingissa sijalla 8, Chelsean ja Arsenalin seuratessa sijoilla 9 ja 11.

Vaikka Manchester United onkin edelleen Valioliigan ranking-ykkönen, on se aidossa vaarassa menettää kärkipaikkansa, koska meneillään on toinen perättäinen kausi ilman Mestarien liiga -miljoonia.

– Manchester United on ollut Englannin ykkösseura rahaliigan alusta lähtien, mutta voi olla paineen alla vuonna 2021, Dan Jones Deloittelta kommentoi.

– Ensi vuoden tilastoissa näkyy tämä kausi, kun Liverpool jyrää kentällä, joten on mahdollista, että United menettää ykköspaikkansa. Se riippuu siitä, miten loppukausi etenee, eli eteneekö City tai Liverpool pitkälle Mestarien liigassa.

– On ehdottomasti mahdollista, että United menettää asemansa. Riippuen siitä, mihin he asettuvat tuloarviossa (652-675 miljoonaa euroa), ja miten City ja Liverpool pärjäävät Mestarien liigassa, se voi olla hyvin, hyvin lähellä.

– Kymmenen vuotta sitten olisi vaikuttanut kaukaa haetulta, että City voisi ohittaa Unitedin taloudellisilla mittareilla, Jones lisää.

Kaudella 2008-2009 Unitedin tulot olivat 324 miljoonaa euroa, kun Manchester City oli kaukana takana 101 miljoonassa eurossa.

Kaiken kaikkiaan rahaliigan TOP 20:een mahtuu kahdeksan valioliigaseuraa. Kaikki 20 parasta tulevat Euroopan viidestä suurimmasta liigasta Valioliigasta, Ligue 1:stä, Bundesliigasta, Serie A:sta ja La Ligasta. Valioliigan kuuden jättiläisen seurana 20 parhaan joukkoon mahtuvat sijoilta 18 ja 19 löytyvät West Ham ja Everton.

Rahaliigan 20 parhaan yhteenlasketut tulot olivat 9,3 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta oli huimat 11 prosenttia.

Lähde: Sky Sports