Siirtoikkunan lähestyessä ja joukkueen rakennustyön ollessa yhä kesken Manchester Unitediin on yhdistetty jälleen kerran iso joukko pelaajia. Koronakriisi on kuitenkin iskenyt kovaa myös Unitedin talouteen, eikä Mestarien liigasta pudonneelta seuralta ole lupa odottaa mitään kulutusjuhlia tammikuussa. Päähankinnat ovat viime vuosina tehty kesäisin.

Manageri Ole Gunnar Solskjær on luotsannut Unitedia kahden vuoden ajan ja tehnyt toistaiseksi oikeansuuntaisia liikkeitä pelaajamarkkinoilla. Old Traffordille on naarattu nuoria ja nälkäisiä pelaajia, joista useampi on ollut britti. Sarjataulukko osoittaa, että myös kentällä suunta on ollut parempaan päin, vaikka pallonriistoihin ja vaarallisiin vastahyökkäyksiin nojaavan joukkueen pelaamisessa ei erityisen selkeää punaista lankaa ole vieläkään näkyvissä.

Mikäli kausi jatkuu kärkiryhmien osalta samaan malliin, United voi olla mukana taistelemassa tosissaan jopa mestaruudesta – ensimmäistä kertaa sitten managerilegenda Sir Alex Fergusonin eläköitymisen.

Paul Pogban loputon kissa-hiiri-leikki

Siirtorintamalla eniten otsikoita on tuttuun tapaan saatu Paul Pogbasta, jonkaagentti heitti hiljattain lisää bensaa liekkeihin lausunnoillaan. Pogban merkitys joukkueelle pieneni Bruno Fernandesin saavuttua uudeksi pelintekijäksi, joten ranskalainen ei ole enää korvaamaton. Tilastojenkin valossa Pogban taso on romahtanut merkittävästi viime aikoina. Lahjakas pelaaja voisi loistaa aivan eri tavalla jossakin muussa seurassa, jossa pelataan erityyppistä jalkapalloa.

Pogban sopimus on voimassa ensi kauden loppuun asti, mutta arvo siirtomarkkinoilla laskee koko ajan. Mikäli United keskikenttäpelaajastaan merkittävän korvauksen aikoo ottaa, nyt olisi sopiva aika hänet myydä ja hankkia samalla korvaaja. Toisaalta isoja siirtoja ei perinteisesti kesken kauden juurikaan tapahdu, eikä kovapalkkaiselle Pogballe välttämättä löydy tällä hetkellä ottajaa Euroopassa.

Paul Pogban nimi on pyörinyt jälleen lukuisissa siirtohuhuissa. Kuva: Getty Images.

Pogban lähtö avaisi tilaa Ajaxista kesällä hankitulle Donny van de Beekille, jonka United-ura on toistaiseksi jämähtänyt lähtötelineisiin. Joka tapauksessa on selvää, että United on liemessä, mikäli Fernandes loukkaantuu. Portugalilainen on mukana suuressa osassa maaleista, joko viimeistelijänä tai syöttäjänä.

Hyökkäävistä keskikenttäpelaajista Jesse Lingardin vastuu on jäänyt pieneksi, ja oman kasvatin tulevaisuus saattaakin olla jossakin muualla, joskin hänen sopimustaan pidennettiin juuri uudenvuodenaattona yhdellä kaudella. Juan Matakin uhkaa jäädä statistiksi, vaikka hänen yhteispelinsä Fernandesin kanssa toimii mainiosti. Vähintään pidemmällä tähtäimellä United kärkkyy lentoon päässeen Aston Villan nimimiestä Jack Grealishia, joka solmi hiljattain pitkän jatkosopimuksen seuransa kanssa.

UtdArena

@UtdArena
New Visualisation:

Bruno Fernandes’ shooting locations since 2017/18. This is something our coaching staff have attempted to change i.e. to prevent him from shooting from such distance.

Jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi tulee puolustavankin keskikenttäpelaajan hankinta. Hieman verkkainen Nemanja Matić alkaa olla uransa ehtoopuolella. Fred ja Scott McTominay puolestaan ovat osoittautuneet melko hyviksi rooleissaan, mutta riittääkö heidän tasonsa siinä vaiheessa, jos United haluaa takaisin Euroopan kirkkaimmalle huipulle? West Hamin Declan Rice lienee Unitedin ja muiden Valioliigan jättien kiikarissa, kun on aika siirtyä astetta suurempiin ympyröihin.

Toppariosasto ei kestä takaiskuja

Toppariosaston yllä leijailee kysymysmerkkejä, sillä Victor Lindelöfin selkä vihoittelee ja Eric Bailly tunnetaan poikkeuksellisen loukkaantumisherkkänä pelaajana. Kapteeni Harry Maguire pelaa kohtuuttoman isoja minuuttimääriä, ja Fernandesin loukkaantumisen ohella suuri kauhukuva olisi se, että kippari joutuisi pitkäksi aikaa sairastuvalle.

Marcos Rojon ja Phil Jonesin varaan ei enää lasketa, ja heitä yritetään kaupata sopivalla hinnalla, mikäli halukkaita ostajia löytyy. Yhdelle huipputopparille olisi tilausta – RB Leipzigin Dayot Upamecanon United näki läheltä Mestarien liigan lohkovaiheessa. Toinen potentiaalinen vaihtoehto on Brightonissa vahvasti esiintynyt Ben White.

Harry Maguiren ja Victor Lindelöfin johtama puolustus ei ole täysin vakuuttanut. Kuva: Getty Images.

Puolustuksen vasen laita on kunnossa Alex Tellesin saavuttua kirittämään Luke Shaw’ta, mutta oikealle puolelle kaivattaisiin mitat täyttävää tuuraajaa Aaron Wan-Bissakalle. Seuraikoni Paul Scholes jo huomauttikin asiasta viime viikonloppuna, kun paikalla hääri Lindelöf.

Brandon Williams on tyrkyllä laidoille, mutta hänen kehityksensä ei ole jatkunut aivan toivottuun tahtiin. Yksi Unitediin yhdistetyistä nimistä on Englannin maajoukkuemies Kieran Trippier, joka edustaa tällä hetkellä Atlético Madridia. Tuoreimpien tietojen mukaan mahdollinen siirto olisi kuitenkin ajankohtainen vasta kesällä.

Maalivahtiosastolta on poistumassa hyvin seuraa palvellut Sergio Romero, jolle ei enää ole käyttöä. David de Gea ja Dean Henderson muodostavat yhden liigan parhaista maalivahtikaksikoista, vaikka molemmille sattuukin aika ajoin pahoja, otsikoihin päätyviä lipsahduksia.

UtdArena

@UtdArena
Anthony Martial's Goal Involvements per 90:

2015/16: 0.52
2016/17: 0.54
2017/18: 0.77
2018/19: 0.53
2019/20: 0.81
2020/21: 0.75

It was a tricky start to this season. Hopefully he kicks on.

Hyökkäykseen hiomaton timantti

Hyökkäyksessä Unitedilla riittää taitoa. Syksyllä ryhmään liittynyt kärkimies Edinson Cavani on osoittautumassa kelpo täsmähankinnaksi, mutta häntä on toistaiseksi peluutettu säästeliäästi. Anthony Martialista tai Marcus Rashfordista ei taida olla sellaiseksi kliiniseksi viimeistelijäksi, jota joukkue todella kaipaisi puolustuspään vuotaessa turhan usein. Kumpikin hukkaa luvattoman paljon hyviä maalintekopaikkoja.

Mason Greenwood, 19, on ikäisekseen poikkeuksellinen lahjakkuus, mutta hänen otteistaan puuttuu vielä tasaisuus. Martial, Rashford ja Greenwood sopivat silti mainiosti Solskjærin suosimaan pelitapaan. Lainamies Odion Ighalolle sen sijaan ei ole roolia tarjolla.

Atalantan nuori laitahyökkääjä Amad Diallo Traoré on näillä näkymin tulossa Manchesteriin tammikuussa. Kuva: Getty Images.

Näillä näkymin hyökkäyspäähän on tammikuussa tulossa Atalantan nuori laitahyökkääjälupaus Amad Diallo Traoré, jonka 25 miljoonan euron siirrosta seurat ovat päässeet sopuun jo aiemmin. Italialaismedian mukaan norsunluurannikkolainen Diallo on saanut Italian passin, mikä tasoittaa tietä siirrolle.

Borussia Dortmundissa hurjiin tehoihin yltänyt englantilaistimantti Jadon Sancho on jälleen pyörinyt siirtohuhuissa, ja kannattajat varmasti ottaisivat hänet mieluusti joukkueeseen. Monen mielestä esimerkiksi rotaatiopelaaja Daniel Jamesin taso ei yksinkertaisesti riitä Unitediin. On kuitenkin epätodennäköistä, että seura lähtisi Sanchoa tosissaan tammikuussa jahtaamaan.

Odotettavissa voi siis olla varsin hiljainen siirtoikkuna Unitedin osalta. Koossa on silti joukkue, jonka pitäisi pian palata pokaalikantaan, sillä menestystä on tarjolla useammassakin kilpailussa. Jos pokaalittomuus vielä jatkuu, Solskjærille alkavat kello vähitellen soida.