Manchester Unitedin kausi oli epätasainen. Ajoittain joukkue väläytti huippuosaamistaan, mutta kolikon kääntöpuoli oli liian usein esillä. Siihen nähden Valioliigan kakkossija oli yllättävän kova suoritus.

On hassua, kuinka paljon yksi pokaali – joka on suurseurojen mittapuulla melko mitätön – voi vaikuttaa koko kauden loppuarvioon. Eurooppa-liigan finaalin voittamalla kausi olisi ollut hyvä, mutta tappion myötä se oli jälleen epäonnistunut – vaikka Ole Gunnar Solskjærin projekti nytkähtikin askeleen eteenpäin.

Man United on pelannut nyt jo neljä kautta voittamatta mitään. Ensi kaudella seuran on jo aivan pakko voittaa pokaali. Sen saavuttamiseksi Solskjær tarvitsee kuitenkin seurapomojen tukea siirtomarkkinoille.

Tällä kaudella United pelasi erittäin kapealla pelaajamateriaalilla, jonka seuraukset näkyivät loppukauden aikana. Joukkueen avainpelaajat, kuten Marcus Rashford ja Bruno Fernandes, olivat peluutettu loppuun eikä heidän peliesityksensä olleet kauden ratkaisuhetkillä enää parhaalla tasolla.

Maalivahdit

David de Gea: 6

Manchester Unitedin pitkäaikainen ykkösvahti pelasi heikoimman kautensa seurassa. Siitä huolimatta hän sai vastuuta peräti 26 valioliigaottelussa, vaikka vaihtoehtona olisi ollut Englannin maajoukkuevahti Dean Henderson. De Gean epäonnistunut kausi sai karmean lopun, kun hän päästi Eurooppa-liigan finaalissa kaikki 11 Villarrealin rangaistuspotkua ja mokasi itse ainoana vetäjänä. Mielenkiintoista nähdä, onko espanjalaisvahdin aika Unitedissa ohi.

Dean Henderson: 7+

Moni odotti Hendersonin nappaavan heti debyyttikaudellaan manchesterilaisseuran ykkösvahdin paikan, mutta toisin kävi. Alkukauden aikana Deano sai vastuuta ainoastaan cup-kilpailuissa, mutta kauden jälkimmäisellä puoliskolla hänet nähtiin tolppien välissä myös Valioliigassa. 24-vuotiaasta englantilaisvahdista huokui itsevarmuus ja ajoittain hän pelasi loistavasti, mutta mukaan mahtui myös turhaa koheltamista – se myös näkyy arvosanassa.

Puolustajat

Harry Maguire: 9

Olen useaan otteeseen sortunut Maguiren aliarvioimiseen. Nyt on aika nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. United-kippari on ehdottomasti yksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista – ja puolustuslinjan tärkein pelaaja. Englantilaistopparin ollessa sivussa Unitedin puolustuspelaaminen oli karmeaa katseltavaa. Alan Shearer ei turhaan valinnut tätä herraa Valioliigan vuoden joukkueeseen.

Victor Lindelöf: 7-

Ruotsalaistoppari pelasi alkuvuoden aikana huipputasolla. Suonenveto ei kuitenkaan ollut pysyvä ja loppukautta kohden nähtiin jälleen sitä tuttua Lindelöfiä. Ensi kaudella vaihtopelaajan roolissa?

Eric Bailly: 6+

Pelasi huimat 21 ottelua kauden aikana (!) – enemmän kuin kertaakaan sitten kauden 2016-17. Parhaimmillaan loistava toppari, mutta taso heittelee liikaa. Syyllistyy myös ylipelaamiseen liian usein.

Axel Tuanzebe: 6+

Alkukausi lupaili hyvää, kun Tuanzebe pimensi Mestarien liigassa PSG:n supertähdet, Kylian Mbappén ja Neymarin. Muutamat epäonnistumiset, kuten tapaninpäivänä tehty oma maali Leicesteriä vastaan, söivät kuitenkin itseluottamusta, eikä englantilaistoppari noussut odotetulle tasolle.

Alex Telles: 7

Avauskokoonpanonpaikka jäi lunastamatta, mutta jätti debyyttikaudellaan ihan ok vaikutelman itsestään. Parhaiten mieleen jäivät brassipuolustajan loistavat keskitykset, joista tehtiin jopa yllättävän vähän maaleja (4).

Luke Shaw: 10+

Kymppi ei riittänyt, vaan piti vielä lisätä plussa perään. Aivan fantastinen kausi Shaw’lta, jonka moni odotti putoavan vaihtomiehen rooliin Tellesin saavuttua seuraan. Valioliigan ylivoimaisesti paras laitapuolustaja tällä kaudella – kaikella kunnioituksella muita kohtaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

25-vuotias Luke Shaw teki kauden aikana yhden maalin. Se syntyi maukkaaseen paikkaan, Manchesterin derbyssä. Kuva: Getty Images

Brandon Williams:

United-kasvatti sai peliaikaa 14 ottelussa. Vaikea antaa arvosanaa, kun näytöt olivat vähäiset. Lainapesti tammikuussa olisi ollut sekä pelaajan että seuran kannalta hyvä ratkaisu.

Aaron Wan-Bissaka: 8

Urakoi isoja minuutteja Man Unitedin oikeana laitapuolustajana. Takuuvarmaa tekemistä puolustussuuntaan ja oli tälläkin kaudella vastustajien painajainen. Paransi myös hyökkäyspelaamistaan, mutta vielä riittää paljon petrattavaa.

Keskikenttäpelaajat

Nemanja Matic: 6

Serbipelaajan parhaat vuodet ovat jo takanapäin. Liike on hidastunut entisestään ja keskikenttäpelaaja kääntyy kuin rahtilaiva. Sopimus kattaa vielä kaksi kautta, mutta saa tulevaisuudessa peliaikaa vain ja ainoastaan paremman puutteessa.

Paul Pogba: 8-

Pogban kausi oli kuin peilikuva Manchester Unitedin kaudesta. Ajoittain fantastisia peliesityksiä, mutta mukaan mahtui myös heikompia pelejä. Ranskalaistähden peluuttaminen uudessa roolissa – vasempana laitahyökkääjänä – oli ovela ja onnistunut veto Solskjærilta.

Donny van de Beek:

Kovat oli odotukset, mutta… Jätetään arvioimatta, koska ei saanut kunnollista näytönpaikkaa missään vaiheessa kautta. Ehkä ensi kaudella sitten?

Scott McTominay: 9-

Vau! Hieno kausi Unitedin omalta kasvatilta. Taistelun ruumiillistuma. Antaa aina 110 prosenttia kentällä. Parannettavaa löytyy vielä paljon, mutta otti kauden aikana valtavan stepin eteenpäin.

Fred: 7+

Tekee kovasti töitä molempiin suuntiin, mutta taso ei valitettavasti riitä. Ensi kaudella ei voi enää olla vakiopelaaja avauksessa, mikäli United aikoo taistella pokaaleista.

Bruno Fernandes: 10-

Jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi. Oli Valioliigan paras keskikenttäpelaaja yhdessä Cityn Kevin De Bruynen ja İlkay Gündoğanin kanssa. Teki Valioliigassa huimat 18 maalia, joista puolet syntyi rangaistuspotkuista. Heikohko loppukausi – joka johtui enemmän tai vähemmän väsymyksestä – pudotti arvosanan kympistä kymppi miinukseen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Bruno Fernandes pelasi kauden aikana kaikki kilpailut mukaan lukien yhteensä 58 ottelua. Portugalilaistähti onnistui maalinteossa 28 kertaa ja antoi 17 maalisyöttöä. Kuva: Getty Images

Juan Mata:

33-vuotias espanjalaiskonkari ei juuri pelaamaan päässyt. Sopimus manchesterilaisseuran kanssa päättyy kesällä, joten lienee aika sanoa: Kiitos ja näkemiin, Juan!

Hyökkääjät

Marcus Rashford: 8-

Pelasi kauden aikana huimat 57 ottelua, vaikka oli liki puolet kaudesta puolikuntoinen. Teki 21 maalia, mutta sortui liian usein yksinyrittämiseen. Jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut viisasta jo vuodenvaihteen jälkeen hoitaa mies kuntoon ensi kautta silmällä pitäen.

Daniel James: 7

Helmikuun suonenvetoa (kolmen ottelun maaliputki) lukuun ottamatta oli juuri se Daniel James, joka ollaan ennenkin nähty. Tuulennopea laitahyökkääjä on vaikeasti pideltävä pelaaja, mutta liian usein viimeinen ratkaisu on heikko. Tästä syystä walesilaisen nimi harvemmin tehotilastoissa näkyy.

Mason Greenwood: 8

Odotukset 19-vuotiasta Greenwoodia kohtaan olivat kauden alla kenties liian suuret. Vaikka maalimäärä putosi kolmella viime kaudesta, ei hänen kautensa ollut missään nimessä pettymys. Kokemusta karttui jälleen rutkasti ja hyökkääjälupaus on ensi kaudella takuuvarma kymmenen valioliigamaalin mies.

Amad Diallo:

Siirtyi Atalantasta Manchester Unitediin tammikuussa. Loisti alle 23-vuotiaiden joukkueessa, jossa laukoi neljä maalia ja antoi kolme maalisyöttöä kolmeen otteluun. Pääsi debytoimaan edustusjoukkueessa ja onnistui kertaalleen myös maalinteossa. Tästä pelaajasta kuullaan vielä.

Anthony Martial: 5-

Manchester Unitedin kauden suurin epäonnistuja. Huima viime kausi antoi luvan odottaa jopa 20 maalin kautta, mutta ranskalaishyökkääjä oli umpisurkea. Teki kauden aikana vain neljä valioliigamaalia ja ajautui epäsuosioon fanien keskuudessa.

Edinson Cavani: 10

Huikea debyyttikausi Manchester Unitedissa. Jos joku kuvitteli, että urugualainen saapui Englantiin vain jäähdyttelemään rahankiilto silmissä, oli kyllä täysin väärässä. 34-vuotias Cavani teki joukkueensa eteen uskomattoman määrän töitä ja onnistui siinä sivussa tekemään myös 17 maalia. Unitedin kannalta oli loistava juttu, että El Matador päätti jatkaa seurassa myös ensi kaudella.

Edinson Cavani teki huiman maalin kauden viimeisessä kotiottelussa, jossa myös yleisöä oli ensi kertaa paikalla. Kuva: Getty Images