Näkökulma: Tottenhamin sensaatio perustuu yksinkertaiseen oppiin 

© Kuva: Getty Images

Manchester City eteni vakuuttavasti syksyllä 2016. Kesällä vastuun ottanut Pep Guardiola johdatti Taivaansiniset heti Valioliigan kärkeen. 

Guardiola koki ensimmäisen tappion, kun Tottenham juhli lokakuussa 2016 White Hart Lanella luvuin 2–0.

Ihmettelin menoa White Hart Lanella. Jo maan pinnalle puretun stadionin lehdistökatsomo sijaitsi aivan vaihtopenkkien vieressä. Kentällä mentiin eikä meinattu.

Bielsan henki leijui Etihadilla

Pohjoislontoolaisten manageri Mauricio Pochettino ja Guardiola tunnetaan Marcelo Bielsan oppipoikina. Pochettino pelasi jo juniorina Bielsan alaisuudessa. Guardiola kävi tapaamassa jalkapallomaailman vallankumouksellista uudistajaa, kun aloitteli valmentajana.

Kolmikko saattaa kohdata ensi kaudella, sillä Bielsan Leeds United kärkkyy nousua.

Pochettino aloitti lokakuussa 2016 muodolla 4–2–3–1. Tottenham antoi painetta korkealla ja yritti tukkia sisemmät laitakaistat.

Pochettino luotti hyvin vastaavaan kaavaan eilen keskiviikkona, kun Tottenham jatkoi Mestarien liigan välieriin. Spurs lähti liikkeelle tällä kertaa keskikentän timantilla, mutta ei perääntynyt, vaan antoi painetta: Bielsan henki leijui Etihadin yllä.

Allegri tarjosi oppitunnin

Pochettino saapui White Hart Lanelle kesällä 2014. Hän on saanut kritiikkiä siitä, että on edelleen ilman pokaalia.

Argentiinalaista on moitittu syystäkin. Pochettino on oppinut tällä kaudella muovaamaan muotoja paremmin tilanteen mukaan. Pochettino on oppinut sopeutumaan. Arvokkaan oppitunnin tarjosi Massimiliano Allegri ja Juventus. Tottenham tippui keväällä 2018 Mestarien liigan ensimmäisellä jatkokierroksella, kun Allegri teki Wembleyllä toisella jaksolla kaksi pelin muuttanutta vaihtoa. 

Pochettino jähmettyi Wembleyllä, mutta oppi. Tottenham on pelannut tällä kaudella kahdeksalla eri ryhmityksellä.

Muovaaminen on mahdollista, koska Pochettino on onnistunut pitämään porukkansa pitkään kasassa. Eilen Etihadilla aloittaneet Hugo Lloris, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Danny Rose, Victor Wanyama, Moussa SissokoDele Alli, Christian Eriksen ja Son Heung-min pääsivät avauskokoonpanoon jo White Hart Lanella lokakuussa 2016. Harry Kane paranteli tuolloinkin nilkkaansa.

Oppi Manchester Unitedille

Tässä on valtava oppi. Pochettino on antanut suojateilleen aikaa. Samalla hän on pitänyt linjakkaasti kiinni periaatteistaan. Spurs yrittää pitää palloa, edetä heti tilaisuuden tullen ja antaa painetta. 

Tottenham kamppailee näillä periaatteilla nyt Mestarien liigan pokaalista, vaikka on jättänyt hankinnat täysin väliin tällä kaudella.

Pochettino yhdistettiin talvella vankasti Old Traffordille, mutta Manchester United antoi vakituisen sopimuksen Ole Gunnar Solskjærille. United on kuluttanut kahdella viime kaudella noin 260 miljoonaa puntaa, mutta Solskjær puhui heti tiistaisen Barcelona-tappion jälkeen ”uudelleenrakennuksesta”. Old Traffordille haetaan jälleen vahvistuksia.

Tottenham osoitti eilen (ja Ajax tiistaina), että raha ei ratkaise kaikkea jalkapallossa. Tämä on myös Manchester Unitedin kannattajien syytä myöntää. Huippujalkapallo on nyanssitason kollektiivista joukkueurheilua. Lionel Messi on poikkeustapaus, mutta yksilöiden merkitys vähenee koko ajan. Kanenkin pystyy korvaamaan.

Tämä nähtiin tiistaina. Ja tämä nähtiin eilen, kun maailman kallein jalkapallojoukkue tippui laulukuoroon.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila