Liverpool johtaa Valioliigaa 13 pisteellä ja näyttää kulkevan kohti Valioliigan mestaruutta. Vaikka vasta puolet sarjasta on pelattu, on Liverpoolin meno niin vakuuttavaa, ettei Leicester Cityllä tai Manchester Cityllä näytä olevan mahdollisuuksia kuroa eroa umpeen.

Liverpoolin johtoasema on merkittävä asia siinä suhteessa, ettei sen pelaajamateriaali toden totta ole 13 pistettä Manchester Cityä, Tottenhamia, Chelseaa tai Manchester Unitedia parempi. Liverpoolin avain on ollut Jürgen Kloppin johtama valmennusprosessi. Liverpool on sarjan ylivoimaisesti täsmävalmennetuin joukkue. Täsmävalmennus kumpuaa analyyttisestä ja hyvin pedantista valmennusotteesta.

Se tulee esille monissa eri pelin vaiheissa ja pelin eri osa-alueissa. Yksi sellaisista ovat erikoistilanteet. Liverpool näyttää nyt jalkapallomaailmalle, mikä merkitys on erikoistilanteiden harjoittelulla ja niiden osaamisella.

Perinteisesti ajatellaan, että erikoistilanteita ovat kulmapotkut, vapaapotkut ja sivuvapaapotkut, jotka päättyvät yhteen keskitykseen ja tilanteen purkuun.

Liverpool on vienyt kuolleiden tilanteiden prosessinsa äärimmäisen pitkälle. Ensinnäkin, joukkueella on selvät suunnitelmat jokaisen kuolleen tilanteen varalle. Oli kyse kulmapotkusta, aloituspotkusta, rajaheitosta tai keskialueen vapaapotkusta, on Liverpoolilla suunnitelmat pelaajien selkäytimissä. Joukkue toimii tällaisissa pelin vaiheissa kuin kone.

Liverpool tekee niiden aikana kaksi asiaa paremmin, kuin muut joukkueet.

Ensinnäkin, täsmätaso, jolla joukkue toimii, on huikea. On olemassa nopeita variaatioita, fiksuja variaatioita ja suoria maalipaikan luonnin variaatioita. Esimerkiksi sivuvapaapotkut joukkue on jaotellut sellaisiin, jotka lähtevät sisäkaistalta ja sellaisiin, jotka lähtevät laitakaistalta. Kaikki on mietittyä.

Toiseksi, Kloppin valmennusryhmä on ymmärtänyt sen, mitä harva ymmärtää. Erikoistilanteet eivät lopu pallon peliin saattamiseen ja sen jälkeiseen muutamaan sekuntiin. Liverpool toimii erikoistilanteiden toisissa vaiheissa parhaiten koko maailmassa juuri tällä hetkellä.

Otetaan esimerkiksi taannoinen Leicester-ottelu. Liverpool näytti pelissä ylivoimaiselta, mutta ylivoimassa oli hitusen silmänlumetta. Liverpool ei ollut avoimen pelin aikana niin valtavan ylivoimainen, kuin miltä näytti. Mutta kuolleet tilanteet ja niiden toiset vaiheet antoivat Liverpoolilla totaalisen kontrollin pitkiksi ajoiksi.

On nimittäin niin, että jos joukkue toimii esimerkiksi rajaheitoissa laadukkaasti, se voi kontrolloida rajaheiton jälkeistä pelin virtaa monta kymmentä sekuntia. Kuolleiden tilanteiden vaikutus pelin virtaan on massiivinen, jos otetaan huomioon niistä johtuvat toiset vaiheet.

Voidaan sanoa, että Liverpool teki ottelussa itseasiassa neljä erikoistilannemaalia, jotka ratkaisivat sille ottelun.

Ensimmäinen maali tuli kulmapotkun jälkitilanteesta, jossa Liverpool ylimiehitti taka-alueen ja keskitti pallon sinne. Toinen maali tuli pilkusta. Kolmas maali oli sisäkaistalta lähteneen sivuvapaapotkun jälkeinen nopea pallonhallinta ja laitamurto. Ei ole sattumaa, että vastustajan purkupallot päätyvät usein Liverpoolin pelaajien haltuun, minkä jälkeen joukkue käynnistää vaarallisia hyökkäyksiä.

Neljäs maali tuli omalta kenttäkolmannekselta lähteneestä rajaheittokuviosta. Liverpool suoritti kaksi kahden pelaajan rotaatiota ja pystyi pelaamaan pallon painottomalle puolelle. Joukkue oli hakenut vastaavaa kuviota läpi ottelun. Trent Alexander-Arnold dominoi ottelua kentän oikealta laitakaistalta Liverpoolin vasemman puolen rajaheittojen jälkeen ja toisella jaksolla se johti maaliin asti ja Alexander-Arnoldin taitavaan viimeistelyyn.

Liverpool tekee rajaheitoissa taitavia monen pelaajan välisiä rotaatiota, jotka johtavat usein tilanteeseen, jossa omalla pelaajalla on pallo positiivisessa peliasennossa ja joukkue on valmis etenemään jopa suoraan maalipaikkaan. Asiaa on rakennettu seurassa nyt monen vuoden ajan. Liverpoolin osaaminen kuolleiden tilanteiden käynnistämisessä ei ole tullut sormia napsauttamalla. Asiassa on hyödynnetty seuran laajaa analytiikkaosastoa valmennustiimin lisäksi. Liverpool on tieteellisen ja analyyttisen valmentamisen malliseura.

Joten, jos Liverpoolin aikoo tällä kaudella pysäyttää, pitää pystyä vastaamaan sen erikoistilannepelaamisen automaatiotasoon. Ja tehdä sama asia erikoistilanteiden toisissa vaiheissa.