Valioliiga on hyväksynyt Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johdolla tehdyn tarjouksen Newcastle Unitedista. Asiasta kertoo The Sun.

Kauppasumma on 300 miljoonaa puntaa. Newcastlen omistaja Mike Ashley myy osuudestaan 80 prosenttia PIF:lle, 10 prosenttia Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille ja 10 prosenttia Reubenin veljesten pääomarahastolle.

Sunin mukaan enää pitää setviä rahojen siirto, mutta vaikein osuus – Valioliigan protokollan mukainen testi ostajaehdokkaille – on nyt lehden mukaan läpäisty.

Sunin mukaan virallinen tiedote omistajanvaihdoksesta on tulossa jotakuinkin 1. kesäkuuta.

Mikäli Sunin uutinen pitää paikkansa, Newcastlesta tulee maailman rikkain jalkapalloseura. PIF:n puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman. Bin Salmanin henkilökohtainen omaisuus on noin kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria. PIF taas on maailman suurimpia sijoitusrahastoja. Sillä on varallisuutta 320 miljardin dollarin arvosta. Saudi-Arabian koko kuningasperheen yhteenlaskettu varallisuus on joidenkin arvioiden mukaan peräti 1,4 biljoonaa dollaria.

Ashley on omistanut Newcastlen viimeiset 13 vuotta. Sports Direct -urheiluvarusteketjun toimitusjohtaja on tätä nykyä vihattu ihminen Newcastlen kannattajien keskuudessa.

[readmore from=Newcastle]

Ashleyn aikakaudella Newcastlella ei ole ollut selkää strategiaa ainakaan urheilullisella puolella. Joukkue on Ashleyn alaisuudessa pudonnut kahdesti Mestaruussarjaan, mutta noussut toki molemmilla kerroilla takaisin heti seuraavalla kaudella.

Huhumylly uusien omistajien ensimmäisistä liikkeistä on kiihtynyt kovaa vauhtia. Nykyinen manageri Steve Bruce sanoi juuri, että hän haluaisi jatkaa tehtävässä. Lehdissä on uumoiltu, että uudet omistajat haluaisivat pestata manageriksi Mauricio Pochettinon.

Myös pelaajahankinnoilla on spekuloitu. Huhuissa Newcastleen on yhdistetty jopa sellaisia nimiä kuin Philippe Coutinho, Gareth Bale ja Edinson Cavani.

LUE MYÖS!

Näkökulma: Newcastle Unitedista tulossa maailman rikkain jalkapalloseura yhdessä yössä – mitä kaikkea se tarkoittaa?