Englannista kantautui viime viikolla tietoja, joiden mukaan Valioliiga olisi hyväksynyt Newcastle United -kaupan ja että enää olisi muodollisuuksia jäljellä. Nyt näin ei välttämättä olekaan.

Tuore käänne kertoo, että Maailman kauppajärjestö (WTO) on antanut tapauksessa raskauttavan tuomion. WTO:n mukaan Saudi-Arabia on mahdollistanut urheilun tv-lähetysten – mukaan lukien Valioliigan – laittoman näyttämisen. Asiasta kertovat The Times ja The Guardian.

Timesin mukaan Valioliiga on yksi useista urheilusarjoista, joille WTO on lähettänyt 123-sivuisen päätöslauselmansa. Raportista odotetaan julkista ensi kuussa.

Vaikkei raportti ole vielä julkinen, lienee todennäköistä, että WTO viittaa laittomalla tv-toiminnalla beoutQ:hun, joka tarjoaa tv-lähetyksiä sekä satelliitin että nettistriimauksen kautta. BeoutQ:n on tulkittu olevan Saudi-Arabian suoraa nokittelua ja härnäystä viholliselleen Qatarille, joka omistaa beIN Sportsin. Juuri beIN Sports on Valioliigan suurin ulkomainen tv-yhteistyökumppani ja nimenomaan beIN Sportsin lähetyksiä beoutQ on varastanut.

Julkaisimme jo reilu kuukausi sitten tekstin, jonka mukaan vain Valioliigan laiton striimaaminen voi kaataa kaupan.

Yksi asia puoltaisi sitä, ettei kauppa välttämättä kuitenkaan olisi vaarassa. Timesin mukaan Valioliiga ei nimittäin ole pyytänyt ostajaehdokkailta selvitystä WTO:n raportissa mainituista asioista. Times perustaa tietonsa lähteisiin, jotka ”ovat ostajaehdokkaiden lähipiiriä”. Mielenkiintoista tämä on sikäli, että lehden mukaan WTO lähetti raporttinsa Valioliigalle jo 23. huhtikuuta eli yli kuukausi sitten.

Newcastlen pyrkii ostamaan konsortio, johon kuuluu kolme tahoa. 80 prosenttia seurasta menisi Saudi-Arabian valtion sijoitusrahastolle (PIF), jota johtaa Saudi-Arabian hallitsija, kruununprinssi Mohammed bin Salman. Kymmenen prosenttia Newcastlesta menisi Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille ja viimeiset kymmenen prosenttia Reubenin veljesten pääomasijoitusrahastolle. Koko kauppasumman on sanottu olevan 300 miljoonaa puntaa.

Mikäli kauppa toteutuu, Newcastlesta tulee kertaheitolla maailman rikkain jalkapalloseura.