Aston Villa raivasi tiistaina tiensä ensimmäisenä joukkueena tulevaan Mestaruussarjan nousukarsintafinaaliin kukistamalla West Bromwichin rangaistuspotkukilpailussa. Tänään Elland Roadilla ratkeaa, kohtaako Villa yksiosaisessa finaalissa Leedsin vai Derbyn.

Nousukarsintafinaali pelataan maanantaina 27.5. Wembleyn stadionilla Lontoossa. Aston Villa pelasi finaalissa myös viime vuonna Fulhamia vastaan.

Leeds joutuu pelaamaan välierien toisen osan ilman Derbyä peräti neljästi tällä kaudella rokottanutta Kemar Roofea, joka kärsii BBC:n mukaan pohjevammasta ja on sivussa. 14 maalia tämän kauden sarjassa pyssyttänyt Roofe teki Leedsin 1-0-voittomaalin myös lauantaina välierien avausosassa.

– Roofe oli todella hyvä ja sähäkkä. Harmi, ettei hän pysty pelaamaan, sillä viime pelin maali oli hänelle jo kauden 15. ja Derbylla on ollut ns. Roofe-kammo. Derbystä nostaisin esille erinomaisen varsinaisen kauden heidän hyökkäyksessään pelanneen Harry Wilsonin, Liverpoolin lainapelaajan.

– Wilson pisti silmään jo joulukuussa, kun olin selostusmatkalla Derby-Nottinghamissa. Hän on kuitenkin tehnyt 17 maalia lainapestillä, se on aika kova määrä, keskiviikon ottelun Viasatilla selostava Mikko Innanen sanoo Valioliiga.comille.

Innanen muistuttaa, että varsinkin brittisarjojen pudotuspelit ovat aina oma maailmansa sarjatasosta riippumatta. Valioliigaan nouseva joukkue tienaa mm. jättimäisen tv-sopimuksen turvin satoja miljoonia euroja.

– Nämä ovat faneille ja meille selostajillekin juhlaa. Intensiteetti on mieletön, kun pelataan valtavista asioista. Varmasti tulee olemaan tarkkaa peliä, koska panokset ovat mielettömät.

Ei armopaloja

Otteluiden merkityksestä kertoo sekin, mitä Leedsin manageri Marcelo Bielsa on sanonut ennen otteluparin alkamista. Argentiinalaisluotsi on todennut, ettei Leeds-Aston Villa -ottelun tapahtuma ainakaan toistu.

Huhtikuun lopulla pelatussa Leeds-Villa -ottelussa nähtiin ennennäkemätön tapahtumaketju. Leeds teki 72. minuutilla maalin, vaikka Villan Jonathan Kodjia makasi nurmen pinnassa loukkaantuneena. Leeds ei pistänyt palloa yli sivurajan vaan jatkoi pelaamista.

Maalin jälkeen nähtiin tunteita kuohahduttanut torikokous. Sen jälkeen Bielsa määräsi yllättäen joukkueensa antamaan Villalle ns. ilmaisen maalin suoraan aloituspotkusta. Albert Adomah sai kuljettaa pallon vapaasti maalin edustalle ja tasoitti pelin.

Nyt vastaavaa reilun pelin henkeä tuskin nähdään, vaikka samankaltainen tilanne tapahtuisi.

– Bielsa viestitti ennen pudotuspelejä, että nyt on niin isot panokset, että vaikka Derbyn pelaaja olisi miten puolikuollut siellä, niin nyt he eivät lopeta pelaamista, Innanen kertoo.

Suomalaistoppari Aapo Halmeen edustama Leeds on ollut tällä kaudella Frank Lampardin käskyttämää Derbya parempi kaikissa kolmessa kohtaamisessa yhteismaalein 7-1. Nyt Derby tarvitsee ainakin maalin voiton, jotta se voi vielä taistella noususta jatkoajalla tai rangaistuspotkuilla.

20-vuotiasta Halmetta tuskin nähdään Leedsin kokoonpanossa. Hongan kasvatti jäi debyyttikaudellaan pienelle vastuulle ja pelasi vain neljässä Championshipin ottelussa. Halmeen varsinainen joukkue oli tällä kaudella Leedsin U23-ryhmä.

Championshipin nousukarsintojen välierien toinen osaottelu Leeds-Derby näkyy keskiviikkona 1.5. suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa klo 21.40 alkaen.