Valioliigassa pelataan kauden 12. kierros ja alkaen jo tänään perjantaina. Samalla kyseessä on viimeinen kierros ennen marraskuun maaottelutaukoa.

Nostamme tuttuun tapaan esiin muutaman ottelun, joita kannattaa erityisesti seurata tänä viikonloppuna.

Pukkipartyn herättävä henkiin

Perjantai-iltaan on luvassa herkkua, sillä Teemu Pukin Norwich pelaa poikkeuksellisesti jo tänään. Carrow Roadilla vastaan asettu sarjajumbo Watford. Tässä pelataan kuvainnollisesti elämästä ja kuolemasta, sillä putoamisviiva on jo viimeistä edellisenä majailevalta Norwichiltakin karannut neljän pisteen päähän. Tämä peli on siis pakko voittaa.

Norwichin menoa helpottaisi kovasti, jos Pukki heräisi taas juhlimaan. Suomalaishyökkääjä on paukuttanut tällä kaudella komeat kuusi täysosumaa sarjassa, mutta viimeiseen kuuteen peliin ei ole syntynyt yhtään osumaa. Noissa kuudessa ottelussa Norwich on yhteensä tehnyt tasan kaksi maalia eikä ole voittanut peleistä yhtään. Voitaneen siis sanoa, että Norwich jossain määrin elää Pukin tehoista.

Norwich-luotsi Daniel Farke sanoi illan ottelun alla, ettei mahdollinen voitto olisi mikään syy samppanjapullojen poksautteluun. Farke myös sanoi, että pelaajien – myös Pukin – on oltava luonteeltaan kuin imurikauppiaita. ”Joskus on koputettava moneen oveen, ennen kuin saa yhden imurin myytyä.”

Farke sentään saanee lähteä otteluun vielä melko paineettomasti. Watfordin käskyttäjä Quiqué Sánchez Flores on joukkueelle jo tämän kauden toinen, mutta pallin sanotaan tutisevan.

Viimeinen naula Unai Emeryn arkkuun?

Lauantai-iltana pelataan äärimmäisen mielenkiintoinen kamppailu Leicesterin ja Arsenalin välillä.

Leicesterissä on tehty erinomaista työtä monella eri saralla. Se kantaa tällä hetkellä hedelmää tulosten muodossa. Joukkue on ennen viikonlopun kierrosta kolmantena, vain kahden pisteen päässä Manchester Citystä. Tehtyjä maaleja Leicesterillä on sarjassa toiseksi eniten ja päästettyjä vähiten.

Kokenut maalipyssy Jamie Vardykin on äitynyt huimaan vireeseen. Mies johtaa sarjan maalipörssiä kymmenen maalin saldollaan, ja hänet valittiin juuri lokakuun parhaaksi pelaajaksi.

Siinä missä Leicester lähtee otteluun melko seesteisessä tilassa, Arsenalissa meno on ihan toista. Joukkue on sarjassa viidentenä, mutta nelospaikka on karannut jo kuuden pisteen päähän. Lisäksi joukkue putosi jo Liigacupista ja jäi Eurooppa-liigassa tasapeliin Vitória Guimarãesin vieraana. Päävalmentaja Unai Emeryn asemaa on jo alettu kyseenalaistaa, ja mikäli Valioliigassa neljän joukkoon olisi viikonlopun jälkeen matkaa yhdeksän pistettä, voisi se tarkoittaa Emerylle lähtölaskentaa.

Tilannetta ei ainakaan helpota tapaus Granit Xhaka. Lokakuussa kapteeniksi valittu sveitsiläinen haistatteli Arsenalin faneille, jotka olivat viheltäneet tälle. Sen koommin Xhakaa ei ole kokoonpanoon valittu, ja Emery siirsi kapteeninnauhan Pierre-Emerick Aubameyangille. Tänään uutisoimme, että Emeryn ja Xhakan välit olisivat poikki ja että Arsenal odottaisi Xhakalta siirtopyyntöä. Todella kiihkeä peli siis luvassa kaikin puolin.

Isänpäivän suuri odotus

Liverpool vastaan Manchester City. Ottelu, jota niin moni on odottanut. Vastakkain Valioliigan tämän hetken kaksi selvästi parasta joukkuetta, vaikkakin Manchester Cityn ero Leicesteriin ja Chelseaan on vain kaksi pistettä.

Liverpool johtaa sarjaa edelleen lähes puhtaalla pelillä. 11 ottelua, 10 voittoa, 1 tasapeli, 0 tappiota. Saldo on lähes uskomaton. City taas on paukuttanut maaleja mielettömällä tahdilla, keskimäärin yli kolme maalia per peli.

Liverpoolin ja Cityn välisen kohtaamisen alla englantilaislehdistössä on jo alettu puhua siitä, voidaanko tätä pitää maan suurimpana otteluna. Pelillisen tason suhteen ainakin voidaan, ja tietty rivalry alkaa näkyä jossain määrin myös kannattajien keskuudessa. Cityssä on pelätty uutta bussihyökkäystä, sillä ilmeisesti jotkut Liverpool-fanit ovat kehottaneet sosiaalisessa mediassa ihmisiä ”vastaanottamaan Cityn pelaajien bussin, kun se saapuu Anfieldille”. Poliisi aikoo kuulemma pitää bussin reitin salaisuutena.

Väkivallassa tai pelottelussa ei ole mitään ihannoitavaa, mutta kaikki tämä kertoo omaa tarinaansa siitä, kuinka isosta ottelusta on kyse.

Puhtaan tuloksellisesti Liverpool on ehdottomasti niskan päällä. Sillä on varaa vaikka hävitäkin ottelu, mutta Cityllä ei oikein ole. Tasapeli on Citylle minimitulos, mutta silloinkin ero pysyisi kuudessa pisteessä. Tappio olisi katastrofi. Yhdeksän pisteen kurominen umpeen nyky-Liverpoolia vastaan on todella haastavaa.

Tilannetta ei City-leirissä ainakaan helpota se, että päävalmentaja Pep Guardiola sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei ykkösmaalivahti Ederson pysty pelaamaan. Maalilla on siis Claudio Bravo.

Sairastuvan tilanne suosii muutoinkin Liverpoolia hyvin selvästi. Cityltä puuttuu näillä näkymin ihanneavauksesta peräti neljä miestä: Edersonin lisäksi toppari Aymeric Laporte, vasen pakki Oleksandr Zintshenko, puolustava keskikenttäpelaaja Rodri ja pelintekijä David Silva. Liverpoolilta uupuu ykköspelaajista vain Joël Matip.

Pelillisestä näkökulmasta katsottuna kannattaa kuunnella tuorein Valiocast-jakso. Siinä käydään tarkemmin läpi asioita, joihin ottelu voi kentän tasolla ratketa.

Luvassa on suorastaan huikea sunnuntai, joten nauttikaa kaikki isät; tämä voi olla kauden hienoimpia otteluita.

Valioliigan 12. kierros

Perjantai
Norwich-Watford klo 22

Lauantai
Chelsea-Crystal Palace klo 14.30
Burnley-West Ham klo 17
Newcastle-Bournemouth klo 17
Southampton-Everton klo 17
Tottenham-Sheffield United klo 17
Leicester-Arsenal klo 19.30

Sunnuntai
Manchester United-Brighton klo 16
Wolves-Aston Villa klo 16
Liverpool-Manchester City klo 18.30