Valioliigan syyskauden tähdistö – Liverpool löytänyt absoluuttisen huipputasonsa

© Kuva: Getty Images

Joulupyhät odottavat ennen Boxing Daysta alkavaa loppuvuoden rynnistystä. Sitä ennen on hyvä katsastaa mennyttä syksyä.

Vuorossa on syyskuun tähdistöjoukkueemme. Koska hyökkääjissä riitti onnistujia, kokoonpano on muodostettu 4-4-2-muodostelmaan.

Maalivahti: Alisson Becker (Liverpool)

Itsevarma Alisson on tuonut ratkaisun Liverpoolin maalivahtiongelmiin. Kuva: Getty Images

Alisson oli hetken maailman kallein maalivahti, kun Liverpool pulitti Brasilian maajoukkuevahdista AS Romalle  62,5 miljoonaa euroa. Muutama viikkoa myöhemmin titteli siirtyi Chelsean Athletic Bilbaosta värväämälle Kepa Arrizabalagalle.

Kaksikosta kumpikin on ollut syksyllä Valioliigan eliittiä, mutta Alissonin merkitys Liverpoolille on ollut vieläkin suurempi. Reds on löytänyt viimein maalivahdin, joka pystyy voittamaan heille otteluja.

Liverpool on päästänyt Alissonin kanssa vain seitsemän maalia. Brassi on pelannut myös sarjan suurimmat 11 nollapeliä.

Vasen laitapuolustaja: Andrew Robertson (Liverpool)

Robertsonista on kasvanut Liverpoolissa puolentoista vuoden aikana yksi pelipaikkansa johtavimpia hahmoja.  Skotlannin maajoukkuekapteenin laadukkaat lyhyet syötöt ja keskitykset boksin sisään ovat muodostuneet tärkeiksi aseiksi Jürgen Kloppin miehistön pelissä.

Robertson on ehtinyt rakentaa tällä kaudella Valioliigassa jo kolme maalia. Skotti on myös suorittanut keskimäärin 2,2 onnistunutta taklausta ottelua kohden. Robertson ei ole aiemmin tullut tunnetuksi fyysisyydestään, joten onnistumiset kaksinkamppailuissa ovat mukava lisä puolustajan peliin.

Toppari: Shane Duffy (Brighton)

Duffy on ollut Brightonille alakerran tukipilari parhaimmasta päästä. Irlannin maajoukkuetoppari on rehkinyt tähän mennessä 15 Lokkien valioliigaottelua avauskokoonpanossa.

193-senttinen Duffy ei ole jalalla kaksinen pelinavaaja. Ilmatilassa irlantilainen on sitäkin vahvempi. Puolustaja on vienyt tänäkin syksynä keskimäärin 4,5 pääpalloa nimiinsä.

Lisäksi Duffy on purkanut palloa omalta alueelta 7,5 pallon keskiarvolla ja blokannut 1,6 kertaa ottelua kohden. Irlantilainen on ehtinyt saada myös muutaman onnistumisen hyökkäyspäässä kahden maalin muodossa.

Toppari: Virgil van Dijk (Liverpool)

Liverpool teki vuosi sitten van Dijkista maailman kalleimman puolustajan. Seura maksoi hollantilaistopparista Southamptonille ennätykselliset 78,8 miljoonaa euroa.

Viimeistään tänä syksynä van Dijk on lunastanut hintalappunsa. 193-senttisestä järkäleestä on tullut vielä viime kaudella vuotaneen Reds-puolustuksen johtohahmo ja tukipilari. Vahvimmillaan hollantilainen on ollut ilmatilassa voitettuaan keskimäärin neljä pääpalloa ottelua kohden.

Van Dijk on noussut esille myös pelin avaamisessa. Topparin syötöt ovat löytäneet perille peräti 89,8 prosentin tarkkuudella.

Oikea laitapuolustaja: Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace)

Aaron Wan-Bissakan kehitystä on syytä pitää silmällä. Kuva: Getty Images

Wan-Bissaka on syksyn suurin yllätysonnistuja. Vasta 21-vuotiaan laitapuolustajan tasaiset suoritukset ovat nostaneet englantilaisnuorukaisen ryminällä Palacen avauksen vakiomieheksi. Avausminuutteja on kertynyt jo 16. sarjapelissä.

Wan-Bissaka haastaa teknisillä taidoillaan hyökkäyspäässä ja miehen harhautustaidot auttavat murtautumaan vastustajan linjaan. Erityisesti vaikuttavaa on se, kuinka hyvin pelaaja ajoittaa ikäisekseen liukunsa. Sen todistavat myös tilastot 3,8 onnistuneen taklauksen keskiarvolla. Syötönkatkoja on kertynyt 2,7 per peli.

Vasen laitahyökkääjä: Eden Hazard (Chelsea)

Hazardin rooli on muuttunut syksyllä Maurizio Sarrin alaisuudessa vapaaksi. Toisin kuin Antonio Conten kanssa, nyt belgialainen on saanut haluamansa vapaat kädet hyökkäyksessä.

Nopeana ja taitavana haastajana tunnettu Hazard on vastannut suuresta osasta Chelsean maaleista kärkikaksikko Álvaro Moratan ja Olivier Giroudin panoksen jäätyä vaisuksi. Sarri on päästänyt toisinaan ykköstähtensä jopa kärkipelaajaksi.

Hazard oli tulessa etenkin elo-syyskuussa tehtyään peräti kuusi maalia Valioliigassa Chelsean väreissä. Nyt kasassa ovat kahdeksan maalin ja yhdeksän maalisyötön tehot.

Keskikentän keskusta: Fernandinho (Manchester City)

33-vuotias Fernandinho vakuuttaa monipuolisuudellaan. Kokenut keskikenttäpelaaja on omassa päässä piikki vastustajien lihassa pallonrosvona, mutta myös syöttötaidoillaan tärkeä pelinavaaja.

Fernandinhon työmäärä Cityn keskikentällä on seuralle korvaamatonta. Keskikenttäpelaaja on rehkinyt avauksessa tuttuun tapaan jokaisen sarjaottelun kärkiseuran kovassa rivistössä. Fernandinhon arvosta kertoo myös se, ettei mies ole jäänyt viimeisen kolmen kauden aikana kertaakaan alle 30 sarjapelin.

Myös Fernandinhon tilastot ovat vakuuttavia. Brasilialaisen syöttötarkkuus on ollut 88,6 prosenttinen ja tilastoihin on kertynyt myös kaksi maalisyöttöä. Keskikentän johtohahmo on onnistunut kerran myös maalinteossa.

Keskikentän keskusta: David Silva (Manchester City)

Cityn syöttövelhon rooli on ollut vieläkin merkittävämpi Kevin De Bruynen puuttuessa keskikentältä valtaosan syksystä.

Silva on ollut Cityn alempana keskikenttäpelaajana joukkueen tärkein pelintekijä. Espanjalaisen syötöt ovat löytäneet perille 89,3 prosenttisesti ja maestro on luonut 2,7 maalipaikkaa ottelua kohden.

Silva on iskenyt lisäksi viisi maalia ja alustanut kaksi.

Oikea laituri: Raheem Sterling (Manchester City)

Sterlingiä pidettiin pitkään taitavana, mutta viimeistelytaidottomana pelaajana. Laituri pääsi hyville paikoille, mutta ratkaisuhetkien ratkaisut usein pettivät.

Pep Guardiolan alaisuudessa Sterling on oppinut viimeistelemään laatupaikoista ja se on näkynyt tilastoissa. Tänä syksynä mies on ollut yhdeksällä osumallaan Cityn paras maalintekijä. Lisäksi Englannin maajoukkuemies on kerännyt tilastoihinsa kuusi maalisyöttöä. Yksi syksyn parhaista yksilöistä.

Hyökkääjä: Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)

Pierre-Emerick Aubameyang taistelee Valioliigan maalikuninkuudesta. Kuva: Getty Images

Jos ensimmäinen puolikas viime keväänä Arsenalissa oli vielä Aubameyangilta hakemista, gabonilaisen syksy on ollut aivan toista maata.

Aubameyang on muodostanut ranskalaiskärki Alexandre Lacazetten kanssa yhden Valioliigan vaarallisimmista kärkipareista. Arsenalin ykköspyssy pitää myös 12 maalillaan 18 ottelun jälkeen maalipörssin kärkipaikkaa.

”Auba” on ollut erityisesti tulessa loppuvuodesta tehtyään viisi osumista viimeisen kuukauden sisällä. Viime talven odotukset on nyt lunastettu.

Hyökkääjä: Mohamed Salah (Liverpool)

Egyptin palvoma Mo Salah on osoittanut epäilijöille, ettei taituri ollut yhden kauden ihme. Ensimmäiset kuukaudet näyttivät vielä synkiltä. Maaleja oli kertynyt lokakuun puoliväliin mennessä vain kaksi ja myös kotimaan medioissa pohdittiin syitä alkukauden vaikeuksille.

Salah pääsi todella vauhtiin lokakuun lopussa päätettyään kolmen pelin maalittoman jakson Huddersfieldia vastaan. Viimeistään joulukuun alun hattutemppu kertoi, ettei ”Egyptin Messi” ollut kadonnut minnekään.

Salah on joulutauolle lähdettäessä 11 osumallaan maalipörssissä toisena. Myös Liverpool pitää tässä vaiheessa sarjan kärkipaikkaa.

Valmentaja: Jürgen Klopp (Liverpool)

Klopp on korjannut Liverpoolin kompastuskiven. Kuva: Getty Images

Kloppin Liverpool on ollut yhtä pysäyttämätön kuin puolustava mestari Manchester City. Reds on 18 kierroksen jälkeen ainoa tappioton joukkue Valioliigassa ja johtaa sarjaa neljään pisteen erolla Citizensiin.

Klopp on käyttänyt pääosin 4-3-3 muodostelmaa. Kolmen keskikenttään on riittänyt variaatiota. Päävastuun keränneiden James Milnerin ja Georginio Wijnaldumin lisäksi rotaatiossa on ollut Naby Keita, Fabinho ja Jordan Henderson. Viime peleissä myös taiturimaista Xherdan Shaqiria on käytetty keskustassa.

Kolmen keskikentästä jokaisella on ollut aktiivinen rooli pelata palloa ylöspäin Salah’n, Sadio Manén ja Roberto Firminon muodostamalle hyökkäystriolle.

Erona viime kauteen Klopp on vastustajan mukaan muokannut toisinaan myös muodostelmaa varovaisempaan 4-2-3-1:een, jossa kaksi keskikenttäpelaajaa tukevat alempana puolustuslinjaa. Tähän suunnitelmaan kesällä Monacosta värvätty pallonryöstäjä Fabinho on istunut erinomaisesti.

Liverpoolin peli ei ole enää samaa päästä päähän hurlumheitä kuin parina viime vuonna. Nyt toimii myös alakerta. Seitsemän päästettyä maalia on koko Valioliigan pienin määrä.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni