Englantilaisessa jalkapallokeskustelussa on noussut viime vuosina yhä useammin esiin aihe ”rasismi”. Viimeksi tällä viikolla nimettömänä pysytellyt entinen pelaaja syytti Chelsean entistä juniorivalmentajaa ja -päällikköä kuusi vuotta jatkuneesta rasistisesta kiusaamisesta ja ”elämänsä pilaamisesta” (uutinen).

Rasismi puhuttaa niin ikään Venäjän jalkapalloilusta keskustellessa. Venäläiset kannattajat ovat huudelleet alatyylisesti julki rotuennakkoluulojaan niin painokkaasti, että UEFA on rankaissut venäläisseuroja tällä kaudella pariinkin otteeseen.

Kun Englannin maajoukkuevalmentaja Gareth Southgatelta kysyttiin mielipidettä MM-kisaisäntä Venäjän rasismiongelmasta, hän käänsi keskustelun nopeasti takaisin Englantiin. Managerin mielestä englantilaisten omissakin toimintatavoissa ja käytöksessä on huomattavasti parantamisen varaa.

– Minusta emme voi rajata keskustelua pelkästään rasismiin Venäjällä, Southgate totesi lehdistölle BBC:n mukaan.

Southgate nostaa keskusteluun esimerkiksi Englannin alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen – ikäluokan hallitsevaan maailmanmestariryhmään – kohdistuneet nettisolvaukset. Valmentaja vietti ”pari todella kiinnostavaa tuntia” syrjinnän vastaisen Kick It Out -kampanjan yhden nokkamiehen Troy Townsendin kanssa.

[readmore from=Rasismi]

– Hän näytti minulle sosiaalisessa mediassa olevan kuvan omasta alle 17-vuotiaiden maajoukkueestamme. Joukkueeseen kohdistuneet kommentit olivat vastenmielisiä. He ovat osa englantilaista perhettämme, Southgate kauhisteli.

– Nuoret treenaavat samassa paikassa St George’s Parkilla, missä A-maajoukkuekin. Tunnen monet nuorista pelaajista todella hyvin ja olen seurannut heidän kehitystään.

– Olin järkyttynyt siitä, millä tavoilla heitä pilkattiin. Kun puhumme muista maista, minun on vaikeaa erottaa sitä siitä, mitä näemme täällä, Southgate alleviivasi.

– Meidän on saatava ensin oma pesämme kuntoon. Maassamme on edelleen paljon rasismia. Osoitamme sormella Venäjää, jossa vierailemme parin kuukauden päästä, muttemme ole selvittäneet omankaan maamme ongelmia.

Southgate kertoo jakavansa myös jalkapalloliiton toiveen edistää tummaihoisten, aasialaistaustaisten tai muista rotuvähemmistöistä ponnistavien valmentajien mahdollisuuksia edetä urallaan.

– Valmentajien polku on samankaltainen kuin pelaajienkin. Kesti pitkään, ennen kuin tummaihoiset pelaajat saivat kunnolla sijaa kentällä, mutta meidän täytyy antaa tilaisuus myös valmentajille.