Näkökulma: ”Sadan miljoonan euron mies” osoitti jälleen arvonsa – tuore sopimus lottovoitto Evertonille

© Kuva: Getty Images

Everton juhli lauantaina, kun Crystal Palace taipui Goodison Parkilla luvuin 3–1. 

Everton nousi samalla 36 pisteeseen ja seitsemänneksi Valioliigassa. Sinisten vire on mainio. Everton on hävinnyt Valioliigassa vain kerran tänä vuonna – heti tammikuun ensimmäisenä päivänä Manchester Citylle.

Tappiottomaan jaksoon mahtuu kolme voittoa ja kaksi tasapeliä. Everton on itse asiassa hävinnyt vain kerran 11 viime ottelussa Valioliigassa. Tylyt potkut saanut Marco Silvakin siis ansaitsee jonkin verran kunniaa. Jos Everton jatkaa samaan malliin, voidaan Goodison Parkilla haaveilla jopa pääsystä neljän joukkoon. Eurooppaan Everton näillä näkymin menee.

Siihen on tosin vielä matkaa. Joukkueen ohjelma on maajoukkuetauon jälkeen kova (Arsenal vieraissa, Manchester United kotona, Chelsea vieraissa ja Liverpool kotona).

Ancelotti 5, Arteta 1

Toisaalta Everton voi ottaa neljässä seuraavassa ottelussa todellisen harppauksen. Joulukuussa vastuun ottanut Carlo Ancelotti on onnistunut kääntämään sinisten kurssin. Ancelotti on napannut jo viisi voittoa Valioliigassa. Tismalleen samoihin aikoihin aloittanut Mikel Arteta on jäänyt Arsenalissa vain yhteen voittoon Valioliigassa. 

Arteta, 37, on ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan päävastuussa. Ancelotti aloitti vuonna 1995. Tämä kokemus heijastuu tuloksissa.

Ancelotti, 60, on osannut repiä tehot irti. Everton aloitti lauantaina muodolla 4-4-2, mutta vaihtoi johtoasemassa ryhmitykseen 4-2-3-1. Ancelotti lisäsi shakkimaisessa väännössä yhden pelaajan keskikentälle. Ottelu toikin välillä mieleen tuli 1990-luvun Seria A:n, kun Ancelotti ja vieraiden manageri Roy Hodgson virittelivät aluepuolustuksiaan. 

Ancelotti on Arrigo Sacchin oppipoika. Everton puolustaa aluepainotteisesti ja iskee, kun saa mahdollisuuden. Lauantaina Everton peitti kärkiparillaan RicharlisonDominic Calvert-Lewin vieraiden etenemisväylät keskelle. Crystal Palace ajautui laidoille tai joutui pelaamaan alaspäin.

Richarlison (7) ja Calwert-Lewin (9) peittivät lauantaina syöttösuunnat keskelle. Crystal Palace ajautui laidoille tai joutui pelaamaan alaspäin.

Ancelotti on saanut menneen miehen maineen. Evertonilla onkin petrattavaa pallonhallinnassaan. Ancelotti on yrittänyt ajaa sisään selkeitä kaavoja. Everton esimerkiksi käyttää palloa toisella hyökkääjällään, joka jatkaa pallon laidalle. Everton yrittää siis irrottaa vastustajan puolustuslinjasta pelaajia, ja edetä syntyneisiin rakoihin. Nähtäväksi jää, kasvaako Everton aloitteellisempaan suuntaan – vai perustuuko pelaaminen jatkossakin tiiviiseen puolustamiseen, riistojen jälkeisiin tilanteenvaihtoihin ja muutamaan tarkasti hinkattuun etenemismalliin.

Richarlison osoitti arvonsa

Lauantaina pelin eri vaiheissa loisti jälleen Richarlison, 22. Huhut kertoivat, että FC Barcelona tarjosi Evertonille tammikuussa 100 miljonaa euroa brasilialaisesta. Richarlison sai Palace-kamppailussa jälleen vastuuta vasemmalla (hyökkääjänä ja lopussa laidalla) ja laukoi komean kuljetuksen päätteeksi voitto-osuman.

Tällä kaudella yhdeksän kertaa Valioliigassa tuulettanut Richarlison osoitti jälleen arvonsa. Hän tekee hommat puolustussuuntaan viimeisen päälle – ja tämähän sopii Ancelottille. Kaksikko muodostaa pohjan sinisten tulevaisuudelle. Richarlison allekirjoitti hiljattain kesään 2024 jatkuvan sopimuksen. Tämä paperi on osoittautumassa lottovoitoksi Evertonille.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kertoimet ottelulleBrighton & Hove Albion - Crystal Palace29.02.2020