Valioliigapuolustaja puhuu avoimesti kritiikin kohteena olosta: ”Ammattilaisia, mutta sitä ennen ihmisiä”

© Kuva: Getty Images

Arsenalin puolustaja Shkodran Mustafi tietää mistä puhuu, kun aiheena on pelaajiin kohdistettu kritiikki. Yhdeksi kannattajien suoranaisista sylkykupeista päätynyt saksalainen kertoi ajatuksistaan seuran sivustolla julkaistussa pitkässä haastattelussa.

– Kannattajien tuki on todella tärkeää, ja antaa itseluottamusta. Puolustaja on aina paineiden alla, varsinkin silloin kun omalla joukkueella ei ole palloa. Jokainen virhe saattaa johtaa vastustajan maaliin. Topparina pelatessa tämä kaikki korostuu entisestään; normaaliin otteluun vaaditaan täysin virheetön suoritus.

– Vaikka voittaa ottelussa jokaisen taklauksensa ja kaikki muut tilanteet, mutta tekee sen yhden virheen, rangaistus on suuri. Se voi tuhota kaiken muun tehdyn työn.

Kritiikki virheistä tulee ensin itseltä.

– Kun olen tehnyt virheen joka johtaa maaliin, olen ensimmäiseksi pettynyt siitä, että olen pettänyt muun joukkueen. Olen melko ankara itselleni. Näiden tilanteiden kanssa on vain pakko opetella elämään, sillä tappion jälkeen on aina seuraavana päivänä treenit, ja on keskityttävä olemaan toistamatta virheitä.

Tunteeko maailmanmestaruuden voittanut konkari itsensä maalitauluksi?

– En sanoisi niin, koska sellainen tekee asiat todella vaikeiksi. En usko, että maailma pyörii minun ympärilläni, tai että olen sen keskipiste. Totta kai joskus on silti vaikeaa ymmärtää tilanteita, joissa kritiikki kohdistuu huono pelin jälkeen minuun, vaikken edes olisi ollut kentällä. Raskaimman arvostelunkin jälkeen olen pyrkinyt painamaan pääni alas, ja tekemään entistä kovempaa työtä. Me kaikki teemme virheitä. Olemme ammattilaisia, mutta sitä ennen ihimisiä.

Kun julkinen keskustelu käy raskaaksi, on syytä ottaa siihen etäisyyttä, ja kuunnella ääniä lähempää.

– Vaimoni sanoi joskus, että minun pitää miettiä mistä olen tullut, ja miten olen päätynyt nykyiselle paikalleni. Siinä ei ole kyse pelkästä sattumasta. Hän muistutti, että kaiken takana on paljon kovaa työtä ja vaikeita päätöksiä. Ohjeeni kritiikin kohteena oleville on, että pitää kuunnella kaikkein lähimpänä olevia ihmisiä. Menipä sitten hyvin tai huonosti, he puhuvat totta.

Mustafi on tällä kaudella pelannut lähinnä cup-otteluita ja Eurooppa-liigaa. Viime aikoina loukkaantumistilanne on tuonut minuutteja myös Valioliigassa. Sekä pelaajan itsensä, että joukkueen tilanne on samankaltainen.

– Sekä minun että joukkueen on nyt noustava ylös, sillä asiat eivät ole sujuneet halutulla tavalla. Nyt ei ole aika osoitella ketään sormella, vaan meidän on tehtävä yhdessä kovaa työtä.